Ultima Oră

FMI şi Comisia Europeană cred că Oltchim trebuie lichidat

Vosganian: Piperea va fi înlăturat de la conducerea Oltchim dacă nu-şi îndeplineşte obiectivele

Administratorul judiciar al combinatului Oltchim, avocatul Gheorghe Piperea, va fi înlocuit de la conducerea companiei dacă nu-şi va îndeplini obiectivele promise. Anunţul a fost făcut chiar de ministrul Economiei, Varujan Vosganian. Ministrul a vorbit despre modul în care Oltchim a fost adus pe marginea prăpastiei chiar de către conducerea combinatului, dar şi despre dorinţa Washingtonului ca Oltchim să fie lichidat.

"FMI şi Comisia Europeană mi-au zis că-mi pierd vremea şi că Oltchim trebuie lichidat. FMI este instituţia riscului minim, o instituţie care priveşte lucrurile de la Washington şi, într-adevar, de la Washington aşa se vede, că Oltchim trebuie închis", a spus Varujan Vosganian.

Oltchim a avut o neperformanţă managerială care l-a înglodat în datorii

"Pe orice hartă economică a Europei, Oltchim există. Oltchim este tehnologic vorbind între primele 5 companii din zona sa în Europa. Oltchim a avut o neperformanţă managerială care l-a înglodat în datorii. Dacă Oltchim de mâine nu ar mai avea datoriile ăstea şi băncile ar continua să-l finanţeze, Oltchim şi-ar reveni. Oltchim are piaţă, mai ales în Răsărit", a declarat ministrul Economiei.

Combinatul trebuie să-şi găsească un investitor, însă datoriile uriaşe pe care le are fac din acest proces unul anevoios. Esenţial pentru perioada următoare este ca administratorii Oltchimului să găsească şi să implementeze strategia prin care combinatul ar putea deveni atrăgător pentru potenţialii investitori. Aşa se explică şi de ce activitatea administratorului judiciar, Gheorghe Piperea, va fi atent monitorizată de ministrul Economiei.

"Despre administratorii judiciari vom vorbi dacă la scadenţă vedem că nu şi-au îndeplinit obiectivele. Primul punct în plan este ca administratorii judiciari să propună un plan şi creditorii să-l accepte", a spus Varujan Vosganian.
Potrivit ministrului, soluţii pentru salvarea combinatului ar fi mai multe, însă fără sprijinul creditorilor, nimic nu va fi posibil.

"Trebuie să identificăm partea bună din Oltchim, să lăsăm datoriile la Oltchimul vechi. Oltchimul nou va fi proprietatea creditorilor în care statul este iar majoritar, Oltchimul nou se vinde şi creditorii se îndestulează cu banii, numai în această formulă Oltchimul nu mai are niciun fel de datorie şi el devine atrăgător, e adevărat, creditorii trebuie să ştie că nu-şi vor recupera toţi banii", a explicat ministerul Economiei.

"FMI şi Comisia Europeană mi-au zis că-mi pierd vremea şi că Oltchim trebuie lichidat. De la Washington aşa se vede, că Oltchim trebuie închis", a spus Varujan Vosganian.

Între timp, se pare că au apărut câţiva investitori interesaţi de preluarea combinatului, iar după spusele ministrului, aceştia provin din Est.

Vosganian: Săptămâna viitoare va fi publicat un anunţ prealabil de ofertă pentru Oltchim

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, spune că va fi publicat un anunţ prealabil de ofertă pentru Oltchim şi că îi va prezenta premierului un plan care vizează găsirea unei finanţări de 25 de milioane de euro, care să permită plata utilităţilor şi achiziţia de materie primă suplimentară.

"Săptămâna viitoare vom publica anunţul de ofertă pentru Oltchim, care este un anunţ prealabil. El nu este un caiet de sarcini propriu-zis, ci este o tentativă de a vedea care este interesul posibililor investitori. Am avut câteva fonduri, către sfârşitul săptămânii vor mai veni câteva echipe de experţi din partea unor firme interesate. Am făcut acest anunţ de ofertă pentru ca de aici înainte contactele noastre să fie făcute publice şi asta să dea o anumită încredere zonei", a declarat Vosganian.

El a făcut referiri şi la un plan întocmit împreună cu administratorii judiciari ai Oltchim, care va fi prezentat săptămâna viitoare premierului Victor Ponta şi care prevede în primă fază găsirea unei finanţări de 25 de milioane de euro.

"Una dintre companiile care au fost interesate şi cu care am fost şi la primul ministru, compania TISE, care anul trecut nu a mai participat la licitaţie din motive bine cunoscute, şi-a anunţat interesul şi pentru o formulă integrată, cu rafinăria de la Piteşti, Arpechim, cu platforma noastră de la Divizia Petrochimică Bradu şi cu platforma de chimie. E nevoie ca platforma de chimie să aibă o capacitate de 50% pe ansamblul întregului combinat. Eu, cu colegii mei şi cu administratorii judiciari, am finalizat o gândire pe care săptămâna viitoare am s-o discut cu premierul. Planul prevede găsirea, în primă fază, a unei finanţări de 25 de milioane de euro, care să permită plata utilităţilor şi achiziţionarea suplimentară de materie primă, astfel încât în următoarele luni producţia să ajungă la un nivel care să asigure profit societăţii. Săptămâna viitoare voi prezenta primului ministru această construcţie financiară, care să se bazeze pe ceea ce încă nu este ipotecat la Oltchim şi care să poată atrage interesul unor bănci. Dacă toată lumea va fi de acord, atunci vom purcede la această construcţie financiară", a declarat, vineri, Varujan Vosganian.

Combinatul Oltchim Râmnicu Vâlcea a intrat în insolvenţă, cererea de declanşare a acestei proceduri fiind aprobată în 30 ianuarie de Tribunalul Vâlcea.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...