Actualitate

Bătaie pe locurile de muncă în toată Oltenia

Mii de şomeri au dat iama la Bursa locurilor de muncă, cei mai numeroşi fiind vâlcenii şi gorjenii

Câteva mii de olteni s-au înghesuit la sfârşitul săptămânii trecute pentru a prospecta oferta de pe piaţa de muncă. De departe, şomerii vâlceni au fost cei mai îngrijoraţi de viitorul apropiat, venind la Bursa locurilor de muncă într-un număr record. AJOFM Vâlcea a organizat în cursul zilei de vineri, 19 aprile 2013, începând cu orele 9.00, la Centrul Regional pentru Formarea Profesională a Adulţilor, Bursa generală a locurilor de muncă. 443 de locuri de muncă au fost puse “la bătaie” de 68 de societăţi comerciale. La acestea s-au adăugat alte 90 de locuri de muncă în reţeaua EURES. Au fost selectaţi în vederea susţinerii interviului de angajare/probei de lucru un număr de 827 şomeri din 1.750 persoane prezente. Alţi 19 şomeri au fost angajaţi pe loc. „Alte alternative ocupaţionale adresate şomerilor au venit din partea Centrului Militar Judeţean Vâlcea, pentru cei care doresc să urmeze o carieră militară, dar şi de la compartimentul EURES, din cadrul instituţiei noastre, pentru vâlcenii care sunt interersaţi să lucreze în spaţiul Uniunii Europene. În perioada imediat următoare, cel puţin 350 de vâlceni se vor încadra în muncă în urma acestui eveniment, după ce vor fi testaţi şi selectaţi de angajatorii prezenţi astăzi în Bursă”, susţine directorul executiv al AJOFM Vâlcea, Nicu Cornoiu.

Absolvenţii de facultate nu au căutare în Craiova

Peste 200 de persoane au aşteptat, vineri dimineaţă, la uşa Casei Studenţilor din Craiova deschiderea Bursei locurilor de muncă. Oamenii au stat zeci de minute afară pentru a ajunge în faţa angajatorilor ca să afle ce locuri de muncă sunt disponibile, iar până la orele prânzului, aproximativ 1.000 de persoane au trecut prin faţa reprezentanţilor firmelor angajatoare. În total, au fost scoase la concurs 564 de locuri de muncă, dintre care 537 pentru pentru persoane cu studii medii şi muncitori necalificaţi şi doar 27 pentru persoane cu studii superioare. „Sunt disperat pentru că îmi caut ceva de lucru de mai bine de un an. Eu am fost disponibilizat de la o firmă privată de construcţii şi nu reuşesc să-mi mai găsesc nimic pentru că piaţa imobiliară s-a prăbuşit şi este foarte greu să te reprofilezi, cel puţin la vârsta mea, pentru că am 49 de ani. Oricum, nici acum nu cred că îmi voi găsi ceva pentru că toate firmele de construcţii caută tineri”, a spus Ionel Grigorie, care a lucrat ca maistru.
Cei mai nemulţumiţi au fost însă absolvenţii de facultate pentru că pentru ei oferta a fost extrem de săracă. „Se caută specialişti IT, dar şi aceste locuri sunt puţine. Toată lumea angajează muncitori. Noi, absolvenţii de facultate, trebuie să plecăm în străinătate ca să ne găsim un loc de muncă”, a spus Mihai Andonie, un tânăr absolvent. Reprezentanţii firmelor care s-au prezentat la Bursa locurilor de muncă de la Craiova au declarat că au găsit oameni bine pregătiţi, dar că nu îi pot angaja pe toţi. „Noi am oferit locuri de muncă în construcţii şi pentru muncitori necalificaţi. Peste 100 de persoane ne-au lăsat CV-urile. În perioada următoare îi vom chema pe toţi la un interviu”, a precizat un angajator. În total au participat 36 de firme angajatoare din domenii precum confecţii, construcţii sau prestări servicii. Judeţul Dolj ocupă locul întâi pe ţară ca număr de şomeri, cu o rată a şomajului de 9,96%, la sfârşitul lunii martie fiind înregistraţi 28.534 de şomeri.

Oamenii au stat zeci de minute afară pentru a ajunge în faţa angajatorilor ca să afle ce locuri de muncă sunt disponibile.

Gorj: angajatorii au rămas blocaţi între şomeri

Peste 600 de persoane s-au înghesuit, vineri, la bursa locurilor de muncă organizată la Casa de Cultură a Sindicatelor din Târgu Jiu şi, pentru prima dată, numărul participanţilor a fost mai mare decât se aşteptau organizatorii, conform purtătorului de cuvânt al AJOFM Gorj, Ana Maria Niculescu. „Sunt extrem de mulţi participanţi, mai mulţi decât în anii trecuţi. Sunt peste 600 de persoane, numărul final urmând să-l aflăm după ce vom face monitorizarea tuturor CV-urilor care se vor depune până la finalizarea bursei”, a menţionat Niculescu. Ea a precizat că din cauza înghesuielii create la intrarea în sala unde era organizată bursa mai mulţi angajatori care aveau locuri de muncă vacante nu au putut să intre, fiind aduşi doar după ce au sunat şi au anunţat că sunt blocaţi în mulţimea care aştepta la intrare. „Am avut un număr de 45 de angajatori prezenţi în sală, cu circa 550 de locuri de muncă, dar s-a întâmplat ca reprezentanţii unor firme să rămână blocaţi la uşă neputând intra din cauza înghesuielii. Am trimis colegi după ei şi am reuşit să îi introducem în sală”, a mai spus purtătorul de cuvânt al AJOFM Gorj.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...