Reportaj

Palace-ul, emblema Govorei, revine în circuitul turistic

Bijuteria arhitecturală a staţiunii balneare vâlcene îşi redeschide uşile pentru turişti

Era cea mai înaltă clădire din România, cea mai sigură, fiind prima care s-a construit din beton, şi cu siguranţă o bijuterie arhitecturală încă din 1914 când a fost inaugurat. E vorba de Hotelul Palace din staţiunea balneoclimaterică Băile Govora, stabiliment balnear înfiinţat de familia Brătianu şi care săptămâna trecută, după mai mulţi ani în care a fost închis pentru reabilitare, a fost redat circuitului turistic. Aproape 18 milioane de lei, o parte fonduri europene, s-au învestit în acest proiect al societăţii de turism care-l deţine în momentul de faţă, fiind cel mai mare proiect privat pe care Agenţia de Dezvoltare Regională Craiova l-a finanţat până acum şi al cărui principal scop este să reînvie turismul balnear din Govora.

Monument arhitectural cu 99 de ani vechime

Hotelul Palace a fost închis aproape cinci ani pentru a beneficia de tratamentul de recuperare necesar după aproape 100 de ani de funcţionare. Monument de categoria B, clădirea gândită şi proiectată de arhitectul francez Eduard Doneaud, şi-a păstrat aspectul original, îmbunătăţiri fiind aduse camerelor, condiţiile oferite turiştilor fiind acum de patru stele.
„S-a păstrat proiectul iniţial al clădirii. În timpul lucrărilor ne-au apărut două probleme deosebite. Sub terasa restaurantului aveam prevăzută o piscină interioară, iar în momentul în care am început lucrările, am descoperit un bazin uriaş, cu 24 de metri dimetru şi cinci metri înălţime. În momentul acela a fost schimbată toată soluţia de consolidare a hotelului. S-a refăcut partea de proiectare şi s-a propus o nouă variantă. A fost luată aprobarea de management pentru o lucrare neprevăzută, iar în interiorul acestui bazin s-au creionat trei bazine care urmează să fie echipate în curând. Acelaşi lucru ni s-a întâmplat şi cu tâmplăria exterioară a hotelului. În momentul în care au început lucrările de refacere, am constatat că lemnul nu rezistă. S-a comandat o expertiză tehnică la un inginer de specialitate atât în lemn, cât şi în monumente istorice, soluţia acceptată de proiectant fiind aceea de schimbare integrală a tâmplăriei exterioare…Clădirea are însă în continuare 365 de goluri - uşi, ferestre şi alte goluri, pentru că este monument de arhitectură şi nu am avut voie să facem niciun fel de abatere în ceea ce priveşte intervenţia supra monumentului. El a fost inaugurat în 1914. Se numea pe atunci Otelul. A avut 200 de încăperi prevăzute cu tot confortul acelei vrei. Avea ascensor, avea calorifere, avea sală de lectură, avea sală de radio, apă caldă, apă rece. Societatea Băile Govora - Călimăneşti avea în acea perioadă reprezentanţă la Paris, ceea ce arătat că luxul de la acea vreme oferit în această zonă era bine primit acolo, venind foarte mulţi din acea zonă”, a precizat Mihai Handolescu, directorul societăţii care deţine hotelul.

Parfum de epocă în ambalaj modern

Timpul pare să se fi oprit însă la Palace, stabiliment balnear de lux ridicat pe vremea Brătienilor, între anii 1911-1914. A fost primul hotel din România care a fost prevăzut şi cu bază de tratament, a fost primul din România construit din beton şi este singurul din ţară dotat cu un sistem anti-cutremure deosebit – este amplasat pe nişte bile din fier imense care se mişcă după cum se zguduie pământul. Muzica anilor 1920-1930 răsună în mod natural pe holurile hotelului, iar doamnele, domnişoarele şi domnii cu joben care ne întâmpină când uşile se deschid par dintr-un film pe care ai vrea să-l retrăieşti. Doamna Georgeta este din Satu Mare şi suferă de astm, iar de peste 50 de ani vine la acest hotel. A văzut toate transformările prin care a trecut clădirea, de la anii de glorie şi până la cea mai neagră perioadă a staţiunii de după ’89. „Hotelul arăta frumos şi înainte, dar acum este o minune. Nu am crezut că se poate face un hotel aşa de minunat, aşa de frumos, nici cuvinte nu mai am să spun cât m-a impresionat cum este acest hotel acum. (…) Pe vremuri, când eu am venit prima dată, acum 53 de ani, era frumoasă Govora. Erau clădirile bune, dar pe parcurs, din păcate, s-au mai degradat, dar din câte am înţeles se doreşte să se refacă Govora, să fie frumoasă cum a fost cu mulţi, mulţi ani înainte”, ţine să ne precizeze doamna. Nici administraţia locală nu se lasă mai prejos şi şi-a propus să scoată din anonimat staţiunea. „Nu vom lăsa la o parte celelalte proiecte. Ne vom bate, ne vom zbate ca să reuşim o renaştere a staţiunii Băile Govora. Turiştii care ne-au vizitat au spus că într-adevăr atât lucrările noastre, care ţin de administraţia publică locală – falezele, parcul balnear, traseul de cură balneară, sunt lucrări de excepţie care se armonizează perfect cu această restaurare a hotelului Palace, emblema staţiunii”, adaugă Mihai Mateescu, primarul staţiunii, care crede că în câţiva ani Govora va renaşte cu adevărat.
Proiectul de reabilitare a hotelului: „Palace Govora SPA – Servicii de cazare, promovare şi dezvoltare turism balnear, agrement turistic” s-a realizat prin Programul Operaţional Regional 2007-2013, Axa prioritară 5 – Dezvoltarea durabilă şi promovarea turismului. Depus încă din 2007, proiectul a primit finanţare abia după un an şi jumătate, analiza celor 80 de mii de pagini pe care le are dosarul fiind o adevărată provocare pentru cei de la ADR Craiova.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...