Opinii

 

Oficiali vâlceni de liga a doua

Am mai scris în câteva rânduri aici: nimeni nu te poate opri să fii nimeni. Şi până la urma-urmei e treaba ta, poţi să fii nimeni cât îţi pofteşte inima, dacă aşa te simţi mai bine. Fă-o pe banii tăi, pe libertatea ta, pe viaţa ta. Dă în schimbul plăcerii de a fi nimeni ceea ce ai tu însuţi şi nu vei întâmpina nicio piedică în planul tău.

Cu totul altfel stau lucrurile atunci când eşti căpetenia unui grup. A unei familii, a unei localităţi, a unei comunităţi numeroase de oameni. Să fii nimeni în această poziţie poate avea aspectul unui genocid. Deîndată ce reprezinţi pe cineva, nu-ţi mai poţi permite să fii nimeni. Ascunde-te sau lasă-te ascuns, înainte de a fi sesizată intenţia ta de a trage spre nimic imaginea, munca, viaţa, prezentul şi viitorul unei familii, a unui grup, a unei comunităţi.

Iau ca exemplu ceea ce se întâmplă în chiar acest moment, în fenomenul fotbalistic de la Râmnicu Vâlcea. Se petrece chiar sub ochii noştri, dar nu tocmai la vedere, şi vine din trecut.

Dacă vă mai amintiţi, în fiecare promisiune electorală a primarului municipal şi a preşedintelui judeţean, am citit împreună angajamentul de a avea o echipă de fotbal în liga întâi. Promisiunea nu s-a împlinit niciodată, dar s-a inventat o taxă locală pentru cultură şi sport, s-au cheltuit milioane de euro cu modernizarea unui stadion, s-a făcut o asociere ciudată şi s-a încropit o echipă care se înmoaie ori de câte ori are şansa de a promova. Pe scurt, oraşul Râmnicu Vâlcea a plătit şi continuă să plătească o bizarerie care nu are probabil decât scopul de a asigura nişte salarii unor domni care nu dau socoteală comunităţii ce îi finanţează. Aud că un viceprimar a intrat recent în cabina sportivilor să le ceară să joace şi este urmărit acum de întreaga presă locală, la instigarea unor domni, pentru imixtiune în treburi interne! Ce să zic? Aşa se comportă toate instituţiile cu braţele băgate în bugetul naţional sau în bugetul local: sunt ţâvnoase şi te acuză ori de câte ori investitorul adevărat îşi rosteşte drepturile.

Dar, să mergem mai departe. Se face că tot în judeţul Vâlcea, o altă echipă, cu finanţare privată, are acum şansa să promoveze în liga întâi. Au încercat s-o oprească din drumul său multe echipe din România, inclusiv această echipă în care primăria bagă bani şi bază sportivă, fără a putea cere nimic în schimb. Ca să înţeleagă toată lumea, un domn investeşte de unul singur într-o echipă care are şansa să aducă meciuri de liga întâi la Râmnicu Vâlcea, iar băieţii finanţaţi de primăria locală s-au opus licenţierii acelei echipe pe stadionul municipal. Fotbalul de bună calitate, finanţat privat de un vâlcean, rătăceşte pe la Drăgăşani şi pe la Piteşti, în timp ce firmele din Vâlcea plătesc o taxă pe sport, cheltuită pentru a opri acest fotbal să se joace la Râmnicu Vâlcea. Aceasta este ecuaţia şi înţeleg că ea este în documentarea multor ziarişti din presa naţională, amatori de anchete în lumea fotbalistică.

Am încercat cu puţinele mele puteri reportericeşti să aflu de la potentaţii locali cum este posibil aşa ceva. Să foloseşti bani locali pentru a fi nimeni în fotbalul naţional şi să-i împiedici şi pe alţii să urce fotbalul vâlcean, pe banii lor, în liga naţională. Ceea ce am descoperit este înspăimântător de-a dreptul. Toată lumea pare mai degrabă preocupată de ascensiunea economică, socială şi chiar politică a finanţatorului echipei aflate la uşa de intrare în liga întâi. Opozanţii politici şi colegii în politică, adminstratori de instituţii publice, funcţionari ai primăriei şi ai judeţului sunt mai degrabă preocupaţi să-l împiedice pe investitor în ascensiunea sa, cu preţul de a fi în continuare nimeni în sportul românesc. Nu ei, ci noi toţi, contribuabili la salariile lor, folosite deseori pentru machiavelisme de râsu-plânsu.

În faţa oricărei şanse, lumea se coalizează, se organizează şi se bate la unison pentru exploatarea ei. Nu şi la Râmnicu Vâlcea. Ajunşi în funcţii de comandă locală, prea mulţi dintre aceşti domni îşi folosesc puterea pentru a împiedica performanţele particularilor şi pentru a finanţa proiecte fără căpătâi. Proiectul de a fi nimeni în fotbalul naţional, de pildă, finanţat la Râmnicu Vâlcea, cum spuneam, din banii noştri, ai tuturor. Împotriva unui proiect particular, al cuiva care şi-a propus să fie cineva în numele nostru, al tuturor.

Este posibil ca nimic să nu-i poată opri pe aceşti indivizi să facă din noi toţi un fel de nimeni în fotbalul românesc. Aşa cum au făcut un fel de nimeni din economia locală, înţeleasă de puţina lor gândire ca învârtindu-se după soarele unui combinat falimentar. Ultimul s-a dovedit a fi o agonie întreţinută pentru găinării cu nume şi prenume de funcţionari, politicieni şi buticari travestiţi în importanţi oameni de afaceri. De ce ar sta lucrurile altfel cu fotbalul finanţat public de vâlceni? Şi interpretat strategic de oficialii locali, de ligă inferioară, cum se poate vedea. Ale căror nume adevărate stau în pixul presei naţionale, greu de stăpânit când îşi construieşte audienţa pe poveşti adevărate, dintr-o provincie care se vrea de nimic.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...