Sub Lupă

Frâncu, dezastrul liberal din Râmnicu Vâlcea

Primarul oraşului a fost arestat pentru 29 de zile sub acuzaţia de luare de mită. Afaceri de 3,5 milioane euro intră la obroc.

Şpagă cu repetiţie în Râmnicu Vâlcea. Primarul municipiului, Emilian Frâncu, a fost ridicat de procurorii DNA în cadrul unui flagrant de luare de mită, ulterior fiind arestat preventiv pentru 29 de zile. 20.000 de euro a fost suma solicitată de alesul din Râmnic de la arhitectul Dragoş Sorin Popescu pentru plata contractului de proiectare a spaţiului central de la Kilometrul 0 al oraşului. „În luna ianuarie 2013, inculpatul Frâncu Emilian Valentin i-a pretins unui denunţător, administratorul firmei căreia îi fusese încredinţat contractul de prestări de servicii în valoare de 200.000 de euro, un procentaj de 10% din această sumă. După finalizarea lucrărilor menţionate în contractul de prestări de servicii şi plata unei prime tranşe din banii datoraţi de primărie, la data de 22 aprilie 2013, inculpatul Frâncu Emilian Valentin i-a pretins aceluiaşi denunţător să îi remită, printr-un intermediar, suma de 50.000 lei pentru ca, în schimb, să semneze documentele care condiţionau efectuarea plăţii celei de-a doua tranşe către firma denunţătorului, în contul prestării de servicii al căror beneficiar era Primăria Râmnicu Vâlcea. De asemenea, inculpatul i-a mai solicitat aceluiaşi denunţător să mai achite şi suma de 40.000 lei, disimulată într-un contract de sponsorizare, după plata ultimei tranşe pentru prestarea serviciilor de către firma denunţătorului”, au precizat reprezentanţii DNA într-un comunicat de presă.

Amenajarea centrului oraşului, găleată de bani

Frâncu a fost reţinut în baza denunţului făcut de arhitectul bucureştean Dragoş Sorin Popescu, câştigător al unui concurs de soluţii pentru amenajarea zonei centrale a oraşului. Pe 22 aprilie, primarul Râmnicului s-a deplasat la un hotel din apropierea Gării de Nord din Bucureşti în scopul de a-i explica denunţătorului unde trebuiau să i se remită banii. Proiectul pentru care s-a cerut şpagă urma să fie pus în practică de asocierea cabinetului individual de arhitectură Dragoş Sorin Popescu, împreună cu Ductil Construct SRL şi Complet Instal Design SRL. Valoarea proiectului (foto) a fost estimată de reprezentanţii Executivului local la 8,8 milioane lei, finanţarea acestuia urmând a fi făcută din fonduri comunitare. „Este un proiect declarat câştigător în urma unui concurs de soluţii organizat de primărie. Prevede amenajarea zonei centrale de lângă parcul Mircea cel Bătrân până spre magazinul Cozia. Este un proiect complex, cu parcare subterană pe două nivele, amenajarea unor căi pietonale şi a unor spaţii comerciale”, a explicat viceprimarul Râmnicului Gheorghe Ioniţă.

„Există o cumetrie Frâncu-Gutău!”

Frâncu a fost reţinut în baza denunţului făcut de arhitectul bucureştean Dragoş Sorin Popescu, câştigător al unui concurs de soluţii pentru amenajarea zonei centrale a oraşului.

Pentru mulţi dintre oamenii politici din Râmnicu Vâlcea, cazul primarului Frâncu prezintă asemănări flagrante cu cel al fostului edil şef râmnicean Mircia Gutău. În 2006, acesta a fost reţinut de procurorii anticorupţie pentru luare de mită prin viceprimarul Nicolae Dicu de la omul de afaceri Crinu Popescu. Cei doi au cerut atunci 50.000 euro pentru eliberarea unor autorizaţii de construire, motiv bun pentru fostul primar Romeo Rădulescu de a-l acuza pe liberalul Frâncu că a copiat modelul Gutău. „Modul de a opera este la fel cu cel al lui Gutău. Nu doar aici se văd asemănări cu perioada Gutău. Modalitatea de a nu plăti facturile era valabil şi înainte de a prelua eu conducerea Primăriei. Eu nu m-am întâlnit personal cu niciunul din antreprenorii care au derulat contracte cu Primăria în perioada mandatului meu. Pe de altă parte, Primăriei Râmnicului i s-a recomandat de către Curtea de Apel Craiova să se constituie parte pentru recuperarea banilor în dosarul «Locuri de joacă». Verificaţi la Primărie dacă s-a făcut acest demers. Dacă nu s-a constituit parte în acest dosar înseamnă că există o cumetrie între Frâncu şi Gutău. De aceea susţin că Frâncu a avut un profesor bun în Mircia Gutău”, susţine Romeo Rădulescu.

Exproprieri suspendate

O altă afacere pe care actualul primar o avea în plan era realizarea unor bretele pe noua arteră supraterană de peste calea ferată din oraş, exproprierea terenurilor înglobând bugetul local la cheltuirea a peste 3,5 milioane euro. Spre surprinderea tuturor, deşi proiectul trecuse odată de aprobarea Consiliului Local, la doar o zi după reţinerea lui Frâncu, maşina de vot a USL a aprobat suspendarea procedurii. „Nu avem o foarte mare satisfacţie în a spune: «Vedeţi, v-am spus noi!», dar cel puţin bugetul local nu va fi păgubit de 3,5 milioane euro”, a declarat consilierul local PDL, Cosmin Constantinescu. Dincolo de paguba produsă prin exproprierea terenurilor respective, fostul primar Romeo Rădulescu consideră că acesta ar fi fost într-adevăr un cap de acuzare penală împotriva lui Frâncu: „Ştia tot oraşul că o parte din bani urmau să se întoarcă spre primar. M-am întâlnit acum câteva săptămâni cu el şi i-am spus că dacă va trece la exproprierea acelor terenuri atunci clar va face puşcărie”, a mai spus Romeo Rădulescu. Recursul în dosarul Frâncu este programat pentru începutul lunii mai, până la lămurirea situaţiei juridice a primarului din Râmnic, primăria fiind condusă de viceprimarii Ion Gigi Matei (PSD) şi Gheorghe Ioniţă (PNL), pesedistul având atribuţiile de primar.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...