Actualitate

Guvernul sesizează DNA în cazul CEO

Jaf pe bani publici la Complexul Energetic Oltenia

Contractele de achiziţii publice erau umflate cu peste 50% din valoarea iniţială

Guvernul va sesiza DNA în legătură cu neregulile constatate la complexele energetice Rovinari, Craiova şi Turceni, precum şi la Societatea Naţională a Lignitului Oltenia, în urma unui control efectuat la nou-înfiinţatul Complex Energetic Oltenia.

Un raport al Corpului de Control al Guvernului arată că bugetul Complexului Energetic Oltenia - unul din cei mai importanţi producători de energie electrică - a fost capusat sistematic către companii private.

Inspectorii guvernului au stabilit că bugetul companiei a fost prejudiciat cu zeci de milioane de lei prin încheierea de contracte preferenţiale, sposorizări nejutificate şi achiziţii de maşini pe timp de criză.

Guvernul a sesizat DNA privind neregulile constatate la Complexul Energetic Oltenia. Corpul de Control al guvernului a realizat o investigaţie privind modul în care au fost genstionate fondurile Complexului Energetic Oltenia şi a companiilor din subordinea instituţiei.

Potrivit raportului, guvernul a determinat trei modalitatăţi prin care sume consistente au fost drenate din bugetul public în bugetele unor companii: prima - acordarea preferenţială a unor contracte de lucrări şi suplimentarea chiar şi cu 50% a acestor contracte, a doua modalitate - achiziţionarea de maşini, deşi exista o ordonanţă care interzicea astfel de achiziţii, a treia modalitate - contractele de sponsorizare.

Metoda I: Contracte publice acordate cu încălcarea legii.
Potrivit raportului întocmit de guvern, în perioada 2010-2012, Complexul Energetic Oltenia şi companiile din subordine au încheiat contracte de 300 milioane lei cu tre companii private: 45 de contracte în valoare totală 82 milioane lei cu Alpha Construct Sistem SA (proprietar Constatin Isvoranu, apropiat al lui Mihai Stănişoară, fost PDL actual membru PNL), 26 de contracte de 46 milioane lei cu compania Succes Nic Com (proprietar este Nicu Sarcină, creditat ca fost sposnor al PDL dar şi apropiat de USL în ultima perioadă), 84 de contracte de 183 milioane lei Trustul pentru servicii cu utilaje diverse (TPSUD) SA - companie deţinută de acelaţi Nicolae Sarcină.

Potrivit raportului publicat de guvern, în 2011 Complexul Energetic Oltenia a încheiat un contract de "închiriere echimante" cu companile Trustul pentru servicii cu utilaje diverse (TPSUD) SA şi Succes Nic Com în valoare de 1,8 miloane euro. Potrivit raportului, contractul a fost încheiat cu încălcarea legii pentru că oferta celor două companii a fost depusă după expirarea termenelor legale. Cu toate acestea, comisia de licitaţie de la Complexul Energetic Oltenia a acceptat oferta şi a declarat-o câştigătoare.

Suplimentarea valorii contractelor. După ce contractul a fost încheiat cu încălcarea legii, după cum susţine guvernul, Complexul Energetic Oltenia a decis să suplimenteze cu 50% valoarea cotractului. "În baza contractului menţionat, atribuit nelegal, au fost încheiat 2 acte adiţionale, prin care valoarea contractului a fost suplimentată cu suma de 3,9 milioane lei reprezentând 51,84% din valoare contractului iniţial, fiind încălcate dispoziţiile legale. Prin încheierea contractului şi a actelor adiţionale a fost creat un avantaj patrimonial asocierii formate din Trustul pentru servicii cu utilaje diverse (TPSUD) SA şi Succes Nic Com".

Metoda II: Achiziţionarea de autoturisme.
Din iunie 2010 şi până în mai 2011 a funcţionat o ordonanţă de urgenţă care interzicea instituţiilor sau companiilor de stat să cumpere autoturisme. Potrivit raportului, Complexul Energetic Oltenia a închiriat autovehicule de la companiile Trustul pentru servicii cu utilaje diverse (TPSUD) SA şi Succes Nic Com. Contractele de închiriere au o valoare totală de peste 5 milioane de lei.

Metoda III: Contracte de sposorizare.
Potrivit raportului, Complexul Energetic Oltenia a încheiat în perioada 2010-2012 contracte de sposorizare în valoare de 19 milioane de lei. Guvernul susţine că au fost încheiate 76 de astfel de contracte. Guvernul nu a prezentat însă şi lista companiilor cu care au fost încheiate aceste contracte.

Corpul de Control al guvernului a dispus sesizarea DNA pentru mai multe infracţiuni de abuz în serviciu. Corpul de Control nu a precizat însă numele directorilor sau funcţionarilor Complexului Energetic Oltenia care ar putea fi vinovaţi pentru aceste infracţiuni.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...