Ultima Oră

Primarul Râmnicului, Emilian Frâncu, cercetat de DNA

UPDATE: Şeful Corpului de Control din Primăria Râmnicu Vâlcea, cercetat în cazul „Şpagă la Primărie II”
Vasile Avram, Şeful Corpului de Control din Primăria Râmnicu Vâlcea a fost ridicat de procurorii DNA în cazul „Şpagă la Primărie II”. Vasile Avram este cercetat alături de primarul Emilian Frâncu sub acuzaţia de luare de mită.

UPDATE: MIRCIA GUTĂU: „Este diferit de cazul meu. Îmi doresc să-şi poată dovedi nevinovăţia.”
Fostul primar, acuzat acum şapte ani de luare de mită, susţine că evenimentele în noul caz „Şpagă la Primărie” se derulează diferit faţă de cele întâmplate în 2006. „Este diferit de cazul meu. Dacă vă aduceţi aminte, în 2006, iniţial a fost reţinut cu mascaţii viceprimarul Dicu, iar a doua zi au venit la mine în birou procurorii în civil. Dacă la domnul Frâncu au năvălit cu mascaţii în birou înseamnă că au fost probe clare referitoare la infracţiune, poate chiar au realizat flagrantul. Mascaţii nu sunt folosiţi decât în momentul în care se realizează un flagrant. Îmi doresc ca domnul Frâncu să-şi poată dovedi nevinovăţia. Din păcate, pentru imaginea oraşului Râmnicu Vâlcea, acest nou eveniment creează foarte multe probleme”, susţine fostul primar al Râmnicului. Emilian Frâncu este acuzat de luare de mită de 20.000 de euro de la un om de afaceri.

UPDATE Buican: „Frâncu se va autosuspenda din funcţia de preşedinte PNL Râmnicu Vâlcea”
Preşedintele PNL Vâlcea, deputatul Cristian Buican îi recomandă primarului Emilian Frâncu să se autosuspende din funcţia de preşedinte al filialei municipale a partidului până la clarificarea situaţiei sale juridice. „Frâncu cred că se va autosuspenda din funcţia deţinută la partid până la lămurirea situaţiei sale. Organizaţia va fi condusă de către vicepreşedinţi până la organizarea unor noi alegeri”, a afirmat deputatul Buican. Alegerile în filiala PNL Râmnicu Vâlcea erau programate pentru acest sfârşit de săptămână. Conferinţa de alegeri PNL Râmnicu Vâlcea va fi amânată, Emilian Frâncu fiind unicul candidat înscris pentru poziţia de preşedinte al organizaţiei.

Un arhitect din Capitală, denunţător în dosarul Frâncu

Un arhitect din Bucureşti ar fi denunţător în dosarul în care primarul din Râmnicu Vâlcea, Emilian Frâncu, a fost reţinut pentru luare de mită după ce a fost prins în flagrant când primea 50.000 de lei de la administratorul unei firme căreia îi încredinţase un contract, afirmă surse judiciare.

Conform surselor citate, în dosarul în care este vizat Emilian Frâncu ar exista o înregistrare ambientală între primar şi un arhitect din Capitală, denunţător în acest caz. În înregistrarea aflată la dosar, primarul îi îndică arhitectului locul în care să fie lăsaţi banii conveniţi, respectiv la secretariatul unei televiziuni locale care aparţine familiei edilului.

De altfel, joi dimineaţă a fost realizat flagrantul de către procuroii DNA la sediul televiziunii, banii fiind găsiţi în secretariat.

Contractul vizat în acest dosar, încheiat de Primăria Râmnicu Vâlcea, are o valoare de 200.000 de euro, pentru lucrări de amenajare a unor spaţii publice.

În februarie, Primăria, în colaborare cu Ordinul Arhitecţilor din România, în parterneriat cu filiala teritorială Sibiu - Vâlcea, a lansat un concurs cu premii pentru cele mai bune soluţii de "Reorganizare şi amenajare a spaţiului public central din municipiul Râmnicu Vâlcea". Din cele 19 proiecte depuse, 17 au fost acceptate să intre în concurs. Câştigătorul premiul întâi, în valoare de 4.500 de euro, a fost desemnat proiectul "Simbol de identitate" al arhitectului Sorin Dragoş Popescu, din Bucureşti.

În acest caz a fost vehiculat şi numele omului de afaceri Georgică Cornu ca fiind denunţător al primarului Frâncu.

Contactat vineri dimineaţă, Georgică Cornu a declarat că firma sa are cu Primăria Râmnicu Vâlcea un contract de construire a unui pasaj, în valoare de aproximativ 17 milioane de lei, însă nu el este cel care l-a denunţat pe primarul Emilian Frâncu pentru luare de mită şi că denunţătorul ar fi un arhitect din Bucureşti.

"Am un contract cu Primăria din Vâlcea, avem o lucrare acolo, un pasaj la care se lucrează în acest moment mai bine decât se plăteşte pentru că avem o restanţă de două luni cu plata. Acum am o disperare că nu ştiu cine o să plătească lucrarea. Nu am eu nicio treabă cu denunţul, eu sunt plecat din ţară acum. Am auzit şi eu că aş fi denunţătorul, dar am înţeles că s-a elucidat misterul cu denunţătorul. Am primit un sms de la cineva care mă anunţa azi-noapte că este vorba despre un arhitect din Bucureşti care i-a întins o cursă primarului din Vâlcea", a declarat Cornu pentru MEDIAFAX.

UPDATE: Frâncu, reţinut pentru 24 de ore

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie efectuează acte de urmărire penală faţă inculpatul FRÂNCU EMILIAN VALENTIN, primar al municipiului Râmnicu Vâlcea, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de luare de mită.

