Economic

Planul lui Ionel Blănculescu pentru salvarea Oltchimului

„50 % din Oltchim să fie repornit în scurt timp, 50 la sută intră în conservare până ce petrochimia românească îşi va reveni”

Consilierul onorific al premierului Ponta, Ionel Blănculescu, propune repornirea secţiilor combinatului care produc mărfuri vandabile acum pe piaţă şi, în aşteptarea unor vremuri mai bune, reconversia profesională pe bani europeni a muncitorilor din secţiile care nu vor fi repornite. Ionel Blănculescu s-a aflat săptămâna trecută la Râmnicu Vâlcea pentru a discuta cu reprezentanţii sindicaliştilor din Oltchim, intenţia lui fiind să formeze o comisie de specialişti care, în cazul în care administratorii speciali vor fi de acord, să vină cu un plan concret de restructurare a companiei din Râmnicu Vâlcea, plan care însă nu presupune şi concedieri colective.

Restructurare pe două modele şi cu bani europeni

Blănculescu spune că, din experienţa pe care o are, salvarea Oltchim nu se poate face fără un plan concret de reorganizare. În condiţiile în care în toată lumea societăţi mari din petrochimie dau faliment, el propune ca soluţie pentru salvarea companiei vâlcene repornirea acelor secţii care produc ceea ce se caută în momentul de faţă pe piaţă, urmând ca peste un an sau doi să fie repornite şi celelalte. Între timp, angajaţii din secţiile care vor fi închise vor urma cursuri de recalificare, organizate pe bani europeni. „Se doreşte crearea, pe lângă administratorul judiciar, a unei comisii de tehnocraţi, de mari specialişti care acţionează în domeniul privat, polarizată de către mine. Vor fi între 5 şi 7 specialişti, alături de care va veni şi consultantul meu în probleme de petrochimie, piesa de bază a acestei echipe, Petru Pop, cel care are în spate o experienţă de 30 de ani în domeniu. Această echipă va lucra timp de două săptămâni la un program de restructurare realist care va fi prezentat specialiştilor de la Oltchim. În mare, vom pune în funcţiune combinatul pe două module. Un prim modul operaţional format din centrele de profit şi de un modul care va rămâne activ, format din resursa umană care va intra la nivelul al doilea în funcţiune. În primul modul va fi vorba de peste 50% din personalul de la Oltchim, iar în al doilea de 500-700 salariaţi care vor rămâne activi şi plătiţi, care vor intra într-un program de reconversie profesională, consolidare profesională şi, prin rotaţie, practică profesională, astfel încât de la o perioadă de 1-2 ani, când petrochimia românească îşi va reveni, să reintre în acţiune. Pregătirea salariaţilor se va face în cadrul unui proiect pe care îl vom genera şi va avea finanţare. Nu ne gândim să disponibilizăm oameni, vrem să conservăm forţa de muncă specializată pentru că va fi greu peste un an sau doi să mai găsim specialişti în petrochimie”, a afirmat Blănculescu.

Planul lui Blănculescu nu bate cu variantele Ministerului Economiei

Acesta a mai precizat că în planul său despre concedieri se va vorbi abia după ce vor fi rezolvate celelalte aspecte, spre mulţumirea liderilor de la Oltchim, care s-au arătat dispuşi să acorde o şansă acestui plan, care însă nu coincide cu niciuna din variantele propuse de Ministerul Economiei. „Pentru noi, vizita lui Ionel Blănculescu se traduce foarte clar: schimbarea poziţiei şi analiza directă de către un specialist a problemelor cu care se confruntă Oltchimul pe plan economic şi social. Salariaţii apreciază că există interes pentru salvarea societăţii comerciale Oltchim, hotărârea noastră după întâlnirea cu ministrul Blănculescu fiind să trimitem adrese către administratorii judiciari legate de constituirea acestei comisii formate din şapte specialişti în vederea elaborării acestui plan de restructurare. E o noutate în ceea ce priveşte viitorul societăţii Oltchim. Noi am cerut dintotdeauna strategie privind funcţionarea şi privind privatizarea societăţii şi până în momentul de faţă, din 12 noiembrie 2008 şi până acum, nu am văzut una. Acesta este singura şi ea cuprinde atât componenta de revigorare, cât şi cea de protecţie socială”, a precizat Mihai Diculoiu, liderul sindicatului Liber Oltchim.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...