Sub Lupă

Primarul Frâncu se pregătea de o altă şpagă

Recursul primarului din Râmnicu Vâlcea a fost respins joi, 02 mai, de Curtea de Apel Bucureşti

Tribunalul Bucureşti notează în motivarea deciziei de arestare preventivă a primarului din Râmnicu Vâlcea, Emilian Frâncu, că acesta s-a folosit de funcţia sa pentru a obţine bani, este un pericol pentru ordinea publică şi intenţiona să comită o nouă faptă de luare de mită.

Instanţa a făcut publică motivarea deciziei din 26 aprilie prin care a hotărât ca primarul din Râmnicu Vâlcea, Emilian Fâncu, să fie arestat preventiv pentru 29 de zile în dosarul în care acesta este cercetat pentru că ar fi luat mită 50.000 de lei de la un arhitect căruia îi încredinţase un contract de 200.000 de euro pentru lucrări de amenajare a unor spaţii publice.

Judecătoarea Graţiela Constantin de la Tribunalul Bucureşti arată, în motivarea deciziei, că declaraţiile denunţătorului şi ale martorilor din dosar, înregistrările ambientale şi planşele fotografice arată că sunt indicii temeinice din care rezultă că edilul a săvârşit fapta de luare de mită.

Mai mult, din probele adunate de anchetatori, ar reieşi fatul că primarul intenţiona să comită o nouă faptă de luare de mită "faţă de acelaşi birou de arhitectură, cu prefigurarea aceluiaşi mod de operare", se menţionează în motivare.

Totodată, magistratul Graţiela Constantin subliniază, în documentul citat, că propunerile făcute de inculpat denunţătorului în ceea ce priveşte o lucrare viitoare de proiectare "relevă hotărârea sa de implicare în continuare în fapte de corupţie şi demonstrează că acesta pregătea comiterea unei alte infracţiuni de luare de mită".

De asemenea, instanţa reţine în motivare că lăsarea în libertate a primarului prezintă un pericol pentru ordinea publică. Acesta ar fi comis fapta, spune magistratul, prin folosirea unor "metode de natură a împiedica descoperirea şi tragerea la răspundere pentru săvârşirea acesteia (prin folosirea unei persoane intermediare pentru a primi suma de 50.000 lei) deşi poziţia sa implica exercitarea cu demnitate a funcţiei pentru care a fost ales în scopul protejării valorilor sociale ocrotite de legea penală".

"Nu există vreo justificare legală ca un primar să solicite şi să primească un procent din banii pe care unitatea administrativă ce o administrează îi datorează unei firme private pentru lucrările ori serviciile realizate. În România, sunt de notorietate astfel de diligenţe ce pot fi denumite ca şi comision special pentru decidentul din administraţia publică, se plasează în zona corupţiei funcţionarilor care consideră că trebuie să obţină şi ei o parte din banii publici datoraţi entităţilor private", mai arată instanţa.

Mai mult, Tribunalul arată în motivare că primarul s-a folosit de funcţia sa "pentru a crea împrejurările favorabile pretinderii unor sume de bani în vederea îndeplinirii atribuţiilor de serviciu, promovând astfel un interes personal pentru a obţine în mod ilicit foloase patrimoniale, afectând imaginea instituţiei pe care o conducea în calitatea sa de funcţionar public, elemente ce, coroborate, conturează ideea că lăsarea în libertate a inculpatului prezintă în mod cert, în contextul dat, un pericol concret pentru ordinea publică".

Primarul din Râmnicu Vâlcea, Emilian Frâncu, a fost reţinut, în noaptea de 25 spre 26 aprilie, de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), după ce a fost prins în flagrant primind 50.000 de lei de la administratorul unei firme căreia îi încredinţase un contract de 200.000 de euro pentru lucrări de amenajare a unor spaţii publice.

Tribunalul Bucureşti a decis, în 26 aprilie, arestarea preventivă a edilului, decizia fiind atacată cu recurs la Curtea de Apel a Capitalei.

Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au respins joi recursul formulat de primarul din Râmnicu Vâlcea, Emilian Frâncu, astfel că el va rămâne în arest preventiv. Decizia instanţei este definitivă.

În faţa instanţei, Frâncu a susţinut că este nevinovat, că banii nu îi erau destinaţi şi că ar fi încercat să obţină o sponsorizare pentru evenimentele legate de împlinirea a 625 de ani de la atestarea oraşului Râmnicu Vâlcea.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...