Actualitate

„Victoria”, strugurele de masă care a cucerit lumea

Produsul creat la Drăgăşani acum patru decenii ajunge pe masa românilor doar din podgoriile de peste hotare

Cu bob mare şi plin de savoare, iar gustul dulce cât să-i facă plăcuţi, strugurii Victoria sunt apreciaţi în toată lumea, fiind de altfel cel mai răspândit soi de struguri de masă din lume. Puţini ştiu însă că aceştia au fost creaţi de doi ingineri horticoli din Drăgăşani acum mai bine de 40 de ani, dar românii, în mod surprinzător, îi consumă acum din… import. I se spune Victoria, după numele celei care l-a creat - Victoria Lepădatu, prin încrucişarea a două soiuri de viţă de vie străine.

Brevet ceauşist, îngropat de dezinteresul capitalist

Povestea acestui soi de struguri de masă începe în anii ’60 într-un laborator de cercetare din Capitală, pentru ca mai apoi un inginer horticol din Drăgăşani, Gheorghe Condei, să-l transforme în cel mai cunoscut şi apreciat soi de viţă de vie pentru struguri de masă din lume. „La Staţiunea de Cercetare şi-a desfăşurat activitatea de-a lungul timpului domnul Condei care, alături de cumnata dumnealui, care a lucrat şi în cadrul Academiei de Ştiinţe Agricole, au descoperit că prin unirea tainică între soiul Afuz Ali şi Cardinal a rezultat soiul Victoria, care a fost şi este o victorie pentru lumea întreagă. Este soiul care are coacerea cea mai timpurie. Se coace în prima decadă a lunii august…”, povesteşte Mariana Ancuţa, muzeograf la Muzeul Viei şi Vinului Drăgăşani. În anii ’80, strugurele Victoria a fost brevetat pe numele staţiunii viticole din Drăgăşani, iar publicaţii din lumea întreagă i-au dedicat pagini întregi.

De la Drăgăşani, în toată lumea şi de acolo înapoi pe masa românilor

Struguri de masă Victoria se produc acum în toată lumea, din Australia, până în Africa, America de Sud şi în Europa, în ţări cu tradiţie în cultivarea acestor soiuri de viţă de vie. Surprinzător, însă, în România, ţara în care s-a realizat acest strugure, au ajuns să fie comercializaţi strugurii Victoria veniţi în cutii din Africa de Sud sau Grecia, deşi Staţiunea de Cercetare - Dezvoltare pentru Viticultură şi Vinificaţie Drăgăşani l-a omologat încă din 1979. Nici „inventatorii” lui şi nici staţiunea nu au niciun folos de pe urma lui, ba chiar unele ţării în care se produce şi l-au însuşit şi ni-l vând ca fiind al lor. „În perioada regimului comunist nu ştiu cât de bine s-a protejat soiul, el a fost omologat, dar probabil că nu funcţiona la fel ca acum acest brevet de invenţie. Atunci, toate ţările europene, în Africa de Sud, America şi unde a mai ajuns soiul, au putut să-l facă. Au luat probabil de aici, că nu aveau de unde altundeva să ia coardă, au altoit şi la momentul acesta soiul Victoria este cel mai răspândit soi de strugure de masă la nivel mondial. Este şi foarte bun, după câte ştiţi, pentru că altfel nu se răspândea… De ce consumăm din import? Pentru că ei s-au ocupat. Nu plătesc nimic la cei care l-au inventat, deşi în mod normal ar trebui să plătească, iar în momentul de faţă staţiunea Viticolă Drăgăşani nu are niciun beneficiu de pe urma strugurelui Victoria care s-a realizat aici”, spune Radu Ionuţ Neacşu, directorul Staţiunii de Cercetare - Dezvoltare pentru Viticultură şi Vinificaţie Drăgăşani.
În prezent, aproape 90 la sută din strugurii de masă care se consumă pe toată planeta sunt din soiul Victoria.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...