Politică

Liberalii, detronaţi de la Primăria Râmnicului de vicele PSD Ion Matei

Şocaţi de evenimentele ultimelor zile, peneliştii ameninţă: „Matei a muşcat dintr-un măr otrăvit”

Ruptura USL de la nivelul judeţului Vâlcea îşi extinde marginile franjurate până în forul administrativ al Râmnicului după ce pesediştii conduşi de liderul municipal Ion Gigi Matei au acaparat funcţia de primar interimar. Votul consilierilor locali chemaţi să delege un viceprimar cu atribuţii de primar l-a scos învingător pe Ion Matei, vicele social-democrat obţinând 12 voturi din 23. Contracandidatul său, Gheorghe Ioniţă, nu a reuşit să obţină decât 10 voturi, alt consilier local preferând să anuleze buletinul. Desemnarea unui înlocuitor al primarului Emilian Frâncu, arestat preventiv pentru 29 de zile, a fost cauzată de emiterea ordinului prefectului de suspendare din funcţie a alesului local şi pentru a evita un vid de putere la nivelul instituţiei. Cu toate acestea liberalii consideră acapararea puterii de către Matei drept o „lovitură de palat”.

Securea războiului a fost dezgropată

Viceprimarul Matei a reuşit să îşi adjudece victoria în Consiliul Local abia la a doua încercare, motiv în plus pentru liberali de a-l acuza pe acesta de trădare. „Încă nu am luat o decizie în privinţa evenimentelor care s-au derulat în ultimele zile în Consiliul Local şi în Primărie. Va trebui să vedem cum evoluează lucrurile, dar un lucru este clar: Gigi Matei a muşcat dintr-un măr otrăvit. S-a văzut clar ce intenţii are de la prima încercare de a obţine atribuţiile primarului. Nouă ne-a spus că la ora 13:30 vom ţine o şedinţă în cadrul USL Râmnicu Vâlcea, iar la acea oră el deja convocase şedinţa Consiliului Local. O să ne prevalăm de acordul USL la nivel naţional, unde la rubrica primar Râmnicu Vâlcea este trecut PNL. Municipiul a ajuns să funcţioneze după regulile din Consiliul Judeţean. Dacă acolo este Cîlea, care le ştie pe toate şi nu poţi negocia nimic cu el, aici parcă şi Matei începe să acţioneze la fel”, a declarat consilierul local liberal Eduard Vârlan.

Salvat de UNPR

„Era o situaţie complicată, iar negocierile la care se întindeau liberalii erau de durată. Ei vroiau să îşi mai pună şi un viceprimar, pe Panduraşu cred. Nu puteam să las Primăria fără un conducător până ajungeam noi la un acord. Deja de săptămâna aceasta intrăm în verificarea Curţii de Conturi, camera Gorj şi este recomandat ca în instituţie cineva să aibă drept de semnătură în locul primarului. Am reuşit să deblochez această situaţie pe plan local. Nu a fost nevoie de intervenţia Bucureştiului”, a precizat Ion Matei. Cu toate acestea, preşedintele PSD Râmnicu Vâlcea a trebuit să tragă destule sfori pentru a câştiga voturile consilierilor locali. Dacă la prima încercare de puci şansele i-au fost zădărnicite de un vot exprimat împotrivă de consilierul local UNPR Maria Bobeanu, intervenţia sa pe lângă preşedintele UNPR Vâlcea, deputatul Constantin Mazilu, a calmat situaţia incertă, trei din cei patru consilieri locali ai partidului urmând indicaţiile primite. Acestora li s-au mai adăugat cei doi reprezentanţi PP-DD şi, bineînţeles, pesediştii. Liberalul Ioniţă a strâns doar zece voturi: cinci ale liberalilor şi alte cinci venite din partea PDL. „Cu o seară înainte UNPR-ul era cu noi. Apoi totul s-a dărâmat”, a concluzionat trist liberalul Victor Stănculescu.

Votul consilierilor locali chemaţi să delege un viceprimar cu atribuţii de primar l-a scos învingător pe Ion Matei, vicele social-democrat obţinând 12 voturi din 23.

Recul în CJ Vâlcea

Efectul schimbării polului de putere în administraţia municipală poate fi resimţit cel mai rapid în Consiliul Judeţean Vâlcea, unde bătălia dintre cele două forţe mari ale USL agită apele de câteva luni bune. Punctele fierbinţi rămase încă la masa negocierilor PNL-PSD sunt repartizarea sumelor necesare cofinanţărilor pe proiectele depuse de primării şi constituirea Consiliului de Administraţie al operatorului regional de apă/canal SC Apavil SA. Reprezentanţii celor două tabere speră însă ca efectul mişcărilor politice de la municipiu să nu blocheze încă o dată aceste două puncte importante. „Nu cred că trebuie să luăm în calcul ce se întâmplă acum la municipiu. Noi, consilierii judeţeni ai PSD, mergem pe aceeaşi linie de profesionalism. Repartizarea sumelor pentru cofinanţarea unor proiecte a fost blocată datorită liberalilor. Ei au înaintat un proiect în care banii se duceau numai către primăriile PNL şi PDL. Sper ca acum să intrăm în normalitate. Ei vor trebui să înţeleagă simplul fapt că Vâlcea nu este judeţul liberalilor sau al democrat-liberalilor sau al pesediştilor. Fondurile vor fi repartizate în funcţie de importanţa fiecărui proiect în parte şi nu după coloratura politică a unui primar. La Apavil nu cred că vor fi probleme cu Consiliul de Administraţie. CJ şi-a desemnat persoanele care să facă parte din acest for. Singura problemă ar fi cea ridicată de incompatibilitatea domnului Păsat în Adunarea Generală a Acţionarilor. În opinia mea este incompatibil, dar vom lăsa justiţia să îşi spună cuvântul”, a declarat pesedistul Adrian Buşu.
Păsat:

„Nu-i daţi idei lui Matei!”

Desemnarea unui nou Consiliu de Administraţie şi eventual al unui nou director general în fruntea Apavil SA ascunde în spate dorinţa de a controla cele peste 120 milioane de euro care ar trebui să intre în societate ca urmare a implementării masterplanului de apă pe judeţul Vâlcea. Dacă până acum două săptămâni lucrurile păreau intrate pe un făgaş normal, instalarea în funcţia de primar interimar a lui Ion Matei încurcă din nou toate calculele. „Sper să nu schimbe persoanele desemnate de Consiliul Local pentru a intra în CA al Apavil. Asta ar mai trebui! Şi aşa am pierdut prima tranşă de peste un milion de euro din cauza întârzierilor survenite în constituirea noului Consiliu de Administraţie. Nu-i daţi idei lui Matei, că poate se apucă şi le pune în practică!”, se arată speriat consilierul judeţean Gheorghe Păsat. Colegul său de la municipiu, Eduard Vârlan pare ceva mai sigur pe el: „Ideea o are deja, dar nu cred că o va face. În momentul în care va face asta, hotărârea de Consiliu Local va fi atacată de prefect”, susţine Vârlan. Constituirea noului Consiliu de Administraţie al SC Apavil SA a întârziat deja cu aproape cinci luni, societatea nereuşind să acceseze fondurile puse la dispoziţie de Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...