Actualitate

Mielul de aur la Severin! 30 de lei kilogramul!

Preţul la carnea de miel a explodat în pieţele din Severin cu doar două săptămâni înainte de Paşte

Veste neplăcută pentru severinenii care vor să cumpere carne de miel pentru masa tradiţională de Paşte. Aceasta va fi mai scumpă decât anul trecut. Motivul îl constituie costurile foarte mari pe care fermierii le-au suportat în anotimpul rece cu întreţinerea animalelor. În pieţele de sacrificare vor exista şi asomatoare care să-i facă moartea mai uşoară mielului.

Preţul cărnii de miel a crescut anul acesta faţă de anul precedent de la 20 de lei kg în viu la 30 de lei kilogramul. Ciobanii spun că una din cauzele pentru care preţul cărnii de miel a crescut o constituie condiţiile grele de lucru şi de iernare. De asemenea, subvenţiile pe care deţinătorii de oi le primesc de la APIA sunt prea mici pentru a asigura întreţinerea corespunzătoare a acestor animale. „Ne trezim în fiecare dimineaţă la ora cinci pentru a le da să mănânce, alergăm cu ei pe câmpuri, e obositor. Totul este foarte scump. Dacă nu ai fâneţe, nu te prea poţi descurca, pentru că preţurile la materialele furajere sunt exorbitant de mari. În plus, uitaţi-vă şi dumneavoastră că nu există nimic în judeţul acesta, totul e la pământ, fermierii preferă să plece în afară sau să-şi vândă carnea de miel pe internet la cei care sunt interesaţi. Cine să mai vină în târguri? Nu-i scumpă deloc carnea de miel la 30 de lei kg în viu la cât trudim noi un an de zile!”, a declarat Valentin Boboiescu, un cioban din zona Gîrla Mare.

Cinci puncte de sacrificare în judeţ

Un număr de cinci puncte de sacrificare a mieilor au fost stabilite de Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Animalelor (DSVA) Mehedinţi, a declarat purtătorul de cuvânt al instituţiei, Adriana Ganea.Potrivit sursei citate, s-a solicitat administraţiilor publice locale şi agenţilor economici să depună documentaţiile în vederea amplasării acestora în perimetrul târgurilor sau pieţelor agroalimentare. „Acestea au fost informate în legătură cu măsurile obligatorii ce trebuie să le ia pentru autorizarea temporară a punctelor respective. Evident, nu vom fi de acord cu funcţionarea lor fără să fie îndeplinite condiţiile sanitar-veterinare impuse de normele în vigoare”’, a afirmat Ganea. Reprezentanta DSVSA a precizat că punctele de sacrificare vor fi în municipiile Drobeta Turnu Severin şi Orşova, şi oraşele Vînju Mare, Baia de Aramă şi Strehaia.

"Nu-i scumpă deloc carnea de miel la 30 de lei kg în viu la cât trudim noi un an de zile!", Valentin Boboiescu, cioban din zona Gîrla Mare

Atenţie cumpărători!

Reprezentanţii Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Mehedinţi avertizează pe severinenii care vor să cumpere carne de miel să fie atenţi la respectarea normelor de igienă stabilite prin lege cu privire la sacrificarea, transportul, dar şi comercializarea animalelor respective. Producătorii de la sate şi nu numai, care vând atât carne de miel, cât şi produse ovo-lactate, trebuie să deţină datele acordate de DSVSA sau fişe de sănătate care să ateste starea de sănătate a animalelor de la care au fost obţinute alimentele respective, completate de către medicii veterinari din localităţile de origine. Sacrificarea mieilor de Paşte trebuie să aibă loc în unităţi de abatorizare autorizate sanitar veterinar, dar şi în locuri special amenajate, cu condiţia ca acestea să fie supravegheate de autorităţile sanitare veterinare şi să respecte cerinţele de igienă specifice. În cazul în care anumite primării realizează cereri scrise pentru organizarea unor locuri special amenajate cu caracter temporar pentru ca fermierii să sacrifice şi să comercializeze animale, cu respectarea legislaţiei sanitare veterinare, carnea de miel rezultată poate fi livrată exclusiv consumatorilor, fără implicarea altor unităţi alimentare înregistrate sau autorizate sanitar-veterinar.

Condiţii pentru sacrificarea mieilor

DSVSA Mehedinţi poate permite amenajarea unor locuri speciale pentru sacrificarea mieilor după anumite criterii. Astfel, sunt luate în calcul distanţele mari care există între abatoarele autorizate sanitar veterinar. De asemenea, numărul de miei care se sacrifică ar trebui să fie mai mare decât capacitatea de sacrificare pe care o are un abator autorizat din zona respectivă. În plus, este necesară asigurarea la nivel local a personalui sanitar veterinar permanent care să verifice animalele înainte şi după proces şi care să ia măsuri la încălcarea legislaţiei în vigoare. În zonele cu restricţii din cauza sănătăţii precare a animalelor, autorităţile interzic amenajarea locurilor speciale pentru sacrificarea mieilor. După stabilirea, în judeţul Mehedinţi, a spaţiilor temporare pentru sacrificarea mieilor, este necesară asigurarea de mărci de sănătate de formă rotundă, cu diametru de 3,5 cm, în interiorul cărora să fie înscrise indicativul judeţului, urmat de codul numeric, acordat de DSVSA Mehedinţi, cu ajutorul cărora sa fie marcate carcasele de miei. Locurile de sacrificare a mieilor pot funcţiona numai în intervalul 22.03-31.03.2013 şi 20.04-05.05.2013. Responsabilitatea privind garantarea siguranţei alimentelor revine DSVSA Mehedinţi precum şi autorităţilor locale, primării sau prefectură. În pieţele de sacrificare, primăriile vor pune la dispoziţie şi asomatoare pentru ca mielul să fie sacrificat fără chinuri, după normele europene, întâi curentat, apoi înjunghiat.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...