Actualitate

Frâncu intră în tăvălugul instanţelor

Procurorii DNA au trimis în instanţă, la începutul acestei săptămâni, dosarul primarului Emilian Frâncu. Dosarul edilului-şef din Râmnic se judecă la Bucureşti.

Frâncu nu ajunge acasă nici măcar cu ocazia primei înfăţişări în faţa judecătorilor. Procurorii DNA au trimis spre judecare dosarul primarului vâlcean, acuzat de luare de mită, magistraţilor Tribunalului Bucureşti. Rechizitoriul în noul caz de mită la Primăria Râmnicului a fost întocmit la foc rapid de către procurori, în cazurile precedente, Dicu-Gutău, strângerea probelor durând mai mult de o lună. Emilian Frâncu intră în tăvălăgul instanţelor din postura de arestat preventiv, după ce pe 26 aprilie a fost reţinut de instanţă pentru 29 de zile. Procurorii DNA îl acuză pe primarul din Râmnicu Vâlcea de luare de mită de la arhitectul bucureştean Dragoş Sorin Popescu.

Povestea şpăgii

„La începutul anului 2013, Primăria Râmnicu Vâlcea a încredinţat unei firme de arhitectură un proiect cu denumirea «Reorganizarea şi amenajarea spaţiului public central din municipiul Râmnicu Vâlcea», având ca obiect amenajarea unei pieţe publice, a unei parcări subterane şi a unui pasaj pietonal în această localitate. Costul serviciilor de proiectare a fost fixat la suma de aproximativ 200 000 euro. În luna ianuarie 2013, inculpatul Frâncu Emilian Valentin i-a pretins administratorului firmei de arhitectură, denunţător în cauză, firmă căreia îi fusese încredinţat contractul de prestări de servicii în valoare de 200.000 de euro, un procentaj de 10% din această sumă, în schimbul semnării tuturor actelor ce intrau în atribuţiile sale de serviciu în legătură cu încheierea, derularea şi executarea contractului de prestări servicii. După finalizarea lucrărilor menţionate în contractul de prestări de servicii şi după plata unei prime tranşe din banii datoraţi de primărie, la data de 22 aprilie 2013, inculpatul Frâncu Emilian Valentin, i-a pretins aceluiaşi denunţător să îi remită, printr-un intermediar, suma de 50.000 lei pentru ca, în schimb, să semneze documentele care condiţionau efectuarea plăţii celei de-a doua tranşe către firma denunţătorului, în contul prestării de servicii al căror beneficiar era Primăria Râmnicu Vâlcea. De asemenea, inculpatul i-a mai solicitat aceluiaşi denunţător să mai achite şi suma de 40.000 lei, disimulată într-un contract de sponsorizare, după plata ultimei tranşe pentru prestarea serviciilor de către firma denunţătorului. La data de 25 aprilie 2013, conform înţelegerii anterioare, denunţătorul i-a remis inculpatului Frâncu Emilian Valentin, prin intermediar, suma de 50.000 lei, împrejurare în care procurorii au procedat la constatarea infracţiunii flagrante”, se arată în rechizitoriul întocmit de procurorii anticorupţie. Printre probe se află şi o înregistrare ambientală realizată la Hotel Ibis Bucureşti de către echipajele de filaj ale DNA în care Emilian Frâncu solicită achitarea comisionului de către arhitectul bucureştean.

„Ne putem aştepta la un proces rapid!”

"Miercuri sau joi nu m-ar mira să îl văd pe primarul Frâncu acasă. Dacă au întocmit rechizitoriul şi au toate probele, de ce l-ar mai reţine?", Liviu Boban, consilier local PNL Râmnicu Vâlcea

Vestea mişcării efectuate în mod rapid de către procurori lasă impresia unui deznodământ destul de rapid în cazul Frâncu, mai ales în viziunea opozanţilor primarului liberal. Pentru democrat-liberalii vâlceni mişcarea denotă o respectare a cerinţelor Comisiei Europene în urgentarea termenelor de judecată în cazurile de corupţie. „Nu am studii juridice avansate ca să îmi pot da seama dacă acest demers indică o măsură demnă de a atrage atenţia asupra termenului în care se va soluţiona acest dosar. Poate să fie o măsură luată atât prin prisma probelor existente la dosar, cât şi una generată de recomandările partenerilor europeni de urgentare a proceselor deschise în aceste cazuri. Probabil că în acest an nu vom avea alegeri parţiale decât dacă domnul Frâncu îşi dă demisia. Aceeaşi variantă rămâne valabilă şi în anul ce urmează, dar atunci putem vorbi şi de o eventuală condamnare. Am auzit tot felul de zvonuri privind lansarea pe piaţă de către liberali a unui candidat surpriză pentru recâştigarea primăriei. Pe o situaţie în declin îmi este greu să cred că vor putea apela la cineva din afara sistemului administrativ. În plus ar trebui să ţinem cont şi de protocolul USL. Nimic nu indică faptul că acesta ar mai fi respectat la Vâlcea”, consideră consilierul PDL, Cosmin Constantinescu.

Liberalii: „Frâncu vine acasă săptămâna aceasta”

Pentru liberali situaţia este destul de complicată. Trimiterea în instanţă a dosarului lui Emilian Frâncu poate însemna fie subţirimea probelor strânse de procurori în acest caz, fie un caz solid în care nu se mai poate contesta nimic. „Cred că ţine de procurori. Dacă s-au mişcat destul de repede înseamnă că nu au avut multe de analizat. Poate fi de bun augur sau poate să fie dezastruos pentru primar. În orice caz, cine crede că acest proces se va încheia într-un an se înşeală amarnic”, susţine consilierul local Eduard Vârlan. Un alt reprezentant al PNL Râmnicu Vâlcea, liviu Boban afirmă însă că Frâncu este posibil să revină acasă în săptămâna în curs. „Miercuri sau joi nu m-ar mira să îl văd pe primarul Frâncu acasă. Dacă au întocmit rechizitoriul şi au toate probele, de ce l-ar mai reţine? Oricum, este un dosar subţire întocmit de cei de la DNA. Nu au nicio dovadă în afara acelui contract de sponsorizare. S-au făcut mereu astfel de contracte la Primărie şi nimeni nu a păţit nimic”, susţine liberalul Boban. Conform comunicatului DNA menţinerea stării de arest a lui Emilian Frâncu poate fi prelungită. „Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpatului, FRÂNCU EMILIAN-VALENTIN, primar al municipiului Râmnicu Vâlcea (la data faptelor), în prezent suspendat, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de luare de mită”, se arată în comunicatul din 20 mai 2013.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...