Inedit

Abonament inedit pentru „extremă urgenţă”

Toaletele publice din Râmnicu Vâlcea momesc clienţii cu abonamente lunare

Fără teama de a se lipi de ei porecla de „Vespasian”, edilii râmniceni sunt decişi să scoată bani din piatră seacă, ori chiar din pietre la rinichi. Toaletele publice din municipiu, aflate în administrarea SC Pieţe Prest SA, societate la care unic acţionar este Consiliul Local, au ieşit în întâmpinarea clienţilor cu oferte de abonament lunar. Singurii scutiţi de la plata oricărei taxe sunt taximetriştii din oraş, beneficiari ai liberului acces în toaletele publice sub pretextul „forţei majore”.

25 de lei abonamentul lunar la toaletă

Bătăile de cap pentru administratorul toaletelor publice din Râmnic nu sunt puţine. În ciuda ideii de a da un uşor aer occidental serviciului igienic prestat în oraş, directorul Pieţe Prest SA, Marius Almariei, se vede nevoit să recunoască faptul că nu din orice vespasiană poţi stoarce bani. „Sunt cazuri în care ne vedem nevoiţi să menţinem toalete publice funcţionale, deşi se dovedesc neproductive. Este o astfel de toaletă în cartierul Nord, pe strada Rapsodiei. Avem încasări de 134 lei lunar. Asta în condiţiile în care consumul de apă este destul de mare, cheltuielile cu dezinfecţia ajung şi ele la o cifră importantă, iar salariul de bază al încasatorului este de 1.200 lei. Din păcate, nu avem un număr mare de abonaţi. Se simt creşteri în aceste venituri în special în lunile de vară. Este şi normal, pentru că avem comercianţii de fructe de sezon care invadează oraşul: cu pepeni, cu alte fructe. Practic, oamenii aceştia îşi mută domiciliul pentru câteva săptămâni în Râmnicu Vâlcea. Vin cu o camionetă, li se încredinţează un padoc într-o zonă stabilită şi acolo îşi fac veacul”, explică directorul SC Pieţe Prest SA. Abonamentul care „te scapă de nevoi” ajunge la 25 de lei/lună în Râmnicu Vâlcea, în timp ce taxa de ocazie este de 1 leu. Tarifele au fost aprobate în Consiliul Local, dar, totodată, o categorie importantă de clienţi a scăpat netaxată: taximetriştii. „Din păcate, taximetriştii nu plătesc accesul la toaletele publice din oraş. Ar fi adus venituri suplimentare la acest capitol, dar aceasta este hotărârea acţionarului, noi o respectăm”, conchide Marius Almariei.

Model european

Chiar dacă Râmnicul nu are nicio şansă de a concura la capitolul turism cu Veneţia, de exemplu, modelul abonamentelor de o zi sau o săptămână se regăseşte în oraşul italian, ca şi în alte metropole europene. Veneţienii au introdus încă din 2009 abonamentele la toalete publice printr-un serviciu online, prin intermediul căruia vizitatorii pot plăti abonamente de o zi sau o săptămână, pentru folosirea toaletelor publice. În mod normal, pentru fiecare intrare într-o toaletă publică, turiştii trebuie să plăteasca 1 euro. În schimb, cu abonamentul cumpărat online, plătesc doar 7 euro pentru zece intrări, pe o perioadă de cinci zile din timpul sezonului, şi 5 euro în afara sezonului.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...