Opinii

 

Doar Zamfirescu a intuit şpaga ce urma să vină

Nu credeam ca recordul şpăgii instituţionalizate atins de cuplul Dicu-Gutău să poată fi doborât atât de lesne de un nou primar al Râmnicului. Plecat parcă într-o competiţie cu predecesorii amintiţi mai sus, Emilian Frâncu a făcut-o de oaie într-un asemenea hal încât îl suspectez că avea în portofoliu inclusiv un proiect de promovare a imaginii negative a Râmnicului.

Cum a reuşit liberalul râmnicean să îşi faulteze cariera politică ridicată cu perseverenţă ani de-a rândul nu mai este niciun mister. Împins de lăcomie şi aplicând patentul „brevetat” de Gutău, Frâncu s-a crezut singur în codru şi a purces la prăduială conform locaţiei. Nu imaginea unui alt edil râmnicean încătuşat şi târât prin tribunale mă îngrijorează, deşi reacţiile antreprenorilor şi investitorilor nu vor întârzia să apară după acest nou episod de corupţie.

Mă sperie în schimb viitoarea reacţie a populaţiei Râmnicului chemată la un tur de alegeri locale, fie ele parţiale sau normale. Mircia Gutău a aruncat bani în stânga şi în dreapta pentru a-şi crea o imagine de victimă şi pentru a se face plăcut în cartierele cele mai aglomerate ale oraşului. Despre Emilian Frâncu nimeni nu poate spune acest lucru. Elitist până în vârful unghiilor şi generos precum Hagi-Tudose, alesul local va rămâne în ochii râmnicenilor genul de găinar chitit să îşi ducă acasă pe furiş agoniseala furtului zilnic. Din nefericire, imaginea se va suprapune şi pe funcţia de conducător al administraţiei publice din oraş. Va mai curge multă apă pe Olt până la ştergerea acestei pete de pe „obrazul” Primăriei.
Mai în glumă, mai în serios, la o zi după reţinerea lui Frâncu, am propus ridicarea unui monument al şpăgii în faţa Primăriei. Nu de alta, dar să nu uite bieţii edili de ce vin la muncă. Interlocutorul, fost primar nearestat, a ripostat destul de energic, spunând că i se pare o prostie. Mi-a luat doar o după-amiază de glume deşucheate pe subiectul şpăgii de la primărie pentru a-mi da seama că omul are dreptate. Nu mai avem nevoie de un alt monument al şpăgii. În intuiţia sublimă a fostului primar Sorin Zamfirescu şi în viziunea enormă a regretatului Sandu Nancu acesta există deja în oraş. Mânuţa întinsă în faţă printre formele ce amintesc de plicuri dolofane, „De vorbă cu Euclid” este numele operei, dacă nu mă înşeală memoria, zace în faţa porţii feroviare de acces în oraş. Merită cred, o expunere mai bună măcar pentru a dovedi că Zamfirescu a intuit şpaga care va veni.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...