Ultima Oră

Primarul Frâncu, în arest pentru încă 60 de zile

Edilul din Rm. Vâlcea va fi judecat în 11 iunie la Tribunalul Bucureşti. Curtea de Apel Bucureşti a respins, vineri, cererea primarului de judecare în stare de libertate

Dosarul în care primarul suspendat din Râmnicu Vâlcea, Emilian Frâncu, este acuzat de luare de mită va fi judecat în 11 iunie de Tribunalul Bucureşti, instanţa respingând marţi o cerere a acestuia de eliberare din arest, decizie rămasă, vineri, definitivă la Curtea de Apel Bucureşti.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie l-au trimis în judecată, în stare de arest preventiv, pe Emilian Valentin Frâncu, primar al municipiului Râmnicu Vâlcea la data faptelor, în prezent suspendat, pe care îl acuză de luare de mită.
Dosarul a fost trimis de procurori Tribunalului Bucureşti, care a stabilit primul termen de judecată în 11 iunie.

Un complet de trei magistraţi de la Curtea de Apel Bucureşti a judecat vineri, 24 mai, de la ora 11.00, recursul privind revocarea măsurii arestării preventive a primarului Râmnicului, după ce Tribunalul Bucureşti a respins marţi cererea lui Emilian Frâncu de judecare în stare de libertate.

Primarul Frâncu a fost adus, vineri, în sala de judecată încătuşat, alături de un traficant internaţional de droguri. Edilul din Râmnicu Vâlcea a susţinut în continuare că este nevinovat şi că suma de 50.000 lei a fost cerută denunţătorului pentru promovarea proiectului de reorganizare şi amenajare a spaţiului public central din municipiul Râmnicu Vâlcea, iar suma de 40.000 lei trebuia plătită de arhitect sub formă de sponsorizare pentru sărbătoarea Zilele Râmnicului.

Procurorii arată în rechizitoriul trimis instanţei că, la începutul anului 2013, Primăria Râmnicu Vâlcea a încredinţat unei firme de arhitectură un proiect cu denumirea "Reorganizarea şi amenajarea spaţiului public central din municipiul Râmnicu Vâlcea", având ca obiect amenajarea unei pieţe publice, a unei parcări subterane şi a unui pasaj pietonal. Costul serviciilor de proiectare a fost stabilit la aproximativ 200.000 de euro.

Primarul din Râmnicu Vâlcea a fost denunţat de administratorul firmei de arhitectură, după ce Frâncu i-ar fi cerut 20.000 de euro, respectiv zece la sută din suma de 200.000 de euro atribuită pentru contractul de prestări de servicii. Frâncu ar fi condiţionat semnarea actelor privind încheierea, derularea şi executarea contractului de prestări servicii de acordarea sumei de 20.000 de euro, au notat procurorii în rechizitoriu.

După finalizarea lucrărilor menţionate în contractul de prestări servicii şi după plata unei prime tranşe din banii datoraţi de Primăria Râmnicu Vâlcea, în 22 aprilie, Emilian Frâncu i-ar fi cerut administratorului firmei să îi dea, printr-un intermediar, 50.000 de lei. De această dată, Frâncu ar fi condiţionat semnarea documentele pentru cea de-a doua tranşă care trebuia acordată firmei pentru serviciile al căror beneficiar era Primăria Râmnicu Vâlcea de acordarea acestei sume, au mai arătat procurorii.

Mai mult, Frâncu i-ar fi cerut administratorului firmei 40.000 de lei, după plata ultimei tranşe pentru prestarea serviciilor, iar pentru a ascunde provenienţa banilor, ar fi propus încheierea unui contract de sponsorizare.

În 25 aprilie, Emilian Frâncu a fost prins în flagrant, după ce a primit de la administratorul firmei de arhitectură, prin intermediar, cei 50.000 de lei ceruţi.
Emilian Frâncu este în arest preventiv din 26 aprilie, în urma unei decizii a Tribunalului Bucureşti.

Frâncu a susţinut în faţa instanţei că banii nu îi erau destinaţi şi că ar fi încercat să obţină o sponsorizare pentru evenimentele legate de împlinirea a 625 de ani de la atestarea oraşului Râmnicu Vâlcea.

Tribunalul Bucureşti a notat în motivarea deciziei de arestare preventivă a lui Emilian Frâncu faptul că acesta s-a folosit de funcţia sa pentru a obţine bani, este un pericol pentru ordinea publică şi intenţiona să comită o nouă faptă de luare de mită.

Potrivit unor surse judiciare, în dosarul lui Frâncu ar exista o înregistrare ambientală între primar şi administratorul firmei de arhitectură. În înregistrarea aflată la dosar, Frâncu îi îndică arhitectului locul în care să fie lăsaţi banii conveniţi, respectiv la secretariatul unei televiziuni locale care aparţine familiei edilului.

În februarie, Primăria Râmnicu Vâlcea, în colaborare cu Ordinul Arhitecţilor din România şi în parterneriat cu filiala teritorială Sibiu - Vâlcea, a lansat un concurs cu premii pentru cele mai bune soluţii de "Reorganizare şi amenajare a spaţiului public central din municipiul Râmnicu Vâlcea". Din cele 19 proiecte depuse, 17 au fost acceptate să intre în concurs. Câştigătorul premiul întâi, în valoare de 4.500 de euro, a fost desemnat proiectul "Simbol de identitate" al arhitectului Sorin Dragoş Popescu, din Bucureşti.

Frâncu a căzut în dizgraţia colegilor de partid

Printr-un comunicat de presă remis redacţiei Săptămâna în Oltenia, liberalii vâlceni se dezic de primarul Râmnicului, Emilian Frâncu, în încercarea de a îndepărta "anatema" şpăgii de pe imaginea întregului partid. Următoarea şedinţă a Biroului Permanent Teritorial ar putea aduce şi recomandarea liberalilor vâlceni de suspendare a primarului Frâncu din partid, o decizie definitivă urmând să fie luată în Biroul Permanent Naţional al PNL.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...