Sub Lupă

Liderul „Sodistului”, Adrian Mugioiu, în greva foamei

Sindicalistul se declară sătul de indiferenţa conducerii poloneze a USG şi a autorităţilor române

Liderul Sindicatului „Sodistul” de la Uzinele Sodice Govora, Adrian Mugioiu a intrat, luni, 22 aprilie, în greva foamei nemulţumit că, după aproape jumătate de an de negocieri cu patronatul, încă nu s-a semnat contractul colectiv de muncă în cadrul societăţii. Alături de el a mai intrat în greva foamei încă un angajat al companiei controlate de grupul polonez Ciech, cei doi anunţând că sunt hotărâţi să nu renunţe la această formă de protest decât după rezolvarea tuturor revendicărilor.

Inedit: liderul sindicatului a intrat primul în greva foamei

După ce a epuizat toate formele de protest legale în cadrul declanşării conflictului colectiv de muncă, liderul sodiştilor vâlceni, Adrian Mugioiu, a decis luni dimineaţa să treacă la forma extremă de protest, motivele fiind numeroase: „Pentru faptul că de cinci luni de zile, 156 de zile, nu s-a semnat contractul colectiv de muncă, pentru că în aceste 156 de zile salariaţii societăţii au fost minţiţi repetat de către conducerea poloneză, pentru faptul că mă simt dator moral faţă de aceşti salariaţi pe care îi stimez pentru ceea ce fac în cadrul societăţii. Mă simt dator moral faţă de ei pentru că eu sunt cel care am semnat toate acordurile, înţelegerile care acum nu sunt respectate, ba din contră, sunt reziliate unilateral de către conducerea poloneză.”
Sindicaliştii de la USG sunt nemulţumiţi şi de faptul că, după mai bine de două luni de proteste, autorităţile române nu s-au implicat în rezolvarea acestui conflict. Liderul de sindicat nu a fost lăsat singur în acest demers, lui alăturându-i-se astăzi de dimineaţă încă un salariat al societăţii. „Eu am ieşit în această dimineaţă din schimbul trei şi am decis să-l urmez pe liderul Mugioiu. Pentru ce să intru în greva foamei? Pentru condiţiile pe care ni le oferă conducerea poloneză. Un străin dacă ar intra aici nu ar sta 10 minute sau o oră, dar noi ce să facem? Avem copii, avem condiţii grele, asta e situaţia. Indiferent ce se întâmplă, am decis şi asta e decizia mea şi merg mai departe. Nu ştiu dacă vor mai veni şi alţii, dacă ei cred că se merită sau nu să faci greva foamei pentru asta. Eu cred că da”, a declarat celălalt grevist al foamei de la USG.

Sindicaliştii din Oltchim, alături de sodişti

Solidari cu sindicaliştii de la USG s-au arătat şi liderii sindicatelor din Oltchim, întreaga platformă chimică din Râmnicu Vâlcea fiind afectată de ceea ce se întâmplă la aceste două societăţi. „Liderul Mugioiu a ales să treacă la această formă de protest inedită şi noi sperăm ca în acest mod să reuşească în a rezolva revendicările pentru toţi salariaţii. Sindicatul Liber Oltchim îi sprijină prin toate posibilităţile”, a precizat Mihai Diculoiu, liderul Sindicatului Liber Oltchim. Nici liderul celuilalt sindicat de la Oltchim nu s-a lăsat mai prejos şi a anunţat că va sprijini acest protest al sodiştilor. „Sunt fondatorul acestui sindicat, «Sodistul», din USG în 1990 şi sufleteşte şi din toate celelalte puncte de vedere sunt legat de acest sindicat, iar problemele lor nu-mi sunt indiferente. Am venit să văd cum pot să-l sprijin pe Adrian Mugioiu în demersurile sale”, a precizat Corneliu Cernev, liderul sindicatului Victoria din Oltchim.
Sindicaliştii de la Uzinele Sodice Govora au anunţat că pe 25 aprilie vor declanşa greva generală. Principalele lor revendicări sunt semnarea de urgenţă a contractului colectiv de muncă, alocarea a 16 procente din veniturile obţinute din exploatare pentru fondul de salarii, oprirea concedierilor şi respectarea tuturor acordurilor, protocoalelor şi actelor adiţionale pe care conducerea grupului Ciech le-a semnat cu sindicatul „Sodistul”.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...