Actualitate

Speranţe pentru redresarea turismului balnear

„Asistenţa medicală transfrontalieră este o foarte bună şansă pentru dezvoltarea serviciilor balneare”

După ce a reuşit să implementeze mai multe proiecte cu fonduri europene în resuscitarea staţiunilor de tradiţie din Vâlcea, Băile Olăneşti, Băile Govora şi Călimăneşti-Căciulata, preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Ion Cîlea, speră ca şansa de a repune pe picioare turismul balnear în zonă să se transforme în realitate. La nivelul Consiliului Judeţean se conturează deja detaliile unui master plan prin care aleşii încearcă să facă ordine şi să stabilească obiective clare pentru staţiunile balneo-climaterice, ţinând seama că cele trei „perle” ale judeţului au un potenţial consistent spre a atrage interesul touroperatorilor şi investitorilor şi să redevină cu adevărat profitabile. În acest scop, s-a pus accent pe aplicarea proiectelor privind modernizarea urbanistică şi diversificarea mijloacelor de agrement. Între acestea sunt incluse modernizările exterioare din staţiunile Govora Băi şi Călimăneşti-Căciulata, proiectul „Mirajul Oltului” tot de la Călimăneşti, precum şi construcţia şi punerea în funcţiune a Centrului Naţional de Informare Turistică Râmnicu Vâlcea.

Balneologia, vârf de atac în promovarea turistică a Vâlcii

La nivelul Consiliului Judeţean se conturează deja detaliile unui master plan prin care aleşii încearcă să facă ordine şi să stabilească obiective clare pentru staţiunile balneo-climaterice.

Statisticile arată că, pe parcursul unui an, România primeşte în medie vizita a aproximativ două milioane de turişti străini, însă, din păcate, doar 2-3% dintre aceştia îşi aleg ca destinaţie staţiunile de tratament balnear. Recenta Directivă Europeană privind asistenţa medicală transfrontalieră care urmează să devină operaţională începând din luna octombrie oferă o foarte bună şansă autorităţilor locale pentru promovarea turismului medical pe direcţia dezvoltării serviciilor balneare. „Ca obiective pe termen scurt, am în vedere contactarea reprezentantului din România al uriaşului touroperator internaţional TUI, domnul Dragoş Anastasiu, pentru ca împreună să găsim o variantă de colaborare prin înfiinţarea unui centru comun de turism la Călimăneşti sau în altă staţiune de pe Valea Oltului. Discuţii pe aceeaşi temă îmi propun să am şi cu Adrian Nacea, consultant în cadrul Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism, fiu al oraşului-staţiune Călimăneşti, tema dialogului urmând să se axeze îndeosebi pe trei componente: îmbunătăţirea infrastructurii de tratament, creşterea încrederii în serviciile medicale şi obligaţiile operatorilor din staţiunile de pe Valea Oltului pentru siguranţa turismului. Abordarea mult mai abruptă a acestor probleme vine şi pe fondul unei recente iniţiative a Ministerului pentru IMM, Turism şi Mediu de Afaceri. Mă refer la demersurile doamnei ministru Maria Grapini care, din luna martie, a deschis calea colaborărilor cu Organizaţia Patronală a Turismului Balnear din România. Între cei doi parteneri s-a pus problema înfiinţării unei instituţii şcolare care să pregătească forţa de muncă necesară pentru turismul balnear. M-am conectat la această necesitate oferind o soluţie mult mai facilă şi anume reintegrarea în sistemul de pregătire profesională de profil a Grupului Şcolar Economic, Administrativ şi de Turism din Călimăneşti”, a declarat preşedintele Cîlea.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...