Actualitate

Italienii din România şi-au lansat istoria la Râmnicu Vâlcea

Capitala Vâlcii încă mai păstrează vie memoria trecerii prin zonă a emigranţilor italieni

Mijlocul de secol XIX, ca şi începutul secolului trecut, au adus în România valuri de emigranţi italieni. Venind spre un „El Dorado” despre care auziseră doar din istoria conflictelor Imperiului Roman, mulţi dintre ei şi-au găsit în România o altă patrie. Casă a devenit pentru familii întregi câte un oraş sau o aşezare montană, unde au putut să îşi ducă în tihnă viaţa obişnuită. Cu timpul au fost asimilaţi rapid de populaţia băştinaşă, dar memoria apartenenţei lor la un alt popor nu a fost diluată. Asociaţia Italienilor din România a organizat săptămâna trecută lansarea cărţii şi vernisajul expoziţiei „Italienii din România”.

Lucrare de amploare

Analizând documentele rămase din perioada marii migraţii, autorii cărţii au reuşit să pună cap la cap istorii mici ale italienilor veniţi în România, istorii ce se împletesc chiar şi cu prezentul. Fiecare zonă a ţării în care au descins emigranţii din Peninsulă a avut de câştigat de pe urma lor, aceştia având în spate experienţa unor tehnologii moderne care îşi făcuseră apariţia în Italia. Geniul lor inovator şi dorinţa de a munci, i-au făcut pe italieni oameni ale căror poveşti se întretaie cu istoria locului unde au fost adoptaţi. În prezenţa pictoriţei brezoience Angela Tomaselli, a directorului Direcţiei de Cultură Vâlcea, Florin Epure şi a aleşilor din judeţ, expoziţia dedicată italienilor din România a scos în evidenţă modul în care comunităţile adoptive din România au avut de câştigat de pe urma valului de emigranţi de gintă latină. „Suntem pe locul unde până în 1947 a funcţionat Teatrul Adriani, o investiţie a unui italian stabilit în Vâlcea. De altfel şi Parcul din imediata apropiere poartă numele unui alt italian stabilit pe aceste meleaguri: Antonio Coppeti, unul dintre cei mai cunoscuţi arhitecţi ai Vâlcii în perioada interbelică. Bunic al compozitorului Horia Moculescu, Antonio Coppeti şi-a pus amprenta asupra dezvoltării urbane a Râmnicului, creionând prima alimentare modernă cu apă a oraşului”, a precizat directorul Epure.

Italienii prezentului: şapte investitori-2.000 de locuri de muncă

Rolul actual a reprezentanţilor comunităţii italiene a fost scos în evidenţă şi de deputatul Romeo Rădulescu, fost primar al Râmnicului. „Nu doar înainte de venirea comuniştilor italienii au reuşit să se impună în viaţa comunităţii noastre. În prezent, 2.000 de râmniceni lucrează în unităţi de producţie aparţinând celor şapte investitori italieni de pe raza municipiului. Suntem bucuroşi că la doi ani după o primă întâlnire cu Asociaţia Italienilor din România, râmnicenii au ocazia să vadă o expoziţie extraordinară despre istoria italienilor în ţara noastră”, a precizat Romeo Rădulescu.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...