Administraţie

Sărbătoare de patru zile pentru râmniceni

Aniversarea a 625 de ani de atestare documentară a Râmnicului, celebrată prin patru zile de manifestări culturale

Cu mic, cu mare, râmnicenii sunt chemaţi de vineri, 17 mai, să dea tonul petrecerii în oraş. Aniversarea a 625 de ani a primei atestări documentare a oraşului Râmnicu Vâlcea va transforma capitala de judeţ într-un pol al distracţiei, edilii râmniceni pregătind un adevărat maraton al concertelor. Prima atestare documentară a localităţii datează din 20 mai 1388, când Mircea cel Bătrân confirma Mănăstirii Cozia stăpânirea la Râmnic a unei mori, dăruită de Dan I, şi a unei vii, pe care o făcuse danie jupânul Budu, cu voia lui Radu I. Prima atestare ca oraş este din 4 septembrie 1389, când Mircea cel Bătrân menţiona într-un hrisov că se află în „oraşul domniei... numit Râmnic”. În centrul oraşului, se găsesc ruinele curţii domneşti a lui Mircea cel Bătrân, prezenţe materiale vii ale marelui voievod în această aşezare; aici a semnat documentul de atestare a judeţului Vâlcea la 8 ianuarie 1392, fiind primul judeţ atestat documentar. Din vechea şi măreaţa cetate se mai pot vedea astăzi doar zidurile care înconjoară parcul central, numit Mircea cel Bătrân în cinstea voievodului.

22.700 lei pentru sărbătoare

Aleşii locali din Râmnicu Vâlcea caută soluţii pentru a limita fondurile de la bugetul local ce urmează să finanţeze o serie de activităţi culturale în oraş. Astfel, propunerea viceprimarului cu atribuţii de primar, Ion Gigi Matei, a fost ca suma repartizată din fondurile Primăriei să se limitze la 22.700 lei. Tabăra Medievală „Gladius Dei” şi spectacolele Teatrului Masca vor consuma cea mai mare parte din banii alocaţi din buget: 11.000 lei, respectiv 5.000 lei. „Cheltuielile vor fi suportate din două surse. Cele care presupun organizarea unor manifestări cultural-artistice, distractive şi de agrement, ce se desfăşoară pe Splaiul Independenţei vor fi suportate de către un partener atras de primărie, care, în schimbul exploatării comerciale a zonei, va achita costurile pentru formaţiile artistice care vor evolua în cele patru zile pe scena amenajată în zonă. Pentru celelalte manifestări culturale, sportive şi educative, cheltuielile vor fi suportate din contul «Sponsorizări» al bugetului local”, a declarat primarul interimar al municipiului, Ion Matei.

Concerte cu duiumul

Prima seară a distracţiei va fi deschisă de artiştii populari Elena Ghiţulete, Rodica Mitran, Tatiana Mărcoianu, Adrian Ivan, Ansamblul Sistem şi Mariana Ştefan, dar şi de rockerii de la Prometeu şi Megatrone. Sărbătoarea va continua în serile următoare cu: Roxana Văduva şi Tom Boxer, Reea; Lora, Amna, Akcent, Ansamblul Doina Gorjului, Petrică Mâţu Stoian, Mariana Ionescu Căpitănescu, Aurel Blondea, Alexandra Bleaja, Olguţa Berbec şi Adina Roşca. Seara de 20 mai este rezervată vedetelor: Sore, Antonia, CRBL, Anna Lesko şi Smiley. Sărbătoarea râmnicenilor se va bucura şi de un foc de artificii bine regizat de către organizatori. „Vrem ca toţi locuitorii municipiului să se bucure de acest eveniment. Artificiile vor fi lansate din trei puncte distincte pentru a crea cu adevărat o atmosferă feerică”, a mai spus Ion Matei.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...