Actualitate

CJ Dolj, încă o victorie în bătălia pentru Domnişoara Pogany

Ion Prioteasa a anunţat astăzi câştigarea procesului la CA Bucureşti pentru una din cele mai celebre lucrări ale lui Brâncuşi

Curtea de Apel Bucureşti a dat câştig de cauză astăzi Muzeului de Artă Craiova, instituţie care încearcă să păstreze în patrimoniu celebra sculptură „Domnişoara Pogany” semnată de Constantin Brâncuşi. Deşi aflată în proprietatea Muzeului de Artă din Craiova, aceasta a fost revendicată în instanţă de către moştenitoarea fostului proprietar al sculpturii.
„Astăzi am primit vestea îmbucurătoare că, după aproape un an de zile şi cinci înfăţişări în instanţă, magistraţii Secţiei Civile a Curţii de Apel Bucureşti au dat dreptate, la rândul lor, Consiliului Judeţean Dolj şi Muzeului de Artă din Craiova în litigiul privind revendicarea lucrării «Domnişoara Pogany» a lui Constantin Brâncuşi. Dacă cineva s-a îndoit că în acest caz Consiliul Judeţean Dolj şi Muzeul de Artă din Craiova nu au dreptate, iată că o a doua instanţă confirmă realitatea prezentată de noi şi susţinută prin documentele pe care le-am depus la dosar. Nu doresc să mă antepronunţ, pentru că mai există o cale de atac şi împotriva acestei decizii a Curţii de Apel Bucureşti, dar am convingerea că vom avea câştig în această cauză până la capăt”, a declarat astăzi preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa.

Potrivit soluţiei pronunţate de magistraţii Curţii de Apel Bucureşti, decizia instanţei poate fi atacată cu recurs în 15 zile de la comunicare. „Respinge apelul ca nefondat. Obligă apelanta la plata sumei de 7.440 lei cu titlu de cheltuieli de judecată către intimatul Muzeul de Artă Craiova. Cu recurs în 15 zile de la comunicare”, se arată în hotărârea judecătorilor de la Curtea de Apel Bucureşti, pronunţată în data de 19 aprilie 2013.


Lucrarea „Domnişoara Pogany” este una dintre cele şase opere ale lui Constantin Brâncuşi deţinute de Muzeul de Artă din Craiova. Astfel, la muzeul din Craiova sunt expuse şase opere ale lui Constantin Brâncuşi - „Cap de Copil”, „Orgoliu”, „Coapsa”, „Sărutul”, „Vitellius” şi „Domnişoara Pogany”, precum şi şase obiecte care au aparţinut marelui sculptor –Aparat de Fotografiat, Creion, Cutie, Ecorşeu, Scaun Colţar şi Scrisoare. Autorităţile doljene au deja un proiect în derulare pentru un Centru Expoziţional dedicat lui Constantin Brâncuşi, un obiectiv care va deveni unul dintre punctele de atracţie ale Craiovei culturale.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...