Sub Lupă

Vâlcean arestat pentru evaziune fiscală

Administratorul unei firme din Lăpuşata, ridicat de mascaţi în cadrul unei operaţiuni la nivel naţional

Un număr de 167 de percheziţii au avut loc, luni dimineaţă, în Bucureşti şi în 14 judeţe, fiind vizată o grupare specializată în evaziune fiscală şi spălare de bani cu un prejudiciu de 9,8 milioane de euro, 110 persoane urmând să fie duse la audieri. Astfel, au avut loc 74 de percheziţii în Suceava, 27 în Braşov, 24 în Iaşi, 14 în Botoşani, 11 în Dâmboviţa, patru în Neamţ, trei în Timiş, câte două în Galaţi şi Olt şi câte una în Bucureşti, Bacău, Vrancea, Mureş, Vâlcea şi Ilfov, urmând să fie puse în executare 110 mandate de aducere.

Un număr de 15 persoane au fost arestate preventiv, marţi seară, de Tribunalul Suceava, în dosarul de evaziune fiscală cu un prejudiciu de 9,8 milioane euro, iar alţi 15 suspecţi, între care patronul Florconstruct, Vasile Florea, şi liderul PSD Codlea, Robert Stama, au interdicţie de a părăsi ţara.

Tribunalul Suceava a emis, marţi seară, mandate de arestare preventivă, pentru 29 de zile, pe numele a 15 persoane dintre cele 30 prezentate instanţei. Celelalte 15 persoane cercetate în acest dosar au primit interdicţie de a părăsi ţara, între acestea fiind proprietarul Florconstruct, Vasile Florea, şi preşedintele PSD Codlea, consilierul local Stama Robert Cosmin.

Cercetările procurorilor DIICOT Suceava în cazul de evaziune fiscală cu materiale de construcţii au relevat că opt firme controlate de iniţiatorii grupului infracţional organizat au emis facturi fiscale fictive în valoare de 52,95 milioane de lei.

Potrivit referatului procurorilor transmis instanţei pentru arestarea preventivă a inculpaţilor, una dintre firme, Alexia Mar Construct SRL, a emis facturi fiscale fictive în valoare de 17.173.144 de lei, pentru 25 de firme, între care Loial Impex, deţinută de Sorin Iacob, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Suceava şi Florconstruct Suceava, firmă deţinută de Vasile Florea.

O altă firmă, Marketing Reloaded SRL, a emis facturi fiscale fictive în valoare de 10.005.539 de lei către 25 de firme, în timp ce Komezzo SRL a emis facturi fiscale fictive în valoare de 6.265.969.4 de lei către 21 de firme. Firma Kos Mital Invest SRL a emis facturi fiscale fictive în valoare de 2.861.732 lei către şapte firme, Bucovina Forwating SRL a emis facturi fiscale fictive în valoare de 2.021.783,5 lei către zece firme, Alexandra Best Construct a emis facturi fiscale fictive în valoare de 9.589.167.2 lei către 18 firme, Impuls Mark Mitel a emis facturi fiscale fictive în valoare de 2.939.383.3 lei către 13 firme, iar Kocotas Nicol a emis facturi fiscale fictive în valoare de 2.100.831,42 lei către trei firme.

Anchetatorii arată că grupul infracţional organizat era structurat pe mai multe paliere, pe primul fiind iniţiatorul reţelei, Marcel Stănescu, ajutat de zece persoane de încredere, iar pe un al doilea palier se situau zece persoane, administratori ai unor "firme fantomă".

Pe al treilea palier se află persoane care sunt administratori sau împuterniciţi ai societăţilor comerciale care au beneficiat efectiv de facturile fiscale fictive emise de membrii grupului infracţional organizat din primul palier sau de inculpaţii administratori ai firmelor intermediare introduse în circuitul de spălare de bani, aceştia fiind în număr de 33. Între aceştia se află şi proprietarul Florconstruct, Vasile Florea.

Ion Mihalache este suspectat de asociere în cadrul unei reţele naţionale de evaziune fiscală şi spălare de bani.

...........................

