Ultima Oră

Craiova, capitala regiunii Oltenia

Liviu Dragnea: Nu mai avem timp să facem alegeri libere pentru şefia regiunilor

România împărţită în opt sau nouă regiuni. Apar instituţii noi. Preşedinţii Consiliului Regional, aleşi de actualii consilieri locali şi judeţeni. Se schimbă traseul banilor

România va fi împărţită în opt sau nouă regiuni de dezvoltare până la sfârşitul acestui an, iar şefii acestora vor fi desemnaţi de actualii consilieri locali şi judeţeni şi nu prin vot direct de către cetăţeni.

Bătălia pentru şefia viitoarelor regiuni se anunţă a fi dură, mai ales că mizele sunt mari, pe mâna liderilor regionali urmând să vină fi fondurile care acum sunt distribuite prin ministere în teritoriu. Liviu Dragnea a recunoscut că actualii şefi de judeţe sunt interesaţi de poziţii. "Bănuiesc că majoritatea preşedinţilor CJ îşi doresc să devină preşedinţi regionali. Eu nu sunt foarte sigur că un preşedinte de CJ e bine să candideze acum pentru regiune pentru că asta înseamnă că trebuie să facem din nou alegeri în judeţul respectiv", a spus ministrul Dezvoltării.

Când vine vorba despre împărţirea locurilor în USL în viitoarele conduceri ale regiunilor, este un subiect discutat încă. "Nu ştiu să spun acum. Nu e vorba de cinste, ci de proporţionalitate, e un subiect pe care-l vom aborda cât de curând”, a spus el.

Cel mai tensionat subiect, a admis totodată Dragnea, este cel al stabilirii capitalelor de regiune. „Reşedinţele vor reprezenta ultimul punct, ultima decizie. Stabilirea fiecărei reşedinţe de regiune reprezintă cel mai tensionat lucru, a generat cea mai multă patimă”, a precizat ministrul Dezvoltării.

România împărţită în opt sau nouă regiuni

Deşi a trecut mai bine de jumătate de an de când a fost anunţat proiectul de regionalizare, primul pas concret făcut până acum fiind introducerea în Constituţie a cuvântului „regiune”, încă nu s-a stabilit cum va arăta noua hartă a României. Cu toate acestea, Dragnea spune vor fi opt sau nouă regiuni. Întrebat care sunt criteriile de împărţire a acestora, ministrul Dezvoltării consideră că pentru a defini o regiune care să se dezvolte trebuie să existe, în primul rând, cât mai multe slujbe non-agricole.

În plus, a spus ministrul, „regiunile trebuie să aibă capacitatea ca fluxurile de comunicaţii şi de mobilitate, mărfuri, persoane, transport, infrastructură să poată să fie în interiorul regiunii, să contribuie la dezvoltare".

Apar instituţii noi

Pe lângă actualele Consilii Judeţene şi primării, care nu numai că nu vor fi desfiinţate, ci, potrivit ministrului Dragnea, îşi vor păstra atribuţiile şi competenţele, vor apărea şi alte instituţii.

În primul rând, cele opt sau nouă Consilii Regionale. “Nu va fi un parlament regional, nu va adopta legi, va adopta hotărâri, rolul principal va fi de coordonare a activităţii consiliilor judeţene în domeniul dezvoltării regiunale. Consiliul Judeţean rămâne pentru că este o structură importantă, care a putut să administreze judeţul”, a anunţat Dragnea.

În al doilea rând va apărea Prefectura regională, condusă de un prefect regional şi un subprefect regional. Actualii prefecţi judeţeni se vor transforma în subprefecţi.

Preşedinţii Consiliului Regional, aleşi de actualii consilieri locali şi judeţeni

Liviu Dragnea a precizat că, cel mai probabil, membrii Consiliului Regional nu vor fi aleşi prin votul cetăţenilor, ci vor fi alegeri „indirecte”, cel puţin până în 2016. Mai exact, fiecare ales local din toate judeţele unei regiuni se va prezenta la alegeri pentru a-şi vota, pe liste, reprezentanţii în noul Consiliu Regional. Tot la fel va fi desemnat şi preşedintele regiunii.

„Este una dintre variantele de stabilire a noilor conduceri pentru această perioadă. Nu avem timp să facem alegeri libere. Consiliul Regional va fi format din consilieri regionali aleşi pe liste de partide din politicieni. Oriunde în lume decid politicienii. Sper că spre finalul anului să aibă loc alegerile la regiuni, alegeri probabil indirecte, adică să fie decât aleşii locali care votează. 31 decembrie trebuie să ne prindă cu regiunile înfiinţate şi cu structurile de conducere”, a precizat ministrul Dezvoltării.

