Economic

Sindicaliştii lui Diculoiu se opun disponibilizărilor de la Oltchim

Consilierul lui Victor Ponta agită apele în curtea combinatului chimic vâlcean

Sindicatul Liber Oltchim se opune concedierilor colective anunţate pentru această săptămână de administratorul judiciar Gheorghe Piperea. Sindicaliştii susţin în continuare planul de repornire a combinatului propus de consilierul onorific al premierului Ponta, Ionel Blănculescu, plan care prevede repornirea cu o modulare a activităţilor combinatului şi recalificarea personalului din secţiile care vor fi repornite în etape mai îndepărtate pe bani europeni.

Blănculescu vede altfel viitorul Oltchimului

Consilierul premierului Ponta, Ionel Blănculescu, s-a aflat săptămâna trecută la Râmnicu Vâlcea cu o delegaţie de potenţiali investitori la Oltchim din Turcia. Acesta a declarat că nu este normal ca reorganizarea societăţii să înceapă cu disponibilizări şi că speră ca măcar în ultimul ceas administratorii judiciari să dea dovadă de inteligenţă şi să găsească cea mai bună soluţie pentru combinatul vâlcean. „O parte din viziunea mea este împărtăşită şi de administratorul judiciar, în special în ceea ce priveşte partea tehnologică. Din păcate, ne despărţim în totalitate în ceea ce priveşte concedierea personalului. Eu am propus introducerea oamenilor care nu intră în primul modul operaţional într-un plan de pregătire cu fonduri europene. Sunt trei miliarde de euro care aşteaptă să fie folosite. Specialiştii nu trebuie trimişi acasă, nu trebuie îndobitociţi şi trimişi la marginea societăţii. Nu avem decât o problemă de piaţă, dar asta nu înseamnă că peste un an, doi, modulu PVC să nu fie funcţional, mai ales că Oltchim stă bine din punct de vedere tehnic. Caracteristica omului inteligent este că se îndoieşte şi ia o decizie după ce o gândeşte de zece ori. Probabil că administratorii vor mai gândi până să concedieze personalul. Ei vor să concedieze oameni fără să fie nici măcar un plan de reorganizare. ”, a precizat Ionel Blănculescu.

„Piperea vorbeşte numai de disponibilizări”

Concedierile colective care ar urma să înceapă la Oltchim din această săptămână i-au deranjat şi pe sindicaliştii de la Sindicatul Liber Oltchim care susţin că este posibil să reia protestele fiind în total dezacord cu această decizie a administratorilor judiciari. „Când se scoală dimineaţa, domnul Piperea vorbeşte numai de disponibilizări. Mai nou spune de 900 de salariaţi. Suntem total împotriva măsurilor de concediere, am trimis şi o scrisoare în acest sens. În mod normal trebuia să ne prezinte măsuri de redresare a SC Oltchim, nu un plan de concediere de personal. Îmi menţin poziţia că domnul Piperea dezinformează Ministerul Economiei, dar şi pe domnul Ponta. A spus că salariile sunt la zi şi toată lumea ştie că sunt restanţe mari. A mai spus că funcţionăm la o capacitate mai mare de 25%, adevărul fiind că noi mimăm o funcţionare la 7% din capacitate. Nu s-a discutat cu Sindicatul Liber Oltchim, deşi tot spune că a discutat cu noi. Economic vorbind, la o pierdere de 10 milioane de euro pe lună, cu aceste concedieri se va câştiga un milion de euro pe lună şi tot pierderi mari vor fi. Trebuie pornite instalaţiile, etapizat, apoi trebuie găsit un investitor şi trebuie ca oamenii să fie protejaţi social”, a precizat Mihai Diculoiu, preşedintele Sindicatului Liber Oltchim.
Aceştia au trimis şi o scrisoare deschisă adresată celor doi administratori, Gheorghe Piperea şi Nicolae Bălan, în care îi cer printre altele să colaboreze cu Ionel Blănculescu care a propus încă de acum aproape o lună un plan de reorganizare a combinatului bazat pe punerea în funcţiune în etape a capacităţilor de producţie şi pe protejarea muncitorilor.

Ideile lui Blănculescu, pe placul lui Cîlea

Planul este susţinut şi de autorităţile locale. „Dacă nu am un program, de restructurare, cum fac eu concedieri? Dacă din plan va rezulta faptul că Oltchim poate funcţiona la capacitate maximă? Sunt clar împotriva concedierilor şi pentru această soluţie găsită de domnul Blănculescu, cu două module şi accesarea de fonduri europene pentru personalul pe care administratorul vrea să-l concedieze. În 2004, 2005, 2006 Oltchim a funcţionat la capacitate maximă, de ce să nu sperăm că vom reuşi acest lucru în viitor?”, a adăugat preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Ion Cîlea.
Gheorghe Piperea a anunţat marţi că vor începe din această săptămână să trimită înştiinţările de concedieri. 900 de salariaţi ar urma să fie disponibilizaţi, 600 dintre ei sunt de la Râmnicu Vâlcea şi încă 300 de la divizia Petrochimică Bradu din Piteşti.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...