Economic

Păcăliţi la plăţile compensatorii

Sute de angajaţi de la Oltchim au fost concediaţi prin poştă

Au început concedierile la Oltchim. Sutele de angajaţi propuşi să fie trimişi acasă au primit deciziile încă de săptămâna trecută prin poştă. Printre cei concediaţi se află şi fostul manager al combinatului, Constantin Roibu, care a aflat că nu mai este dorit la combinat chiar de ziua lui, 16 mai. Situaţia a devenit dramatică în momentul în care oamenii au primit deciziile. O femeie s-a prăbuşit pur şi simplu când a văzut ce scria în decizie. Parctic, ani de muncă i-au fost şterşi, ea fiind trimisă acasă doar cu o parte din plăţile compensatorii promise.

Revoltă în rândul concediaţilor

Oamenii, unii dintre ei trecuţi voluntar pe liste pentru a fi disponibilizaţi, au luat însă foc când le-au citit. Deşi în contractul colectiv de muncă se prevăd plăţi compensatorii în funcţie de vechimea în muncă, ei vor primi bani doar pentru perioada în care au muncit la Oltchim. „Vor să-mi dea doar 12 salarii numai pe anii lucraţi la Oltchim, deşi ne-au spus clar că se vor da pe toată vechimea. Eu am 31 de ani şi jumătate de muncă. Nu o să semnez nicio decizie. Să facă ce vor cu ea. Asta e bătaie de joc faţă de noi. Am muncit pentru acest combinat, iar ei îşi bat joc de noi”, spune unul dintre disponibilizaţii nemulţumiţi. „Ca vârstă, am peste 40 de ani, din care 20 de ani lucraţi aici, la Oltchim. Pierd cinci ani, însă o să semnez decizia, căci, îmi place sau nu, oricum o primeam. O să-i dau în judecată. E singura soluţie”, spune un altul. Liderii de sindicat au încercat să calmeze spiritele: „Sunt o serie de neclarităţi pentru că, în decizie, la anumite persoane, plăţile compensatorii s-au calculat în funcţie de vechimea în muncă numai în Oltchim, nu de vechimea totală, aşa cum prevede contractul colectiv de muncă. Va trebui să clarificăm această situaţie cu administratorii judiciari, cu administratorul special şi dacă nu ne vom înţelege nu ne rămâne decât calea instanţei”, a precizat Corneliu Cernev, liderul Sindicatului Victoria. În total, peste 900 de angajaţi de la Oltchim au fost disponibilizaţi, 300 dintre ei fiind de la divizia petrochimică Bradu din Piteşti, restul fiind din secţiile din Râmnicu Vâlcea.

Constantin Roibu, fostul director blamat al Oltchim SA, s-a trezit disponibilizat chiar cu ocazia zilei sale de naştere.

Nemulţumiţii ameninţă cu plângeri penale

O parte din cei 900 de angajaţi care fac obiectul măsurii disponibilizării colective de la Oltchim SA ameninţă chiar cu depunerea unor plângeri penale împotriva administratorului judiciar Gheorghe Piperea. „Îi îndemn pe oameni să nu semneze aceste decizii. Sunt ilegale. Nu pot să îi susţin în alt fel decât spunându-le să nu semneze. Conform legii, administratorul judiciar este obligat să depună prima dată un set de măsuri vizând redresarea activităţii şi apoi să anunţe eventualele concedieri în masă”, a declarat preşedintele CJ Vâlcea, Ion Cîlea. În cazul în care nemulţumiţii îşi vor duce ameninţarea la capăt, Piperea se poate alege cu 900 de plângeri penale pe numele său, fiecare angajat disponibilizat fiind obligat să întocmească această plângere în nume personal.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...