Ultima Oră

Prioteasa vrea 200 milioane euro în plus pentru apă şi canal

Preşedintele CJ Dolj vrea să realizeze o aducţiune suplimentară de apă din Izvarna-Gorj

La ultima întâlnire cu primarii din judeţ, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, a afirmat că administraţia judeţeană încearcă să obţină suplimentarea proiectului „Extindere şi modernizare a infrastructurii de apă şi canalizare”, în valoare de 185 milioane euro, cu o sumă în plus de peste 200 milioane euro. Totodată, Prioteasa a menţionat că această suplimentare a proiectului vizează în principal realizarea celui de-al doilea fir de aducţiune cu apă de la Izvarna (Gorj).

În aşteptarea lucrurilor spectaculoase

Prioteasa a declarat că se aşteaptă la lucruri spectaculoase în a doua jumătate a anului, chiar dacă în primul trimestru, gradul de îndatorare cu care s-au confruntat administraţiile locale s-a dovedit a fi unul fără precedent. „Săptămâna viitoare vor fi aprobate două ordonanţe de guvern. Una dintre ele reuneşte actele normative prin care s-au alocat bani pentru investiţii, adică Ordonanţa 7/2006, HG 577/1997 etc., şi, în acest fel, se va face un program mare de dezvoltare a spaţiului local prin care apa, canalizarea, drumurile, podurile şi podeţele să fie tratate în mod special. Şi asta în condiţiile în care România a semnat memorandumul de aderare la UE, asumându-şi două obiective foarte clare: 2015 – data la care toată lumea trebuie să aibă apă şi 2018 – anul în care toată lumea să aibă canalizare. Dincolo de masterplanul de apă, în valoare de 185 milioane euro, suntem în negocieri şi până în prezent s-a ajuns la o extindere de circa 235 milioane euro. Ne dorim în mod special să realizăm prin această extindere a masterplanului de apă cea de-a doua aducţiune a firului doi de la Izvarna, care probabil că va costa în jur de 100 milioane euro. În momentul în care vom reuşi acest lucru, trebuie spus că primul fir de aducţiune de la Izvarna, care în prezent alimentează o parte a Craiovei, o vom duce în nordul judeţului, pentru că în această zonă exploatările de petrol şi gaze au distrus în totalitate pânza freatică şi nu se mai poate folosi apa. Pentru sudul judeţului încercăm să ducem cele două surse de apă de la Marica şi Gioroc”, a afirmat preşedintele CJ Dolj.

Primarii, păcăliţi de firmele de exploatare a resurselor subterane

Dincolo de veştile bune împărtăşite aleşilor locali, Prioteasa i-a îndemnat pe edili să fie cu ochii în patru în momentul în care extractorii de gaze sau petrol duc la analiză aşa zisele probe de apă din zonă. „Vă rog să fiţi cu mare atenţie atunci când se mai fac exploatări la dumneavoastră în comune şi să nu lăsaţi să ducă la analize nu ştiu ce apă plată, pentru că atunci cu siguranţă va ieşi că este bună de folosit în gospodărie. Apoi, ne vom trezi că apa este infestată cu nitraţi şi nitriţi şi nu poate fi folosită”, a mai spus Prioteasa.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...