Opinii

 

Zona Metropolitană a sărăciei

Râmnicul se zbate să îşi găsească un mod de viaţă prin care să poată demonstra că poate ţine stindardul de capitală a judeţului şi prin altceva decât prin sediile deconcertatelor şi ale unor foruri administrative guvernamentale sau judeţene. Noul primar interimar al municipiului s-a întâlnit acum o săptămână şi jumătate cu alesul de drept al localnicilor, Emilian Frâncu, cu ocazia desigilării sacilor ridicaţi de mascaţii DNA din biroul primarului săltat pentru dedulcirea la comisioane. Cea mai mare grijă a lui Frâncu a fost proiectul zonei metropolitane: „Gigi, te rog să ai grijă de zona metropolitană. Să te ocupi de proiect”, l-a rugat edilul arestat pe înlocuitorul său la cârma oraşului. Proiectul lui Frâncu, întins pe o rază concentrincă de vreo 25-30 de kilometri în jurul municipiului mai cuprinde vreo 18 localităţi, fiecare cu potenţial în diverse sectoare economice.

Industrial, zona metropolitană Râmnicu Vâlcea se prezintă ca una a sărăciei, prea multe unităţi de producţie nefiind concentrate în zonă. Ca să nu mai vorbim de cele aflate în comă. Rămâne turismul, ar spune optimiştii, făcându-şi iluzii că asocierea cu Băile Govora, Olăneşti şi Călimăneşti ne-ar transforma într-o ţintă pentru investitorii în domeniu. Neaccentuând faptul că, de obicei, populaţia care trăieşte zonele cu potenţial turistic ridicat beneficiază de vârfuri salariale abia săltate peste media înregistrată în rândul economiilor dezvoltate, Vâlcea turistică se prezintă dezastruos în faţa potenţialilor vizitatori.

Călimăneşti-Căciulata nu a reuşit să îşi dezvolte infrastructura de agrement decât prin câteva terenuri de sport şi o viitoare cale de promenadă paralelă cu DN 7, iar proiectul „Mirajul Oltului” mai are câţiva ani buni până la inaugurare. Asta, dacă nu se va dovedi un „succes” la fel de mare ca şi Centrul Expoziţional de la Seaca. În Băile Olăneşti, fostul viceprimar cocoţat în funcţia de edil-şef al oraşului staţiune vorbeşte de proiecte de dezvoltare moştenite pe hârtie, dar are nevoie de o jumătate de an pentru a realiza alimentarea cu apă pe 200 m a unor obiective publice din centrul localităţii. Pavilionul de băi a pierit într-un incendiu suspect în cursul anului trecut, iar piscina inaugurată de primărie se dovedeşte a fi vizitată mai mult de prietenii edililor decât de turişti. Băile Govora dă semne ceva mai încurajatoare de modernizare a infrastructurii din oraş, dar în condiţiile în care iarna trecută singurele locuri de cazare disponibile în staţiune erau oferite de o pensiune este greu de crezut că stigmatul proastelor servicii poate fi înlăturat chiar aşa de uşor. Cu o funcţionalitate turistică de doar 4-5 luni pe an zona metropolitană Râmnicu Vâlcea riscă să piară din faşă. Potenţialul agricol al celorlalte localităţi poate fi speculat cu greu în lipsa unei burse a mărfurilor agricole în zonă şi în condiţiile unei fragmentări a terenurilor aflate în extravilanul localităţilor. Ne putem aştepta liniştiţi la câteva decenii de linişte şi sărăcie în urbea pensionarilor, timp în care vor creşte poate alţi lideri care să ştie a pune în valoare mai bine potenţialul zonei.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...