Actualitate

Au venit după Nadia Comăneci şi au ajuns în Dăbuleni

Singura staţiune de cercetare agricolă pe soluri nisipoase atrage investitori din Coreea de Sud

Conducerea Staţiunii de Cercetare – Dezvoltare pentru Cultura Plantelor pe Nisipuri (SCDCPN) Dăbuleni, singura instituţie din România care mai realizează cercetare pe soluri nisipoase, a reuşit să dezvolte un parteneriat cu reprezentanţii unor firme din Coreea De Sud şi China. În mod bizar, asiaticii au fost atraşi de România datorită performanţelor stabilite în gimnastică de Nadia Comăneci. La această oră, coreenii sunt decişi să cultive cartofi dulci pe nisipurile din Dolj.

Deschidere spre Asia

Vestea că asiaticii dau buzna la staţiunea de cercetare din Dăbuleni, aproape că l-a luat prin surprindere până şi pe preşedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa. „Cei de la Dăbuleni au înţeles foarte bine condiţiile pieţei şi se străduiesc chiar cu succes să găsească soluţii pentru agricultură pe soluri nisipoase. Apreciez deschiderea conducerii staţiunii de cercetare pentru colaborări cu parteneri din ţări precum Coreea de Sud sau China. În urmă cu câteva săptămâni, a ajuns la Dăbuleni o echipă din Coreea de Sud care au găsit solurile din această zonă de sud a judeţului Dolj ca fiind propice pentru cultura de cartof dulce. Este o specie care se poate comercializa din supermarket şi care are şi nişte calităţi deosebite. Partenerii din Coreea de Sud au venit cu tehnologia şi sămânţa, iar cei de la Dăbuleni încearcă acum să producă sămânţă pentru a introduce această cultură de cartof dulce şi în zona noastră. Interesant este că partenerii din Coreea au ales să vină în România pentru că ştiau performanţele din gimnastică ale Nadiei Comăneci şi au spus că dacă ea a reuşit acele lucruri extraordinare, înseamnă că poporul român are nişte calităţi deosebite”, a declarat preşedintele CJ Dolj.

"În urmă cu câteva săptămâni a ajuns la Dăbuleni o echipă din Coreea de Sud care au găsit solurile din această zonă de sud a judeţului Dolj ca fiind propice pentru cultura de cartof dulce.", Ion Prioteasa, preşedinte CJ Dolj

Vor să lucreze cu tineri

Pe o suprafaţă de 2.500 ha, cercetătorii de la Dăbuleni reuşesc să îşi susţină singuri activitatea oferind sprijin îndeosebi cultivatorilor din zonă, dar neexcluzând nici contactele cu partenerii străini. Cu toate acestea, directorul staţiunii recunoaşte că problemele nu întârzie să apară, mai ales atunci când vine vorba de recrutarea personalului tânăr. „Încercăm să-i ajutăm şi pe fermieri, cu care avem întâlniri periodice. Colaboratorii noştri la aceste întâlniri sunt chiar primarii, care ne stau alături în demersurile noastre. Din păcate, ne confruntăm cu o problemă, în sensul că nu am putut aduce lângă noi mai mulţi tineri. Fiind blocate aceste angajări, nu putem să-i aducem. Personalul nostru la cercetare este îmbătrânit şi este păcat, pentru că lângă noi trebuie să crească nişte tineri”, explică Aurelia Diaconu, director SCDCPN Dăbuleni.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...