Ultima Oră

Inspectoratul Şcolar Judeţean Vâlcea, noua ţintă DNA

Reprezentanţii DNA au poposit în instituţie pentru a ridica mai multe acte vizând o afacere derulată în 2012

Instituţia care coordonează activitatea din învăţământul vâlcean poate deveni următorul punct fierbinte pe lista procurorilor anticorupţie.

La mai puţin de o săptămână după reţinerea primarului Frâncu, reprezentanţii DNA Piteşti au poposit şi în curtea inspectoratului pentru a ridica mai multe documente din instituţie. „Da, procurorii au venit şi la noi, unde au solicitat mai multe acte. Sunt chestiuni legate de achiziţia unor materiale PSI şi sanitare de la o firmă din Potcoava-Olt în cursul anului trecut”, a confirmat şeful Inspectoratului Şcolar Vâlcea, Remus Grigorescu. Culmea ironiei, scandalul a fost declanşat în luna noiembrie a anului trecut chiar de către primarul arestat Emilian Frâncu, acesta acuzând conducerea mai multor şcoli din oraş că au făcut achiziţii de materiale la preţuri prohibitive.

15 unităţi de învăţământ trase pe sfoară

În cursul anului trecut, fraţii Gheorghe şi Laurenţiu Mihai, din Potcoava, judeţul Olt, au venit în faţa autorităţilor din Râmnicu Vâlcea cu o ofertă de nerefuzat: materiale aflate pe stoc pe care erau dispuşi să le ofere gratuit şcolilor din oraş. Printre acestea: extinctoare, cloramină şi alte materiale sanitare necesare în unităţile de învăţământ. Însoţiţi de doi reprezentanţi ai Inspectoratului Şcolar, Ovidiu Popa şi Ion Oprea, cei doi au reuşit să plaseze sub nasul a 15 directori de şcoală materialele vândute la preţuri cu mult peste oferta pieţei. A urmat apoi şocul: sosirea facturilor care anunţau un tun de un milion de lei în evidenţele contabile ale respectivelor unităţi şcolare. „Nici acum nu ne-am atins de aceste materiale. Am dat dispoziţie ca niciun director de şcoală să nu se atingă de ele şi am chemat reprezentanţii firmei Graf Optimus SRL să şi le ia înapoi. Ei însă o ţin una şi bună, că dacă le-au livrat noi trebuie să le plătim”, explică „generalul” Grigorescu. Printre şcolile în care metoda a funcţionat la fix se regăsesc unele unităţi de tradiţie din învăţământul vâlcean: Liceul de Artă, Colegiul Economic, Seminarul Teologic, Şcoala Generală I. Gh. Duca, Şcoala Take Ionescu, Colegiile Mircea cel Bătrân şi Alexandru Lahovary etc. Preţurile materialelor livrate erau de-a dreptul astronomice. Astfel, un kilogram de cloramină ajunsese 69 de lei, iar o mască de gaze figura în factură la preţul de 500 lei. Suspiciuni privind implicarea unor persoane din cadrul ISJ Vâlcea în derularea afacerii există, dar pentru moment inspectorul general Remus Grigorescu refuză să comenteze aceste supoziţii: „Da, mi s-a atras atenţia de mai multe persoane că s-ar putea ca unii colaboratori apropiaţi din inspectorat să fie implicaţi în acest matrapazlâc, dar nu sunt eu judecător. Aştept să văd concluziile la care vor ajunge procurorii şi judecătorii în acest caz şi abia apoi vom putea discuta”, a declarat Remus Grigorescu.

Lovitură tipică liberalilor

"Mi s-a atras atenţia de mai multe persoane că s-ar putea ca unii colaboratori apropiaţi din inspectorat să fie implicaţi în acest matrapazlâc, dar nu sunt eu judecător", a declarat Remus Grigorescu, inspector şcolar general Vâlcea

Scandalul cloraminei vândută la preţ de uraniu nu este singular în Vâlcea, la Mihăeşti, în 2012, primarul interimar Constantin Bărzăgeanu descoperind o serie de contracte de achiziţii de acest gen parafate de fostul primar al localităţii, liberalul Nicolae Stănică.

Astfel, în octombrie 2010, pentru vietăţile bugetofage din Primăria Mihăeşti s-au achiziţionat 240 de kilograme de „soluţie de deratizare pentru insecte din import”. Preţul a fost şi el de filme SF, 210 lei/kg, suma totală pentru nimicirea „corciturilor” rezultate dintre şoareci şi insecte fiind de 50 400 lei, adică puţin peste o jumătate de miliard de lei vechi. Conform avizelor de însoţire a mărfii, eliberate de SC Solomon Impex SRL, cu sediul în Potcoava, judeţul Olt, o afacere de aproape trei miliarde lei vechi a fost perfectată între firma din Olt şi Primăria Mihăeşti în doar trei zile.

Astfel, în 18.10.2010, Primăria comunei Mihăeşti trimite o comandă firmei din judeţul învecinat solicitând: 360 kg de cloramină de import la preţul de 70 lei/kg; 24 de coşuri de inox import, la preţul de 850 lei/bucată; 50 de foarfeci din oţel special la preţul de 50 lei/buc; 200 de mănuşi din piele pentru protecţie plătite cu 180 lei bucata; 110 perechi de cizme de protecţie din piele, la doar 130 lei/pereche; 37 seturi de echipament de protecţie pentru situaţii de urgenţă la 1.350 lei/set; 46 de lămpi stradale cu vapori de mercur la 1.100 lei bucata; 60 de băncuţe pentru parc la 850 lei/bucată şi mai sus menţionata soluţie de dezinsecţie. Valoarea totală a comenzii a atins cifra de 299.000 lei.

Cu fostul primar Stănică decedat în timpul mandatului, povestea tunului dat în Primăria Mihăeşti a rămas nedescâlcită până în ziua de astăzi.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...