Actualitate

„Lobby-ul nu înseamnă trafic de influenţă!”

Promotorii ideilor de afaceri şi-au constituit Corpul Profesionist de Lobby pe regiunea Oltenia

Regiunea Sud Vest are o asociaţie de profesionişti care să facă lobby pe lângă factorul politic în favoarea comunităţilor. Corpul Profesioniştilor în Lobby din Oltenia a fost lansat la sfârşitul săptămânii trecute la Râmnicu Vâlcea în prezenţa a numeroşi reprezentanţi ai societăţii civile, ai mediului de afaceri şi oameni politici.

„Nu politicienii sunt de vină pentru situaţia din România, ci societatea civilă!”

Asociaţia a beneficiat de finanţare europeană şi este o reţea cu reprezentanţe în toate regiunile ţării, constituită cu scopul precis de a promova excelenţa profesională a „specialistului în activitatea de lobby”. Asta în condiţiile în care în România lobby-ul se confundă de ce cele mai multe ori cu traficul de influenţă, iar profesioniştii în domeniu sunt un punct de vulnerabilitate. „Nu politicienii sunt principalii responsabili, sau vinovaţii, cum ne place nouă să spunem, de situaţia din România, ci o mare parte din responsabilitate o poartă societatea civilă, mai ales forurile organizate ale societăţii civile – patronat, sindicate, asociaţii profesionale, asociaţii patronale, pentru că aceste organizaţii au trecute în statut următoarea prevedere: reprezintă interesele, ori dacă analizăm activitatea acestora constatăm că de cele mai multe ori nu au ştiut să reprezinte cum trebuie interesele grupurilor pe care le reprezintă, nu au ştiut să convingă decidentul politic care sunt problemele grupului de interese pe care îl reprezintă, să-l prezinte argumentat, constant şi să creeze o presiune în favoarea celor pe care îi reprezintă”, a precizat Radu Nicosevici, preşedintele Corpului Profesioniştilor în Lobby.

Profesioniştii în lobby, un liant între factorul politic şi societate

"Nu politicienii sunt principalii responsabili, sau vinovaţii, cum ne place nouă să spunem, de situaţia din România, ci o mare parte din responsabilitate o poartă societatea civilă, mai ales forurile organizate ale societăţii civile.", Radu Nicosevici, preşedintele Corpului Profesioniştilor în Lobby

Pentru a şterge această imagine, membrii Academiei Advocacy au gândit o asociaţie de profesionişti în domeniu. Doi ani a durat formarea primilor specialişti din regiune. „Recunosc că am ajuns la acest curs din întâmplare, una fericită zic eu, dar am venit şi cu o idee preconcepută, care nu mi s-a schimbat, şi anume că politicul frânează sau mişcă lucrurile. Ceea ce am învăţat însă aici este faptul că societatea civilă poate să ajute foarte mult politicul şi, cred eu, că rolul nostru este de a face legătura dintre unii şi ceilalţi pentru că astfel cu toţii am avea de câştigat. Societatea civilă va câştiga pentru că va vedea că cei pe care i-am ales sau nu, dar care ne reprezintă şi care au puterea de decizie înţeleg care este mersul societăţii, care este mersul grupului de interese şi acceptă, promovează aceste idei”, a afirmat Ion Mihai, membru al Corpului Profesioniştilor de Lobby şi responsabil pentru specialiştii din Vâlcea.

Lobby-ul, un fel de comerţ, confundat cu contrabanda

La eveniment au fost invitaţi şi politicienii din regiune care au ţinut să aprecieze necesitatea înfiinţării acestei noi profesii, inclusă de curând şi în nomenclatorul meseriilor. „Este o diferenţă foarte mare între ceea ce se întâmplă la nivelul Europei şi ceea ce se întâmplă la noi în ceea ce priveşte influenţa opiniei publice. Din păcate, la noi, în cea mai mare parte, lobby-ul înseamnă trafic de influenţă, ceea ce, din punctul meu de vedere, este foarte rău interpretat. Legislaţia se face pentru oameni – pentru oameni de afaceri, pentru ceea ce înseamnă viaţa într-o ţară. Hotărârile de consiliul local, consiliu judeţean se dau tot pentru oameni. Dacă le faci doar după mintea ta s-ar putea să mergi exact în direcţia opusă. Întâi trebuie să vezi ce gândesc cei care vor fi afectaţi de acea decizie”, a ţinut să precizeze europarlamentarul Marian Jean Marinescu. „Cred că din punct de vedere legislativ ar trebui făcut mai mult, în sensul că această activitate de lobby să fie confundată cu comerţul şi nu cu contrabanda”, a adăugat şi Bogdan Pistol, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Vâlcea, unul dintre cei doi politicieni vâlceni care a dat curs invitaţiei profesioniştilor în lobby.
Lansarea Corpului Profesioniştilor în Lobby în regiunea Sud – Vest a avut loc pe 24 mai, la Râmnicu Vâlcea, primii specialişti în domeniu din Oltenia primindu-şi cu această ocazie diplomele de profesionişti în lobby.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...