Din ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale întocmite de procurori a rezultat următoarea stare de fapt:

La începutul anului 2013, Primăria Râmnicu Vâlcea a încredinţat unei firme un contract de prestări de servicii în valoare de 200.000 euro, având ca obiect lucrări de amenajare a unor spaţii publice din municipiul Râmnicu Vâlcea.

În luna ianuarie 2013, inculpatul Frâncu Emilian Valentin i-a pretins unui denunţător, administratorul firmei căreia îi fusese încredinţat contractul de prestări de servicii în valoare de 200.000 de euro, un procentaj de 10% din această sumă.

După finalizarea lucrărilor menţionate în contractul de prestări de servicii şi plata unei prime tranşe din banii datoraţi de primărie, la data de 22 aprilie 2013, inculpatul Frâncu Emilian Valentin i-a pretins aceluiaşi denunţător să îi remită, printr-un intermediar, suma de 50.000 lei pentru ca în schimb să semneze documentele care condiţionau efectuarea plăţii celei de-a doua tranşe către firma denunţătorului, în contul prestării de servicii al căror beneficiar era Primăria Râmnicu Vâlcea.

De asemenea, inculpatul i-a mai solicitat aceluiaşi denunţător să mai achite şi suma de 40.000 lei, disimulată într-un contract de sponsorizare, după plata ultimei tranşe pentru prestarea serviciilor de către firma denunţătorului.

La data de 25 aprilie 2013, conform înţelegerii anterioare, denunţătorul i-a remis inculpatului Frâncu Emilian Valentin, prin intermediar, suma de 50.000 lei, împrejurare în care procurorii au procedat la constatarea infracţiunii flagrante.

Inculpatului Frâncu Emilian Valentin i s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală, iar la data de 25 aprilie 2013, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea acestuia pentru 24 de ore, urmând a fi prezentat la Tribunalul Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile.

Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

.......................................................................................................


Primarul Emilian Frâncu a fost ridicat de mascaţi şi procurorii anticorupţie pentru a se înfăţişa înaintea magistraţilor Tribunalului Bucureşti pentru audierea în cazul «Şpagă la Primărie II».

Edilul vâlcean a plecat din Primărie la audieri cu o limuzină a DNA şi nu cu duba mascaţilor. De asemenea, Frâncu a încercat pe cât posibil să evite întâlnirea cu reprezentanţii presei.

Acesta este al doilea caz de dare de mită în Primăria Rm. Vâlcea, în 2006, primarul Mircia Gutău şi vicele Dicu fiind reţinuţi pentru fapte asemănătoare. Ulterior, cei doi au fost condamnaţi la închisoare cu executare.

UPDATE
Din primele informaţii, suma solicitată de primarul Municipiului Râmnicu Vâlcea unui om de afaceri a fost de 20.000 de euro, bani care au fost înmânaţi unui director al postului de televiziune Vâlcea 1, urmând ca apoi suma să intre în buzunarul alesului local. Postul de televiziune Vâlcea 1 a fost înfiinţat la începutul anilor `90 de către Emilian Frâncu, acesta retrăgându-se din acţionariatul firmei în momentul în care a fost ales deputat. Emilian Frâncu a deţinut funcţia de deputat PNL în mandatul 2004- 2008, ulterior a ocupat un post de senator al aceluiaşi partid în perioada 2008-2012, iar în vara anului trecut a fost ales primar al municipiului Râmnicu Vâlcea. Modalitatea încasării banilor printr-o persoană de încredere a fost practicată şi în trecut la Primăria Râmnicului, fostul primar Mircia Gutău folosindu-l în 2006, în acelaşi scop pe viceprimarul Dumitru Dicu.

UPDATE
Procurorii DNA au descins atât la Primăria Râmnicu Vâlcea, cât şi la locuinţa primarului şi la postul de televiziune Vâlcea 1 surse judiciare susţinând că mita ar fi constat într-un contract de sponsorizare primit de unul dintre directorii postului de televiziune de la un om de afaceri. Ulterior, banii urmau să-i fie remişi primarului Emilian Frâncu.

Primarul Municipiului Râmnicu Vâlcea, Emilian Frâncu, este cercetat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie sub acuzaţia de luare de mită. La această oră, o echipă de procurori DNA efectuează o percheziţie în biroul primarului. Surse din cadrul instituţiei susţin că acesta va fi dus la Tribunalul Bucureşti pentru audieri. Primăria Râmnicu Vâlcea înregistrează al doilea caz al unui ales acuzat de infracţiunea de luare de mită. Precedentul a fost creat de primarul Mircia Gutău şi viceprimarul Dicu în 2006, cei doi fiind ulterior condamnaţi în scandalul „mită la primărie”.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

25.04.2013 - 23:24Jiji Tudor:Baaaaa, hotul neprins, negustor cinstit! Hotul prins, hot prost!!! Puteti sa incercati, domnilor consilieri, primari, viceprimari sa furati mai putin si sa nu mai taxati toate lucrarile din Ramnic? Voi mansardati, voi reabilitati blocurile, voi vopsiti tot, voi organizati toate evenimentele, voi facturati TOT, voi va credeti mai presus de lege, de muritorii de rand, de prostime... Domnule vice, domnilor consilieri, nu ne credeti prosti!!!!

25.04.2013 - 17:46barbu: Unde este ata alba,coana felicia??..in scafarlia ta goala!

25.04.2013 - 17:42barbu: La puscarie cu nenorociti!

25.04.2013 - 16:07felicia doleanu :Mi se pare foarte cusut cu ata alba ...! Sper sa nu fie adevarat !

Pagina 1 din 1 (4 comentarii din 4)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...