Ultima Oră

A fost semnat contractul colectiv de muncă

Greva generală de la USG s-a încheiat

Salariaţii Uzinele Sodice Govora au forţat vineri intrarea în sediu

UPDATE: Greva generală de la Uzinele Sodice Govora s-a încheiat

Greva generală a salariaţilor de la Uzinele Sodice Govora s-a încheiat, sâmbătă dimineaţă, după ce negocierile dintre patronatul combinatului şi sindicat au luat sfârşit, iar contractul colectiv de muncă pe anul 2013 a fost semnat, patronatul acceptând păstrarea celor 770 de locuri de muncă.

Potrivit preşedintelui Sindicatului Sodistul, Adrian Gheorghe Mugioiu, contractul colectiv de muncă pe anul 2013 a fost semnat, după aproape cinci luni de negocieri cu patronatul, liderul sindical precizând că prin păstrarea celor 770 de locuri de muncă "au câştigat economia vâlceană şi cea românească".

"Am semnat contractul colectiv de muncă pe anul 2013, suntem bucuroşi că am finalizat în sfârşit aceste negocieri, iar greva generală s-a încheiat după două zile şi oamenii au reluat activitatea", a declarat liderul sindical, care nu a dat alte detalii în legătură cu modul în care au fost soluţionate revendicările salariaţilor, şi nici alte date privind conţinutul contractului colectiv de muncă.

Liderul sindical a spus că singura sa nemulţumire este la adresa justiţiei, care în cursul zilei de vineri, prin Tribunalul Vâlcea, a declarat ilegală greva salariaţilor de la Uzinele Sodice Govora, deşi el susţine că au fost urmaţi toţi paşii necesari declanşării unui conflict de muncă, iar conducerea a fost sancţionată de către Inspecţia Muncii cu suma de 20.000 de lei pentru nerespectarea legislaţiei muncii.

"Suntem bucuroşi că am încheiat contractul colectiv de muncă şi am oprit disponiblizările, se păstrează cele 770 de locuri de muncă, şi astfel au câştigat economia vâlceană şi cea românească", a mai declarat preşedintele Sindicatului "Sodistul", Adrian Gheorghe Mugioiu.


...................................

Doi dintre cei trei angajaţi aflaţi în greva foamei la Uzinele Sodice Govora, unul fiind liderul de sindicat, au leşinat şi au avut nevoie de îngrijiri medicale, vineri seară, iar salariaţii aflaţi în faţa pavilionului administrativ al societăţii au forţat intrarea în sediu, unde au avut loc negocieri.

Potrivit reprezentanţilor Sindicatului "Sodistul", cei aproximativ 200 de salariaţi ai combinatului, aflaţi în faţa pavilionului administrativ, unde vineri seară au avut loc negocieri între patronat şi sindicate pentru încheierea, între altele, a contractului colectiv de muncă pe anul 2013, au forţat uşa sediului unităţii încercând să ajungă la membrii conducerii.

O parte dintre salariaţi au reuşit să pătrundă pe holuri, scandând lozinci împotriva patronatului polonez şi făcând un zgomot infernal, suflând în vuvuzele.

Ulterior, în urma intervenţiei Jandarmeriei, angajaţii combinatului s-au calmat, iar ordinea a fost restabilită.

La un moment dat, liderul de sindicat Adrian Gheorghe Mugioiu, aflat în greva foamei alături de alţi doi angajaţi ai Uzinelor Sodice Govora, a ieşit cu lacrimi în ochi după cinci ore de negocieri, iar ulterior i s-a făcut rău, primind îngrijiri medicale la faţa locului, în ambulanţă. Ulterior, altui grevist al foamei, Ilie Bâlea, i s-a făcut rău şi a leşinat, şi acesta primind îngrijiri medicale din partea medicilor de pe ambulanţă.

La negocierile dintre sindicate şi patronat au participat conducerea poloneză a combinatului, prefectul judeţului Vâlcea, Mircea Nadolu, preşedintele Consiliului Judeţean, Ion Cîlea, şi reprezentanţi ai sindicatului "Sodistul".
Iniţial, 58 de angajaţi ai combinatului au intrat în greva foamei, între care şi liderul de sindicat, însă ulterior acesta a reuşit să-i convingă pe cei mai mulţi să renunţe la această formă extremă de protest, după ce mai mulţi muncitori cu probleme medicale grave au fost transportaţi la spital din cauza stării precare de sănătate, în final rămânând în grevă doar trei salariaţi, unul dintre ei fiind liderul sindical.

"Au fost şapte sau mai multe ore de negocieri nu am putut ajunge la niciun rezultat cu patronatul, dar ne aşteptam la aşa ceva, după ce negociem cu ei de patru luni şi jumătate şi nu sunt de acord să mărească salariile şi să semnăm contractul colectiv de muncă. Am purtat negocieri pe tema revendicărilor salariaţilor de la USG, respectiv semnarea contractului colectiv de muncă pe 2013, alocarea a 16 la sută din veniturile de exploatare pentru fondul de salarii şi menţinerea numărului de angajaţi existent la începutul acestui an. Am intrat în grevă generală de joi, oamenii sunt în unitate, producţia s-a oprit şi se asigură o treime din activitate, conform legii", declara, joi dimineaţă, preşedintele Sindicatului "Sodistul", Adrian Gheorghe Mugioiu.

Angajaţii de la Uzinele Sodice Govora au intrat, joi, în grevă generală, după ce negocierile dintre patronat şi sindicat au eşuat.

Angajaţii Uzinelor Sodice Govora solicită încheierea contractului colectiv de muncă la nivel de unitate pentru anul 2013, "în care ponderea cheltuielilor cu salarizarea personalului să fie de minimum 16% din veniturile de exploatare", menţinerea numărului de locuri de muncă, cu personal angajat existent la 15 februarie 2013, îmbunătăţirea condiţiilor de muncă, respectarea acordurilor, a protocoalelor şi a actelor adiţionale încheiate cu sindicatul şi respectarea perioadei concediului de odihnă.

Acţionarul majoritar Uzinelor Sodice Govora este Ciech Varşovia, cu 92,9% din titluri. În structura acţionariatului se mai regăseşte AVAS, cu 0,68% din titluri. La Uzinele Sodice Govora sunt produse toate tipurile de sare.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...