Actualitate

Vâlceanul Nistor Călin, procuror-şef adjunct DNA

Preşedintele Traian Băsescu a semnat, vineri, decretul pentru numirea lui Nistor Călin în funcţia de procuror-şef adjunct al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

«Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, a semnat vineri, 24 mai, decretul pentru numirea domnului Călin Nistor în funcţia de procuror-şef adjunct al Direcţiei Naţionale Anticorupţie», se arată într-un comunicat de presă al Administraţiei Prezidenţiale.

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a decis joi, cu unanimitate de voturi, acordarea avizului pozitiv lui Nistor Călin pentru ocuparea funcţiei de procuror-şef adjunct al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

Călin Nistor s-a remarcat prin faptul că nu are nicio soluţie de achitare în dosarele pe care le-a trimis în judecată, este rezistent la stres, are viziune managerială şi iniţiativă în luarea deciziilor, a arătat CSM în motivarea avizului dat candidatului la funcţia de procuror-şef adjunct al DNA.

Avizul Consiliului Superior al Magistraturii este consultativ, acesta fiind trimis joi la Ministerul Justiţiei, împreună cu motivarea hotărârii.

Propunerea pentru ocuparea funcţiei de procuror-şef adjunct al DNA de către Călin Nistor, însoţită de avizul CSM, a fost înaintată de Ministerul Justiţiei preşedintelui Traian Băsescu, care a dat decretul de numire.

Potrivit Legii 303/2004, procurorul general al Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi adjuncţii acestuia sunt numiţi de preşedintele României, la propunerea ministrului Justiţiei, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minimă de 10 ani în funcţia de judecător sau procuror, pe o perioadă de trei ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată.

Nistor a fost propus în funcţia de adjunct al şefului DNA în 26 aprilie, de către ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc.

Călin Nistor lucrează ca procuror de 13 ani, din care aproape şapte ani în DNA, iar aproximativ patru ani a fost avocat în Baroul Vâlcea. Din 2006 până în 2008, Călin Nistor a fost procuror la DNA - Structura Centrală, apoi a condus DNA Piteşti până în 10 martie 2013. Nistor a fost delegat în 11 martie în funcţia de procuror şef al DNA. După preluarea conducerii DNA de către Laura Codruţa Kovesi, Călin Nistor a fost delegat în funcţia de procuror şef adjunct al DNA.

Magistratul a întocmit peste 45 de rechizitorii prin care au fost trimişi în judecată demnitari, arbitri de fotbal, oameni de afaceri, printre care se numără şi Constantin Nicolescu, preşedintele Consiliului Judeţean Argeş, Antonie Solomon, fostul primar al Craiovei sau omul de afaceri Cornel Penescu. În dosarele pe care procurorul Călin Nistor le-a trimis în instanţă nu s-a înregistrat nicio achitare şi nici nu au fost restituite la Parchet.

Preşedintele Traian Băsescu a semnat în 15 mai decretele de numire a lui Tiberiu Mihail Niţu în funcţia de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, a lui Dimitrie Bogdan Licu în funcţia de prim-adjunct al procurorului general şi a lui Codruţ Olaru în funcţia de adjunct al procurorului general.

Tot atunci au fost numiţi Laura Codruţa Kovesi în funcţia de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Alina Mihaela Bica în funcţia de procuror şef al Direcţiei de Investigaţie a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism şi Elena Giorgiana Hosu în funcţia de adjunct al procurorului şef al DIICOT.

Cei şase procurori au primit în 9 mai avize pozitive din partea Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...