Inedit

Meseria este brăţară de aur

Potcovarul din Podeni-Mehedinţi are comenzi pentru Franţa

Vasile Duţescu, din satul mehedinţean Malarişca - Podeni, fierar din tată-n fiu, constata cu tristeţe că numărul cailor veniţi la potcovit scădea pe zi ce trece şi îşi făcea mereu griji că nu va mai avea de lucru. Meseriaşul şi-a recăpătat bucuria când în atelierul său plin de fum a intrat multimiliardarul francez Jean Pierre Lyonnet, cu care a pecetluit contracte de zeci de milioane de lei vechi şi care i-a promis că-i va face multă publicitate peste graniţă.

Nea Vasile Duţescu povesteşte că s-a apucat de potcovit cai încă de la vârsta de 15 ani în atelierul tatălui său, care era un meşter renumit în zona Podeniului din judeţul Mehedinţi. Pe vremea aceea, ţăranii umblau numai cu boii şi caii, nu cu tractoare ca acum, aşa că de lucru aveau berechet. Potcoveau zilnic animale, ascuţeau pluguri, confecţionau utilajele din fier pentru căruţe şi care, iar el bătea neîntrerupt cu ciocanul pe nicovală orice îi dădea tatăl său.

Nu a putut lăsa foalele, ciocanul şi nicovala

Prin anii 1980 a lucrat pe un şantier din Orşova, însă după câţiva ani fierăria de acasă l-a atras ca un magnet şi s-a reîntors la vechea meserie de potcovar. „De acolo am o amărâtă de pensie, iar soţia nu a lucrat niciodată. Iubesc meseria asta, dar în ultima perioadă oamenii şi-au luat tractoare şi alte maşini agricole. A scăzut foarte mult numărul cailor şi boilor care mai vin la potcovit. Mai ascut o sapă, un topor. Nu am preţ fix. Îmi aduce omul cât are, ori îmi dă un cartof, un mălai. Eu nu beau, nu fumez că sunt şi cam bolnav”, ne-a mărturisit potcovarul Vasile Duţescu. El susţine că primarul din Podeni, Ilie Rogobete, l-a adus la poarta sa pe francezul Jean Paul Lyonnet. „Am stat toţi la o cafea, iar domnul din Franţa mi-a vizitat atelierul apoi mi-a zis că vrea să-i fac nişte suporţi de lămpi din fier forjat. Mi-a adus şi un model vechi de aproape 300 de ani şi eu i-am promis că pot face aşa ceva. Mai vrea să-i fac nişte panouri din fier în formă de păuni şi că îmi va mai da de lucru. Pentru mine este mană cerească. Nu ştiu exact câţi bani îmi va da!”, ne-a mai spus nea Vasile în timp ce soţia sa ne suspecta de lucruri necurate. „Precis avem vreo reclamaţie de venirăţi tocmai acum să ne întrebaţi !”, repeta speriată femeia.

Francezul Jean Piere Lyonnet trăieşte o frumoasă poveste de dragoste cu o tânără din zona de munte a Mehedinţiului. Cu ceva timp în urmă, el a dăruit 1.000 de biciclete elevilor din comunele mehedinţene.

Munca potcovarului mehedinţean, apreciată în Franţa

Primarul Ilie Rogobete ne-a dezvăluit înţelegerea dintre francez şi fierar. „Nea Vasile este cam fricos de fel, dar, vă spun eu, s-au înţeles să-i dea iniţial 40 de milioane de lei vechi. Fierarul îi va face francezului 6 păuni din fier şi 10 lămpi pentru o clădire veche, un fel de garnizoană pe care el a cumpărat-o recent în Franţa şi pe care doreşte să o amenajeze în stil vechi. I-a plăcut cum lucrează nea Vasile şi i-a promis că o să-i mai aducă comenzi. Acest francez este un om de toată isprava, care a cheltuit miliarde de lei vechi să ajute localnicii din această zonă şi nu are niciun fel de interes, cum ar putea să creadă unii mai cârcotaşi!”, ne-a spus primarul Rogobete.

Filantropul francez, îndrăgostit de o frumosă mehedinţeancă

Francezul Jean Piere Lyonnet trăieşte o frumoasă poveste de dragoste cu o tânără din zona de munte a Mehedinţiului. Cu ceva timp în urmă, el a dăruit 1.000 de biciclete elevilor din comunele mehedinţene Balta, Ponoarele şi Izverna. Datorită lui, peste 200 de familii sărace din cele trei comune beneficiază pe termen nelimitat de 1.800 de pâini pe săptămână şi anual, îndeosebi de sărbătorile de iarnă, francezul vine şi împarte cadouri la oamenii săraci şi la copii. La Mehedinţi, tot pe banii săi, a mai renovat mai multe săli de clase şi a înfiinţat un cabinet dentar. Primele acţiuni caritabile, susţine el, le-a început în urmă cu 20 ani, când a întreprins mai multe operaţiuni în statele Gabon şi Camerun din Africa. A urmat apoi Croaţia, iar acum mai contribuie cu donaţii regulate şi în ţara sa de origine pentru lupta împotriva SIDA şi a cancerului.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...