Sub Lupă

DNA: Două ţinte dintr-o lovitură la Vâlcea

Alarmă în Primăria Râmnicului şi ISJ după vizita procurorilor anticorupţie la principalul furnizor de echipamente electronice al celor două instituţii

Alarmă în Primăria Râmnicu Vâlcea şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Vâlcea după ce consilierii locali, dar şi inspectorul general şcolar au aflat cu stupoare că procurorii DNA au efectuat o vizită, înainte de a-l ridica pe primarul Emilian Frâncu, la sediul firmei Uncle Sam SRL. Ca din întâmplare, firma este principalul furnizor de echipamente IT pentru cele două instituţii,iar valoarea achiziţiilor de echipament electronic derulată de municipalitate în ultima jumătate a anului trecut se ridică la 8 milioane lei, conform datelor prezentate de consilierii Opoziţiei. În ultima lună, DNA a vizitat cele două instituţii în alte două cazuri: la Primărie fiind vizat alesul Emilian Frâncu, în timp ce de la Inspectoratul Şcolar Judeţean s-au ridicat documentele vizând achiziţia unor materiale sanitare şi PSI de către 16 unităţi şcolare din municipiu.

Achiziţii ca pentru NASA

Peste 1,8 milioane euro ar urma să se scurgă din bugetul local în 2013, consilierii Opoziţiei acuzând interesul primarului Frâncu în „sifonarea” banului public. În acelaşi timp, primarul ales acuza fostul Executiv, condus de Romeo Rădulescu, de reducerea bugetului de investiţii pe anul în curs cu aproximativ aceeaşi sumă prin aplicarea unor corecţii financiare pe proiectele cu fonduri europene derulate de municipalitate. „Pe noi, primarul Frâncu ne-a acuzat de pierderea unor fonduri prin corecţiile aplicate de Ministerul Finanţelor. În replică, i-am arătat domnului primar că dezmăţul pe bani publici a început în mandatul său, în doar un an de la venirea sa în Primărie făcându-se achiziţii de echipamente IT în valoare de aproximativ 8 milioane lei. Pentru o primărie care avea deja dotări în acest domeniu suma este de-a dreptul îngrijorătoare. Sunt 80 de miliarde în lei vechi, ca să înţeleagă lumea mai bine. În euro, suma se apropie de 1,8 milioane. Am şi izbucnit în şedinţa publică de consiliu şi i-am atras atenţia primarului Frâncu că nu suntem NASA ca să ne putem permite o asemenea investiţie”, a declarat consilierul PDL Cosmin Constantinescu la aflarea veştii că sediul Uncle Sam a fost vizitat de mascaţii DNA.

Presiuni la licee

"Din vară voi dispune o analiză a acestor contracte şi rezilierea lor acolo unde intervin elemente suspecte. Ne plângem că nu avem bani pentru plata unor angajaţi din unităţile şcolare, dar aruncăm de 10 ori mai mulţi bani pe sisteme de supraveghere video", Remus Grigorescu, inspector şcolar general Vâlcea.

Furnizor al sistemelor de supraveghere video la aproape toate unităţile şcolare de pe raza municipiului, dar şi din alte oraşe ale judeţului Vâlcea, SC Uncle Sam SRL Râmnicu Vâlcea a reuşit să îşi impună punctul de vedere şi preţul în faţa directorilor de licee şi şcoli din oraş folosindu-se de numele lui Frâncu în toamna anului trecut. „La noi în şcoală a venit cu un preţ imens faţă de alte oferte şi faţă de preţul existent pe piaţă. În momentul în care un angajat de-al meu, specialist în domeniu, le-a atras atenţia asupra acestui aspect au sărit în sus. «Păi, bă, ştii cine m-a trimis pe mine. Vezi că vin din partea lui Frâncu. Vrei să zbori de mâine afară din şcoală» i-au strigat. Am semnat, ce era să fac? Vroiaţi să mă ia şi pe mine la ochi?”, povesteşte sub protecţia anonimatului un director de grup şcolar din Râmnic.

Grigorescu: “Reziliez contractele de supraveghere video din şcoli”

Speriat de o eventuală implicare a sa într-un viitor dosar DNA vizând abuzurile făcute pe spinarea directorilor de şcoli sub numele vreunui edil, inspectorul şcolar general Remus Grigorescu anunţă că este dispus să ia măsuri drastice în privinţa contractelor realizate pe supraveghere video în şcolile din judeţ. “Contractele acestea au valabilitate un an. Nu am ce face în acest moment, ar însemna să merg în instanţă pentru rezilierea lor când un eventual rău este deja făcut. Din vară voi dispune o analiză a acestor contracte şi rezilierea lor acolo unde intervin elemente suspecte. Deja ne confruntăm cu situaţii absurde. Ne plângem că nu avem bani pentru plata unor angajaţi din unităţile şcolare, dar aruncăm de 10 ori mai mulţi bani pe sisteme de supraveghere video.Nu ne putem permite acest lux. Din septembrie alta va fi situaţia în şcoli”, promite şeful învăţământului vâlcean, Remus Grigorescu. Vizita ofiţerilor şi procurorilor DNA la sediul firmei conduse de vâlceanul Nicolae Sfrânciog a avut loc în după-amiaza zilei de 24 aprilie a.c. Reprezentanţii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au cerut acces şi copii după mai multe documente contabile ale firmei. Pe 25 aprilie, în urma descinderii efectuate de DNA la Primăria Râmnicului, primarul Emilian Frâncu a fost reţinut sub acuzaţia de luare de mită, într-un alt caz în care alesul local ar fi solicitat foloase necuvenite din partea unui cabinet de arhitectură din Bucureşti.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...