Special

Mănăstirea Coşuştea - Crivelnic şi-a serbat hramul

Pe aceste meleaguri pitoreşti a trecut celebrul călugăr Nicodim

Mănăstirea de călugări Coşuştea – Crivelnic, din comuna Ilovăţ, judeţul Mehedinţi, aflată în construcţie, şi-a serbat hramul miercuri, 15 mai, când Biserica Ortodoxă îl prăznuieşte pe Sfântul Cuvios.

Vechea mănăstire Coşuştea - Crivelnic şi-a început activitatea în timpul Sfântului Nicodim de la Tismana, care a stat o perioada în zona Ilovăţului. Prima atestare documentară datează din anul 1493. A funcţionat până în secolul al XVIII-lea, când apare consemnată în Catagrafiile Mânăstirilor Oltene în rândul “capelelor” cu denumirea de “Sfânta Mânăstire Crivelnicul”. Tot Nicodim se numeşte şi Episcopul Severinului şi Strehaei. De altfel, Sfânta Liturghie ce a avut loc zilele trecute la mănăstire a fost săvârşită de către Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, pe un podium special amenajat lângă corpul de chilii aflat în construcţie.

Tot pe 15 mai s-au împlinit doi ani de când pr. Stareţ Calinic Drăghici, exarhul mănăstirilor din Eparhia Severinului şi Strehaiei, a fost ridicat la rangul de protosinghel, prin gramata episcopală cu nr. 17 din 15 mai 2011. Părintele Calinic Drăghici a fost numit stareţ pe 6 august 2009, având ascultarea de a organiza viaţa de obşte şi de a avea în grijă reconstrucţia sfântului locaş monahal. În temeiul prevederilor statutare, Consiliul Eparhial al Episcopiei Severinului şi Strehaiei, în şedinţa de lucru din data de 22 aprilie 2005, a dezbătut şi aprobat reînfiinţarea Mânăstirii Coşuştea Crivelnic, iar Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Olteniei, în sedinţa din data de 5 iulie 2005, a aprobat reînfiinţarea acestei mănăstiri cu hramul “Cuviosul Pahomie cel Mare” (15 mai), ca mănăstire de călugări, în cadrul Protoieriei Baia de Aramă.

Prin redeschiderea acestei vetre monahale, în aceste locuri pitoreşti pe unde a trecut Sfântul Nicodim de la Tismana, se va construi un centru de spiritualitate şi de întărire a activităţii misionare.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...