Actualitate

Hidroelectrica iese din insolvenţă

Alţi 650 de salariaţi vor fi disponibilizaţi. Sucursalele Hidroelectrica de la Târgu-Jiu, Caransebeş, Oradea, Sibiu, Sebeş şi Buzău vor fi desfiinţate. Cele 8 hidroservuri fuzionează până la 31 mai.

Administratorul judiciar al companiei, Remus Borza, a anunţat că Hidroelectrica iese din insolvenţă pe 26 iunie. El are şi o veste proastă: în perioada următoare, alţi 650 de salariaţi vor fi disponibilizaţi. Măsura nu este deloc pe placul sindicatelor care vor ieşi în stradă săptâmâna viitoare, învăţate cu aproape 70 de sporuri.

Hidroelectrica are 13 sucursale şi 4.900 de angajaţi. Acestora li se adaugă 2500 de salariaţi din cele 8 hidroservuri, unităţi responsabile cu mentenanţa utilajelor companiei. Conform planului de management al administratorului Remus Borza, numărul lor se va reduce simţitor în perioada următoare. Celor 150 de disponibilizaţi în februarie, li se alătură alţi 200 care pleacă acasă până la sfârşitul lui mai. Restructurarea nu se opreşte aici.

"Ar urma să reorganizeze sucursalele şi atunci de la Hidroelectrica ar mai pleca încă 300 de persoane până în 26 iunie. Şi mai sunt 300 de la microhidrocentrale care pleacă până la finalul anului dacă le vinde", spune Decebal Sulea, preşedintele Hidrosind.

Sucursalele Hidroelectrica de la Târgu-Jiu, Caransebeş, Oradea, Sibiu, Sebeş şi Buzău vor fi desfiinţate. Şi cele 158 de microhidrocentrale ale companiei vor fi scoase la vânzare.

Borza spune că microhidrocentralele vor fi scoase la vânzare între lunile iunie şi septembrie, în cadrul unor licitaţii internaţionale. Compania speră să obţină între 150 şi 200 milioane euro pe ele.

"Sunt 4 procese mari în derulare: fuziunea celor 8 hidroservuri până la 31 mai, comasarea celor 13 sucursale în 8. Un alt proces important este vânzarea mhc-urilor care va capitaliza compania şi implemetarea managementului profesionist", a spus Remus Borza. Întrebat ce termen dă pentru ieşirea din insolvenţă, acesta a spus: "26 iunie".

Nemulţumiţi, 1.500 de angajaţi de la Hidroelectrica şi hidroservuri vor participa sâmbăta viitoare la un miting de protest în Capitală.

Cu câteva luni înainte, administratorul judiciar a solicitat angajaţilor din companie declaraţii pe propria răspundere referitoare la deţinerea altor surse de venit, inclusiv firme. „Am găsit doar 24 de români cinstiţi de la Vâlcea care au recunoscut că deţin societăţi comerciale. Nu vă faceţi iluzii, datele de la Registrul Comerţului nu dispar. Pe de altă parte, vă spun că nu reuşiţi să vă faceţi treaba bine nici în companie, nici la firmele dumneavoastră. M-am uitat pe datele de la ANAF şi nu aţi reuşit să vă ocupaţi prea bine de firmele dumneavoastră. Am încercat o restructurare care să nu afecteze oamenii care chiar se ocupă de producţie. Directorii au făcut imediat energeticieni din asistente şi alţi purtători de hârtii. Sunt 12 cazuri de astfel de reconversii profesionale la Vâlcea. La nivelul întregii companii, avem 29 de specialişti în comunicare. La Vâlcea sunt 12 informaticieni. Nu suntem nici Google, nici Windows ca să ţinem atâţia oameni. Când s-a făcut contractul de fibră optică cu Romsys, aceşti oameni au vizat achiziţionarea fibrei la un preţ de şase ori mai mare decât piaţa. Am ajuns să dăm 70 de sporuri şi bonificaţii în societate. Oamenii au timp de reţele de socializare, de ritzi-pitzi, de mai ştiu eu ce”, a declarat reprezentantul Euro Insol.

Hidroserv, cel mai mare dezastru

Tot avocatul Remus Borza consideră că spargerea societăţii în 2002, în Hidroelectrica şi Hidroserv, nu a avut rezultatul scontat, ba din contră. Bugetul de investiţii a crescut anual, numărul de reparaţii de întreţinere la fel, fapt care îl face pe Borza să tragă o singură concluzie – „vor bani ca să îi prăduiască! În 2002 am avut buget alocat pe retehnologizare de 110 milioane lei. În 2004 crescuse la 160 milioane. Din 2006 nu am mai coborât sub 200 milioane lei. Hidroserv s-a obişnuit să contracteze pentru aceste operaţiuni firme locale conduse de directori de la Hidroserv sau de politicieni şi şmecheri locali. Noi suntem mama tuturor răniţilor? Trebuie să existe decenţă şi limită. Nu putem să finanţăm avioanele şi amantele şi vilele tuturor. Hidroelectrica nu îşi poate face buget de mentenanţă după nevoile Hidroserv. Se facturează lucrări fictive. Dăm bani la trântori. 580 de agregate sunt deja retehnologizate. La 70 % din ele avem 7-8 lucrări. Adică una pe an. Asta înseamnă că s-au făcut lucrări doar pe hârtie. Normal, Hidroelectrica a fost singurul fraier plătitor în această relaţie", a declarat Remus Borza.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...