Inedit

Invitaţie de la artiştii plastici: „Vă invităm să facem împreună trotuarul!”

Filiala UAP Vâlcea a ieşit în stradă pentru a le cere râmnicenilor să devină deschişi la libera exprimare prin artă

Artiştii vâlceni fac trotuarul şi îi invită şi pe cetăţenii din Râmnicu Vâlcea să li se alăture. Este de fapt un trotuar al artelor, un spaţiu pe care plasticienii vâlceni l-au „confiscat” municipalităţii în faţa Galeriei de Artă din oraş cu scopul de a-i da o altă funcţionalitate – galerie în aer liber pentru artiştii consacraţi, dar şi pentru cei în devenire.

O invitaţie la exprimarea prin… artă

Oricât ar părea de bizară, invitaţia plasticienilor vâlceni adresată locuitorilor de a face împreună trotuarul este una cu un scop precis şi anume de revenire a artei şi a culturii la o stare de normalitate. „Este un gest simbolic, o invitaţie generală pe care artiştii vâlceni au adresat-o cetăţenilor pentru acest spaţiu pe care noi, artiştii, l-am «confiscat» pentru artişti. Aici îşi vor desfăşura temele artistice nu numai artiştii plastici, pentru că vor fi şi alte genuri de artă, muzică, standuri cu cărţi de artă, de fapt un fel de tribună la care îi invităm pe toţi să comunice, să dialogheze, să spună cu ajutorul artei ceea ce trebuie să spunem. Să încercăm într-un fel să îndreptăm societatea românească care este strâmbă, imperfectă şi a uitat să mai fie empatică şi să îşi respecte valorile pe care se clădeşte civilizaţia. E un gest de normalitate, nu unul de protest, prin care ne dorim să fim mai aproape de adevăr”, a precizat iniţiatorul acestui proiect, Gheorghe Dican, preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici, filiala Vâlcea.

"Ne-am gândit să acordăm şi noi diplome. Vom da participanţilor la trafic, pietonilor. De asemenea, vom acorda diplome de merit şi de excelenţă pentru cei care poartă umbrelă, cei care nu au umbrelă.", Gheorghe Dican, preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici Vâlcea

Un adevăr dulce-amar pentru revenirea la normalitate

Trotuarul artelor a fost inaugurat duminică, 19 mai, în cadrul manifestărilor dedicate aniversării a 625 de ani de la prima atestare documentară a oraşului Râmnicu Vâlcea şi a primit autorizaţie de la edilii municipiului. „Primăria a primit cu multă deschidere această iniţiativă. Bineînţeles, nu luăm această invitaţie ca un protest faţă de condiţia artei astăzi, pentru că s-au făcut progrese, cel puţin în municipiu cred că am sprijinit şi vom sprijini în continuare cultura. Noi vom sprijini proiectele de anvergură, proiecte instituţionale. Trotuarul este ceva inedit, am încercat să avem manifestări deosebite în cadrul Zilelor Râmnicului. El este o modalitate de a veni în întâmpinarea cetăţenilor, de a intra în sufletul oamenilor, căci de multe ori a merge la o expoziţie, la un spectacol de teatru, presupune un efort din partea iubitorilor de artă, ori în momentul în care întâlneşti arta în mod instantaneu te opreşti, guşti şi te bucuri”, a precizat Gheorghe Ioniţă, viceprimar al Râmnicului.
Artiştii şi-au propus să iasă în stradă, într-o primă fază pentru a acorda diplome. Pentru că este la modă să premiezi orice, aceştia şi-au propus să acorde diplome pentru participanţii la trafic. „S-a umplut ţara de diplome. E industria care a proliferat cel mai mult în România, astfel că ne-am gândit să acordăm şi noi diplome. Vom da participanţilor la trafic, pietonilor. De asemenea, vom acorda diplome de merit şi de excelenţă pentru cei care poartă umbrelă, cei care nu au umbrelă, dar şi diplome excepţionale pentru cei care nu se încumetă să meargă prin ploaie, pentru cei care vor merge prin soare. Vor fi foarte multe menţiuni, foarte multe… că e la modă”, spune cu un soi de sarcasm preşedintele artiştilor plastici vâlceni, sătul de dimensiunile pe care le-a căpătat promovarea non-valorilor în România.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...