Actualitate

Pe strada Câmp, condiţii tot ca-n câmp

Zeci de familii din Berislăveşti, izolate de drumul devenit impracticabil după ploi

70 de familii, majoritatea oameni bătrâni, din satul Rădăcineşti al comunei vâlcene Berislăveşti, sunt în imposibilitatea de a beneficia de serviciile de urgenţă din cauza drumului care traversează satul şi care nu a mai fost amenajat de peste 20 de ani. Localnicii spun că în ultimii ani au avut loc mai multe evenimente tragice la ei în sat, din cauza căii de acces pompierii şi ambulanţierii fiind în imposibilitatea de a urca în zonă.

„Nici poliţia nu ar prinde infractorii aici!”

Pentru localnicii de pe strada Câmp a satului Rădăcineşti potecile sunt căile de acces cel mai des folosite pentru a ajunge la mijloacele de transport. Drumul comunal care îi leagă de restul localităţii este impracticabil, iar când plouă devine un adevărat coşmar chiar şi pentru şoferii profesionişti obişnuiţi cu terenul accidentat. Oamenii s-au resemnat în faţa acestei situaţii şi privesc cu ironie situaţia în care sunt de ani buni. „A uitat de noi domnul primar. A avut şi el alte probleme.. Noi mergem în băţ şi… peste deal. Dacă om muri nu ştiu cine ne-o scoate de aici”, spune o bătrână. Alţii, mai inventivi, văd o oportunitate în faptul că sunt izolaţi. „Fără să-l cunosc, o dată am discutat cu băiatul primarului şi i-am zis că nici poliţia nu mă poate aresta dacă devin un infractor, căci până trec ei valea, până vin ei cine ştie pe unde, eu sunt în vârful dealului, mă caută pe acolo, eu vin acasă înapoi… ce să mai vină salvarea”, adăugă un alt localnic. Bărbatul, trecut de 60 de ani, a lucrat în industria auto şi spune că tare mult şi-ar dori să-şi cumpere o maşină ca să ajungă acasă. Nu prea curând, însă, spun alţi vecini ai săi. „Eu îi duc pe copii la şcoală. Am un băieţel în clasa a VIII-a şi o fetiţă în clasa I. Pe cea mică o duc în spinare până la şosea, apoi trebuie să mă duc după ea la 12. Tot în spinare îi ducem şi pe cei care au nevoie de salvare. Acum o săptămână soţul a avut o problemă. I s-a făcut rău şi chiar o băgasem pe mânecă. Numai cu căruţa cu cal, că boi nu mai sunt, altceva, maşină nici gând prea curând” , ne spune, dezamăgită, o altă localnică de pe strada Câmp.

Izolaţi mai mult de şase luni pe an

O altă localnică începe să zâmbească când întrebăm cum se descurcă când au nevoie de ajutor în vreo situaţie de urgenţă: „Aoleu!, ambulanţă? Aici nici atât ambulanţă. Aici poţi să mori că ambulanţa nu vine… Fiecare se descurcă cum poate, mamă!”
Şi chiar au murit oameni din cauza drumului, spun localnicii. Acum ceva vreme un bărbat a murit cu zile pentru că personalul medical a ajuns târziu la el, iar o bătrână era la un pas să ardă de vie în casa cuprinsă de flăcări pentru că nici pompierii nu au fost capabili să urce la ei în sat. „Nu puteau ajunge pompieri, salvare. Mai sus a ars o casă, iar aici a murit un om, un vecin la care nu a putut ajunge salvarea. Au venit cu toate cele necesare pe jos, dar când au ajuns la el l-au găsit mort. Şi sunt numai bătrâni în casele astea. Au 90-92 de ani. Nu aveam altă variantă să îi cărăm decât cu targa sau în spinare. Boi nu mai sunt, căruţe nu mai sunt. Tot timpul e aşa. Când e uscat ne mai descurcăm. Dar iarna şi când plouă nu se poate face nimic”, adăugă un alt localnic. E printre puţinii în putere din sat, aşa că se ocupă de aprovizionarea cu cele necesare a bătrânilor.
Locuitorii străzii Câmp spun că au făcut numeroase solicitări la Primăria din Berislăveşti în ultimii ani, însă până acum nu s-a făcut nicio îmbunătăţire a condiţiilor pe drum. Nu speră la asfalt, vor însă ca măcar şleaurile care s-au format din cauza ploilor să fie nivelate cu un buldozer.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...