Din 2016 însă, a asigurat Dragnea, preşedinţii Consiliilor Regionale şi consilierii regionali vor fi aleşi în acelaşi sistem şi în aceeaşi zi ca primarii şi preşedinţii Consiliilor Judeţene.
În privinţa numărului de consilieri regionali, nici aici lucrurile nu sunt clare. Două variante sunt pe masa lui Dragnea, fiecare judeţ urmând să trimită între 7 şi 10 consilieri.

Liviu Dragnea: „Trebuie să începem să elaborăm bugetul de stat pe strategie, pe proiecte prioritare”.

„Vom decide cât de curând, cu locuri dedicate pentru fiecare judeţ. Ori se stabileşte ca fiecare judeţ să aibă un număr de consilieri egal, ori proporţional cu populaţia. Eu aş vrea să fie un număr egal. Între 7-10 din fiecare judeţ, să zicem”, a spus Dragnea.

Se schimbă traseul banilor

În plan cu aproape şapte miliarde de euro de la UE pentru programul operaţional, în viitorul scenariu regional se face planul pentru schimbarea traseului banilor. Acum, spune Dragnea, “banii vin de la ministere către regiuni”, dar se pregăteşte modificarea legii finanţelor publice locale.

“Proiectul de modificare a legii finanţelor publice locale este aproape finalizat, în aşa fel încât pe de o parte, bugetul local să fie structurat în secţiunea de funcţionare şi secţiunea de dezvoltare. Pentru secţiunea de dezvoltare banii să vină prin legea bugetului de stat la regiuni, iar judeţele să se califice la aceşti bani de dezvoltare prin două modalităţi: jumătate din sumă să meargă către judeţe în funcţie de capacitatea financiară, iar cealaltă jumătate să fie accesibilă prin depunerea de proiecte pe un sistem similar cu fondurile europene”, a detaliat Dragnea.

Ministrul Dezvoltării a explicat că va exista câte o autoritate de management în fiecare regiune, fapt care ar scurta timpul în care banii ajung la judeţe.

“Întâi facem procesul de acreditare, împreună cu Comisia Europeană şi în momentul în care Comisia spune că e în regulă şi auditul spune că e în regulă, atunci o înfiinţăm efectiv. Din momentul ăla, timpul în care ajung banii la judeţe, dacă rămânem la 8 regiuni, se micşorează de 8 ori pentru că nu mai vin toate proiectele la Bucureşti”, precizează Liviu Dragnea.

Craiova, capitala regiunii Oltenia

În ceea ce priveşte regiunea Oltenia, capitala ar urma să fie la Craiova, conform dorinţei majorităţii locuitorilor regiunii.

"S-a făcut un studiu, iar cei mai mulţi au spus că vor ca viitoarea regiune Oltenia să aibă reşedinţa la Craiova. Asta nu înseamnă că celelalte judeţe sunt mai puţin importante. Dacă la Craiova va fi sediu administrativ, în alte judeţe vor fi sedii ale direcţiilor regionale, în funcţie de profilul judeţului", a declarat vicepremierul Liviu Dragnea.

Potrivit sondajului, 59,9 la sută dintre cei chestionaţi au ales Craiova ca reşedinţă a viitoarei regiuni Oltenia. Vestea că Oltenia va avea capitala la Craiova nu i-a mulţumit pe reprezentanţii celorlalte judeţe.

"Noi nu suntem lipsiţi de respect şi de bun-simţ, să cerem noi ca să fie sediul regiunii la Vâlcea, dar nu suntem un judeţ de neglijat", a precizat Ion Cîlea, preşedintele CJ Vâlcea.

Preşedintele Consiliului Judeţean Olt, Paul Stănescu, a spus că “reşedinţa este la Craiova, să fie clar pentru toată lumea”.

Preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Ion Călinoiu, s-a mulţumit să îşi arate aprecierea faţă de procesul de regionalizare.

"Avem lucruri foarte clare, întărirea statului sub aspect de a-şi realiza autoritatea sa, de a asigura dezvoltarea uniformă a României, şi decizia operaţională, de a apropia cât se poate de aproape a structurilor care trebuie să răspundă cerinţelor fiecărui cetăţean", a declarat Ion Călinoiu.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...