Actualitate

Atracţia Paştelui pe Clisura Dunării: saramura de crap!

Pensiunile turistice de pe malul fluviului nu duc lipsă de turişti dornici să schimbe meniul clasic al sărbătorii cu unul dunărean

La pensiunea „Steaua Dunării”, toate cele 40 de locuri au fost rezervate de la jumătatea lunii aprilie de turiştii dornici să petreacă un Paşte aparte. De altfel, mai bine de 60% dintre aceştia au anunţat că nu vor miel la meniu, ci preparate din peşte, mai ales saramura de crap sau somn la grătar cu mămăliguţă. Printre specialităţile casei, potrivit patronului Doru Oniga, se mai află răchia bătrână de prună din butoi de dud.

Pensiunile turistice de pe Clisura Dunării sunt pline de turişti de Paşte. Cel puţin pensiunea turistică „Steaua Dunării” nu mai are locuri libere de la jumătatea lunii aprilie, după cum ne-au spus patronii Mariana şi Doru Oniga: „Noi avem 40 de locuri de cazare şi grad de ocupare 100% încă de acum trei săptămâni. Avem pachet de Paşte în perioada 3-6 mai 2013 cu 3 nopţi cazare demipensiune, cu mic dejun şi cină şi o masă festivă de Paşte. În pluss avem plimbare 2 ore pe Dunăre la Cazanele cu ambarcaţiunea mea cu motors precum şi alte activităţi recreative. Aici zona e de o frumuseţe aparte. Avem şi munte şi apă”, ne-a spus Doru Oniga.

Drobul de miel, înlocuit cu saramura de somn

Acesta ne-a dezvăluit că 60% dintre clienţii săi au anunţat că nu vor miel de Paşte, ci preparate deliciose din peşte. „Nu toţi turiştii care aleg să vină de Paşte la o pensiune turistică mănâncă miel, ciorbă de miel sau drob. Avem şi aşa ceva. Dar cel puţin la noi mai bine de 60 la sută dintre clienţi au anunţat că vor saramură de crap la grătar cu mămăliguţă, saramură de somn, şalău prăjit, ciorbă de peşte şi alte preparate specifice din peşte şi nu miel. De băut avem, printre altele, răchie bătrână de prună ţinută în butoi de dud şi vin de Oprişor. Turiştii sunt din toate colţurile ţării. Avem şi o familie sau două de maghiari”, ne-a mai spus patronul Doru Oniga. Acesta a devenit renumit în anul 2010 printr-o întâmplare mai puţin obişnuită. A reuşit să prindă în Dunăre, în dreptul pensiunii sale, un somn de 106 kilograme şi lung de 2,60 de metri. „Monstrul” se împotmolise în nămol şi nu mai putea înota. Oniga a intrat cu funia şi l-a prins de gură şi branhii, apoi l-a tras cu un tractoraş la mal. După ce a mâncat cu prietenii şi clienţii lui aproape o lună de zile din el, i-a împăiat capul şi l-a aşezat ca trofeu în pensiune. Capul somnului uriaş a devenit un fel de brand turistic al afacerii lor şi chiar al locului.

Laleaua neagră înfloreşte acum

De Paşte turiştii veniţi pe Clisură au posibilitatea să vadă înflorită laleaua neagră de Cazanele, o specie de floare unicat în lume, care creşte pe peretele vertical al stâncilor de la Cazanele. Această plantă ocrotită de lege creşte numai deasupra Peşterii Veterani, în Cazanele Mari. Numai din barcă o poţi vedea şi fotografia. Sunt sute poate chiar mii, de astfel de lalele. Cei care vor merge cu ambarcaţiunile în plimbare vor vedea acestă floare minunată.

Primarul din Eşelniţa: „Avem 22 pensiuni şi 333 locuri de cazare!”

Primarul din Eşelniţa-Mehedinţi, Ioan Ciuru, ne-a declarat că se mândreşte că în comuna pe care o păstoreşte sunt cele mai multe pensiuni turistice de pe Clisura Dunării, cu servicii de calitate care au încâtat turişti din toate ţările lumii: „Avem pe raza comunei, pe Clisură, 22 de pensiuni turistice cu 333 de locuri de cazare. Toate sunt pregătite să primească turiştii de Paşte cu produse din miel şi peşte şi cu alte surprize atractive. La noi vin regulat şi turişti din ţările Uniunii Europene şi sunt foarte plăcut impresionaţi de ospitalitatea nostră şi de frumuseţile zonei. Avem la Eşelniţa pentru toată lumea şi biserici ortodoxe şi biserici catolice. În plus, mai există pe raza comunei un număr de 120 de case de vacanţă cu posibilitate de primire şi cazare”, ne-a declarat primarul din comuna Eşelniţa, Ioan Ciuru.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...