Din iunie 2012, poliţiştii şi procurorii suceveni au demarat cercetări faţă de 118 persoane fizice şi 39 de persoane juridice, pentru iniţiere, constituire, sprijinire şi aderare la un grup infracţional organizat, evaziune fiscală şi spălare de bani. Din investigaţii a reieşit că în judeţul Suceava s-a constituit un grup infracţional organizat cu ramificaţii pe aproape întreg teritoriul ţării, având drept scop sustragerea de la plata obligaţiilor fiscale datorate bugetului statului prin înregistrarea în evidenţele contabile a unor facturi care nu au la bază operaţiuni reale ori evidenţierea altor operaţiuni fictive având ca rezultat diminuarea bazei impozabile şi însuşirea în mod ilegal a sumelor provenite din aceste activităţi. Principalii exponenţi ai grupului infracţional ar fi şase tineri din judeţul Suceava, iar în urma verificărilor a rezultat că la grupul infracţional ar fi aderat un bărbat în vârstă de 42 de ani, din oraşul botoşănean Bucecea, care, cu ajutorul unui bărbat în vârstă de 32 ani din Bacău, ar fi preluat societăţi comerciale atât din Suceava, cât şi din ţară, ultimul fiind desemnat asociat şi administrator al societăţilor comerciale preluate.

Facturi fictive plimbate între membrii grupării

Ulterior, aceste societăţi comerciale ar fi fost puse la dispoziţia liderului grupului infracţional, care le-ar fi introdus într-un circuit financiar fraudulos în sensul că, în numele acestor societăţi comerciale care efectuau operaţiuni, în principal, cu materiale de construcţii, s-ar fi emis facturi fiscale fictive având ca beneficiari diverse firme din judeţele Suceava, Botoşani, Bacău, Dâmboviţa, Neamţ, Timiş, Vrancea, Braşov, Mureş, Galaţi, Vâlcea, Ilfov, Iaşi, Olt şi municipiul Bucureşti, societăţi care, în baza facturilor menţionate mai sus, ar fi colectat TVA aferent tranzacţiilor fictive şi şi-ar fi diminuat profitul obţinut în urma activităţii comerciale desfăşurate. Astfel, prin activităţile infracţionale desfăşurate de membrii grupului infracţional, bugetul statului ar fi fost grav prejudiciat, prin neachitarea TVA şi a impozitului pe profit, unele din aceste societăţi beneficiind chiar de rambursări ilegale de TVA de la bugetul de stat.

Prejudiciu de 9,8 milioane euro

Membrii grupului sunt suspectaţi că intrau în contact direct cu administratori de societăţi comerciale interesaţi să îşi diminueze baza impozabilă, iar prin intermediul societăţilor comerciale pe care le deţineau sau le controlau, realizau vânzări fictive de bunuri către aceste societăţi comerciale „recrutate”, fiind emise facturi fictive pentru marfă inexistentă în realitate pe care societăţile beneficiare le introduceau în contabilitate. Pentru a se da o legitimitate şi o aparenţă de legalitate tranzacţiilor comerciale efectuate, membrii grupării ar fi oferit administratorilor societăţilor comerciale „recrutate” bani, reprezentând contravaloarea mărfii „livrate” pentru ca aceştia să facă viramente bancare către societăţile emitente ale facturilor fiscale fictive. Membrii grupului infracţional organizat sunt suspectaţi că retrăgeau aceste sume, beneficiind de un comision din partea societăţilor comerciale evazioniste, reprezentat de o cotă parte din suma cu care a fost prejudiciat bugetul de stat. După o perioadă în care firmele controlate de membrii grupării nu achitau la bugetul de stat TVA-ul colectat şi impozitul pe profit aferent acestor tranzacţii, aceştia ar fi cesionat societăţile comerciale în cauză, firme care după câteva luni intrau în faliment. Prejudiciul adus bugetului de stat, estimat până în această fază a cercetărilor, ar fi de 9,8 milioane de euro.

Înarmaţi până în dinţi

Astfel, se bănuieşte că transferurile succesive de bani, efectuate din conturile societăţilor „recrutate” prin conturile societăţilor controlate de membrii grupului infracţional, au avut ca scop spălarea banilor proveniţi din evaziune fiscală pentru ca, în final, sumele iniţiale să se întoarcă la beneficiarii facturilor fictive, fiind diminuate doar de comisioanele bancare aferente operaţiunilor efectuate şi comisioanele plătite membrilor grupului care au sprijinit realizarea acestor activităţi infracţionale. În urma probatoriului administrat în cauză, s-a dispus începerea urmăririi penale faţă de 118 persoane fizice şi 39 de persoane juridice. Pe lângă acuzaţiile aduse în ceea ce priveşte prejudicierea bugetului de stat, la locuinţa vâlceanului Ion Mihalache poliţiştii au găsit arme letale. „În urma percheziţiei efectuate în locuinţa suspectului, au fost descoperite un pistol şi mai mai multe cartuşe”, a confirmat purtătorul de cuvânt al IPJ Vâlcea, Alina Teodorescu.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...