Inedit

Băiatul de aur al Vâlcii uimeşte SUA

Ionuţ Budişteanu, geniul informaticii, a cucerit lumea academică americană cu o maşină care merge fără şofer

„Cea mai mare satisfacţie a mea a fost că am reuşit să arăt lumii că există o ţară numită România care a câştigat marele premiu deşi a fost râvnit de toţi cei peste 1600 de participanţi”, a declarat Ionuţ Budişteanu, elevul vâlcean care a câştigat marele premiu al concursului Intel International Science and Engineerin Fair (Intel ISEF) din Statele Unite ale Americii, la întoarcerea în Râmnicu Vâlcea. Invenţia sa, o maşină low-cost fără şofer, a impresionat juriul, care l-a desemnat, fără ezitare, câştigător al premiului Gordon E. Moore, Ionuţ fiind primul european care câştigă această distincţie în ultimii 20 de ani.

Visul lui Ionuţ este să devină… profesor

Patru ani i-au trebuit lui Ionuţ să demonstreze americanilor şi lumii întregi că invenţiile sale sunt revoluţionare şi pot uşura viaţa oamenilor. Finalul a fost însă unul neaşteptat chiar şi pentru el căci juraţii concursului Intel ISEF au fost mai mult decât impresionaţi de proiectul său – o maşină care merge fără şofer şi care, chiar dacă nu e unică în lume, are avantajul de a fi ieftină şi deci accesibilă. „Mai există o maşină autonomă făcută de către Universitatea Stanford din America, care acum se numeşte Google Self Driving Car dar problema este că e foarte scumpă. Costă aproximativ 100 de mii de dolari, iar cel mai scump lucru este un radar 3D, cu o rezoluţie foarte mare, care costă 75 de mii de dolari. Eu încerc să fac o maşină care procesează mai multe date de inteligenţă artificială, de la camere web şi nu de la un radar aşa de sofisticat şi astfel să realizez o maşină care să meargă singură”, spune tânărul
Ionuţ are 19 ani şi este elev în clasa a XII-a la Liceul Oltchim din Râmnicu Vâlcea. Ar fi putut să studieze la oricare mare liceu din lume, însă a ales să rămână în România convins că cercetare se poate face şi aici. Şi pentru studiile universitare înclină tot pentru o universitate din ţară, visul lui fiind să devină profesor universitar: „Mi-am dorit întotdeauna să devin profesor universitar pentru că am constatat că cei care schimbă lumea sunt profesorii universitari şi nu aceşti programatori de la Google, de la Facebook. Profesorii trăiesc printre noi, au început cu calculatoare cu cartelă, cu camera şi acum gândesc la calculatoare cuantice, la calculatoare bazate pe ADN. Eu înclin momentan, spre a studia în România, la Universitatea din Bucureşti, pentru că am sesizat că se poate face cercetare şi în România, dar în acelaşi timp, părinţii îmi sugerează să merg în America.”

De la jocuri pe calculator, la softuri care pot salva lumea

"Mi-am dorit întotdeauna să devin profesor universitar pentru că am constatat că cei care schimbă lumea sunt profesorii universitari şi nu aceşti programatori de la Google, de la Facebook.", Ionuţ Budişteanu

Povestea campionului şi a invenţiilor sale începe, ca în cazul multor tineri din ziua de astăzi, cu jocurile pe calculator. Pasionat de mic de aceste jocuri, Ionuţ şi-a dorit însă să afle mai mult, să facă mai mult pentru semenii săi folosindu-se în acest scop de inteligenţa artificială. La maşina cu care a câştigat competiţia americană dedicată liceenilor a lucrat mai mult de un an şi a investit toţi banii strânşi în competiţiile anterioare. Poate fi condusă de nevăzători şi costă un pic peste de 4 000 de euro. Anul trecut uimea lumea cu o altă invenţie menită să ajute persoanele nevăzătoare – un dispozitiv care le permite să vadă cu… limba. „Eu am mare încredere în ceea ce face Ionuţ. O să am grijă să se şi producă invenţiile lui, pentru că uşurează traiul oamenilor şi siguranţa oamenilor. Cu maşina pe care a proiectat-o nu vor mai fi atâtea accidente pentru că nu poate fi păcălită. Dacă are restricţie de 50 de kilometri pe oră, păi 50 va merge”, ne spune mama tânărului geniu.
Pe parcursul anilor de liceu a participat şi obţinut premii la mai multe competiţii interne şi internaţionale de profil, iar premiul Gordon E. Moore, denumit astfel în memoria cofondatorului Intel, a fost ca o încununare a muncii depuse de-a lungul anilor. El s-a clasat pe locul I şi la categoria sa de participare, Inginerie (I-SWEEEP), făcându-i astfel mândri pe părinţii şi pe profesorii săi. „Imaginea lui Ionuţ cu steagul şi modul în care s-a comportat acolo nu m-a făcut decât să mă simt mândru că sunt vâlcean şi m-am simţit mândru pentru că este un copil de excepţie, un copil de o modestie cum rar vezi, un copil muncitor, un copil care la momentul acesta reprezintă pentru mulţi tineri din Vâlcea un exemplu. Foarte mulţi tineri din Vâlcea îşi doresc să fie ceea ce este Ionuţ Budişteanu. Este cu atât mai remarcabil cu cât Ionuţ a câştigat la un concurs internaţional cu o tradiţie de peste 70 de ani, la care au fost peste 1600 de participanţi din 70 de ţări, un concurs în care se regăsesc aproape toate minţile luminate, şi care în cei 70 de ani, premiul câştigat de Ionuţ a fost câştigat şi de cinci laureaţi ai premiului Nobel, iar asta spune foarte mult”, a declarat Remus Grigorescu, inspector şcolar general Vâlcea.

Palmares impresionant

Ionuţ are în palmares peste 90 de premii, cele mai multe la nivel internaţional. A inventat dispozitive care pot detecta dezastrele naturale, ambuteiajele, tristeţea sau bucuria, iar în viitor vrea să inventeze softul care să pornească orice calculator cu puterea minţii. „Suntem emoţionaţi de marele premiu pe care l-a obţinut Ionuţ şi suntem încântaţi pentru că e ceva unic în istoria învăţământului românesc să aveam un asemenea copil de excepţie. E un geniu. Mulţi nu ştiu să facă diferenţa între invenţie şi inovaţie, iar eu consider că ultimele două participări ale lui au fost chiar cu invenţii. Singura noastră contribuţie ar fi că aici a găsit un climat propice pentru a avea timpul necesar pentru a-şi pune în aplicare proiectele. Din întâmplare sau din fericire pentru el, noi suntem şi liceu cu profil tehnologic. Ne bazăm foarte mult pe ariile curriculare de tehnologii, iar el a venit de fiecare dată şi ne-a întrebat pe diverse domenii de anumite neclarităţi pe parte de mecanică, electromecanică, iar mai nou îl interesează să creeze un soft pentru protecţia mediului.”, a precizat şi Cristian Ruxandra, directorul Grupului Şcolar Oltchim, al cărui elev este Ionuţ. Pentru maşina sa fără şofer, elevul vâlcean a fost premiat de americani cu 75 de mii de euro.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...