Actualitate

Târg de sărbătoare la Horezu, judeţul Vâlcea

Aleşii locali au premiat crescătorii de animale din zona oraşului-staţiune din Vâlcea

Vineri, 10 mai 2013, în Lunca Romanilor din oraşul Horezu, a avut loc cea de-a IX-a ediţie de la reluare, a Târgului de „Izvorul Tămăduirii”, târg reintrat în tradiţia locală din această parte a judeţului. Organizatorii, Consiliul Local şi Primăria oraşului Horezu, Asociaţia „Depresiunea Horezu” şi Casa de Cultură „Constantin Brâncoveanu”, au pregătit şi în acest an un program atractiv la care au participat peste 1.000 de locuitori din Horezu şi localităţile învecinate, meşteri populari, turişti, reprezentanţi ai presei şi ai unor instituţii judeţene. Ca o noutate pentru ediţia din acest an, un sobor de preoţi din parohiile oraşului au oficiat slujba de sfinţire a apei (agheasma mică) la locul de desfăşurare a târgului, apa fiind împărţită participanţilor la eveniment.

Concurs inedit pentru animalele de rasă

De un interes aparte s-a bucurat concursul de prezentare a animalelor. Pentru prima dată, Primăria oraşului Horezu a introdus în program un astfel de concurs, crescătorii de animale câştigători fiind recompensaţi cu premii în bani. Juriul compus din reprezentanţi ai presei vâlcene şi ai unor instituţii de la nivel judeţean, a acordat următoarele premii: pentru „cea mai frumoasă mieluţă” – Asociaţia crescătorilor de animale „Horezeanca”, pentru „cel mai năzdrăvan ieduţ” – Creţu Mirela, pentru „cel mai vesel iepuraş” – Istocescu Denis, pentru „cel mai încornorat berbec” – Rachieru Filimon, „pentru cel mai gras curcan” – Bălan Cătălina. Farmecul secţiunii de prezentare a animalelor a fost reprezentat de doi măgăruşi de numai o lună, care, prin gingăşia lor, au atras privirile şi admiraţia tuturor participanţilor la târg. Deşi nu au făcut parte din niciuna din categoriile de concurs anunţate, juriul a acordat un premiu special proprietarului lor, Rachieru Filimon.
Programul pregătit de organizatori a continuat cu un amplu spectacol artistic la care şi-au dat concursul ansambluri de dansuri populare şi grupuri vocale din zonă. Au încântat publicul cu talentul şi măiestria lor formaţiile artistice: „Steluţe brâncovene” de la Clubul Copiilor Horezu – instructor Mioara Văduva, „Brăduleţul” de la Casa de Cultură Horezu – instructor Constantin Iovan, „Mlădiţe brâncovene” de la Liceul Horezu – instructor Adriana Chiriţă, „Moştenitorii” din Pietrari şi „Cheile Olteţului” din Polovragi. Pe tot timpul zilei, în Lunca Romanilor, au răsunat cântece populare autentice interpretate de Dumitru Miuţă, Ilie Dură şi invitaţii lui, Teodora Tănasie, Alina Crăcană, Constantin Ilinca şi Ansamblul „Rapsodia vâlceană”.

Evenimentul s-a bucurat de prezenţa senatorilor Remus Daniel Niţu şi Marin Adrănel Cotescu, a deputatului Constantin Rădulescu.

Primarul Fârtat, preocupat de păstrarea tradiţiilor

La încheierea festivităţilor, primarul din Horezu, Ilie Fârtat, ne-a spus: „Păstrarea tradiţiilor conduce la o promovare intensă a turismului în zona depresionară Horezu, atragerea unui număr din ce în ce mai mare de turişti. Mulţumesc tuturor participanţilor la această ediţie a târgului: meşteri populari, formaţii artistice, interpreţi, colaboratori, publicului vizitator, care, împreună cu noi, au contribuit la reuşita manifestării. Fiind un târg popular, în ediţiile viitoare vom introduce în program noi elemente atractive, în special concursuri, care să stimuleze spiritul de competiţie în rândul crescătorilor de animale şi al agricultorilor. La Horezu, în ceea ce priveşte agricultura, două ramuri sunt de bază; creşterea animalelor şi pomicultura. Pe acestea vom încerca să le dezvoltăm. Ne propunem ca, în toamna acestui an, să organizăm un eveniment nou, un târg de prezentare a animalelor şi a produselor agricole tradiţionale zonei, târg în cadrul căruia să premiem pe cei mai vrednici gospodari”. Evenimentul s-a bucurat de prezenţa senatorilor Remus Daniel Niţu şi Marin Adrănel Cotescu, a deputatului Constantin Rădulescu, care, în cuvântul lor, au apreciat eforturile administraţiei publice locale pentru păstrarea tradiţiilor şi cuprinderea în programul acestora a noi manifestări atractive pentru locuitorii oraşului şi turişti.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...