Actualitate

Ionel Blănculescu: Şi totuşi Oltchim poate fi salvat!

Ionel Blănculescu, consilierul onorific al Primului Ministru Victor Ponta, crede că Oltchim mai poate fi salvat şi că este împotriva firii ca reorganizarea combinatului să înceapă cu disponibilizări.

“Am discutat cu mari specialişti petro-chimişti din ţara noastră şi din alte state, am analizat arhitectura acestui domeniu, iar concluzia care s-a degajat constă în faptul că aducerea etilenei, materia primă de bază pentru Oltchim, la gardul acestuia, reprezintă cheia reabilitării activităţii lui.

Această foarte importantă materie primă, etilena, era până în urmă cu ceva timp produsă la instalaţiile de piroliză din cadrul Arpechim, în baza produsului naftă, furnizat de rafinărie şi transportată prin conducte, la Râmnicu Vâlcea, transportul ei la suprafaţă fiind interzis ca urmare a pericolului de explozie.
Cauza reală a căderii Oltchim o reprezintă lipsa acestei materii prime, etilena, care, pe lângă faptul că împiedică producerea PVC, limitează şi producţia de sodă caustică, excesul de clor, rezultat odată cu soda, neputând fi utilizat.

Putem afirma că etilena, ca materie primă de bază pentru funcţionarea Oltchim în condiţii de profitabilitate poate fi importată, pe cale criogenică, retratata la Rompetrol Midia Năvodari şi transportată la Oltchim Rm. Vâlcea sau produsă la Piroliză Oltchim de la Piteşti, materiile prime necesare putând fi asigurate cu sau fără repornirea Rafinăriei Arpechim”, precizează Ionel Blăculescu.

Blănculescu nu agreează disponibilizările

Consilierul onorific al Primului Ministru Victor Ponta a vizitat joi, 9 mai, combinatul Oltchim. Însoţit de reprezentanţii unui grup industrial din Turcia, interesaţi să cumpere combinatul vâlcean, Blănculescu a criticat dur măsurile dispuse de administratorul judiciar de la Oltchim privind concedierea a 900 de salariaţi din Vâlcea şi Argeş. Ionel Blănculescu a declarat la Vâlcea că este împotriva firii ca reorganizarea combinatului Oltchim să înceapă cu disponibilizări.

Vosganian: Ar fi de necrezut ca Astra să refuze despăgubirea Oltchim cu 10 milioane de euro

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, afirmă că ar fi neverosimil ca Astra Asigurări, la care Oltchim are o poliţă de asigurări de 10 milioane euro pentru deficienţe manageriale, să refuze să plătească despăgubirea pe motiv că nu au fost întrunite condiţiile din contract.

"Ar fi incredibil să ne spună Astra că nu sunt îndeplinite condiţiile (pentru a se încadra la plata despăgubirilor - n.r.). Înţeleg ca Astra s-a reasigurat la unele dintre cele mai mari companii din lume. În opinia mea, Astra joacă cartea sistemului de asigurări din România pentru că rezolvarea litigiului ar putea să sporească prestigiul domeniului de asigurări din România", a declarat Vosganian joi, într-o conferinţă de presă.

Oltchim a încheiat în 2011 la Astra Asigurări o poliţă de asigurare împotriva deficienţelor de conducere în valoare de 10 milione de euro, pentru care combinatul este cu plata la zi a primelor de asigurare, de 3.000 de euro pe lună, poliţa fiind reînnoită anual.

Ministrul a precizat că poliţa de asigurare a fost găsită în arhiva Oltchim în urmă cu o lună, iar autorităţile au semnalat Astra Asigurări printr-o scrisoare trimisă la 30 aprilie că datorează 10 milioane de euro combinatului Oltchim, fără a primi un răspuns până în prezent.

Suma de 10 milioane de euro ar putea reprezenta una din sursele de finanţare de care Oltchim are nevoie. Alte surse de venituri suplimentare pot fi traderii şi procedurile de sale&lease-back, prin care instalaţiile combinatului pot fi vândute şi reînchiriate.

"Orice implicare a instituţiilor statului în finanţare se poate lovi de obstrucţia Comisiei Europene. Noi suntem în legătură cu Consiliul Concurenţei şi am spus în Guvern că miercurea viitoare vreau să fac o comunicare cu necesarul de finanţare. Din necesarul de 50 de milioane de euro, 30 de milioane de euro pot fi obţinuţi din materii prime şi asta se întâmplă şi în prezent. De aceea, Oltchim şi-a mărit capacitatea de patru ori", a mai spus Vosganian.

10 scrisori de intenţie pentru Oltchim

Ministerul Economiei a primit zece scrisori de intenţie pentru combinatul Oltchim Râmnicu Vâlcea şi câte şase oferte pentru Cupru Min şi Plafar, iar Aversa nu va mai fi vândută pe bucăţi, ci pentru întreaga instalaţie, a declarat joi ministrul de resort, Varujan Vosganian.

Pentru Oltchim au fost primite 10 scrisori de intenţie de la companii mari din India, Qatar, Marea Britanie, Germania, Israel sau Azerbaijan, unele dintre acestea vizitând chiar combinatul, potrivit ministrului.

"Eu nu vă pot da acum numele acestora, numele celor care au vizitat Oltchim devin publice. De ce nu le pot face eu publice numele? Pentru că pentru a intra în circuitul public trebuie să semneze un act de confidenţialitate, pentru că orice firmă care doreşte să fie implicată activ trebuie să semneze un document că informaţiile pe care le primeşte nu le va face publice şi atunci vizitând Oltchim evident că devin de notorietate aceste firme în ceea ce priveşte interesul lor", a afirmat Vosganian într-o conferinţă de presă.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...