Sub Lupă

Case crăpate de trepidaţii la Mihăeşti

Sătenii din Arsanca, judeţul Vâlcea, sunt supăraţi pe patronul unei firme de exploatare a lemnului

Supărare mare într-un sat din comuna vâlceană Mihăeşti. Localnicii din Arsanca se plâng că din cauza unei firme care exploatează lemnul în zonă le-au crăpat casele. Oamenii cer autorităţilor să pună limită de tonaj pe uliţa lor. În plus, izlazul pe care localnicii se obişnuiseră să îşi pască animalele a fost transformat peste noapte în depozit de buşteni. În încercarea de a dialoga cu şoferul unui autotren plin ochi cu lemne, unul dintre localnicii din Măhăeşti era să încaseze o mamă de bătaie zdravănă. Primarul Bărzăgeanu promite să impună legea în faţa afaceristului pe care tot el l-a adus în comună.

Supăraţi că li se crapă casele

Localnicii spun că nu ar fi avut nimic împotriva firmei care exploatează lemnul în zonă, dacă patronul ei nu ar aduce lemn şi din altă parte, iar maşinile nu ar fi încărcate ochi cu buşteni în condiţiile în care structura drumului care trece prin mijlocul satului lor permite un tonaj de cel mult 7,5 tone. Pentru că de multe ori, încărcătura din camion depăşeşte cu mult această restricţie, trepidaţiile sunt atât de mari încât casele le-au crăpat şi pe afară şi pe dinăuntru. „Nu sunt doi ani de zile de când am zugrăvit casa, dar de când a venit firma asta cu lemnele şi maşinile astea mari, toate camerele care sunt la drum sunt afectate rău de tot. Când trec cu maşinile se zdruncină de zici că e cutremur. Trec şi ziua, dar de regulă noaptea vin cu maşinile încărcate cu multe lemne şi nu le cară de aici, le aduce din altă parte şi le pune aici în izlaz. Noi am încercat să discutăm cu el, dar ne-a spus că nu avem ce îi face că are toate cele plătite la zi şi e patron şi nu putem să ne punem cu dânsul”, spune o localnică. „Şi în pat dacă stau se zguduie rău de tot cu mine. E crăpată peste tot casa. Cred că pune lemne multe pe maşini, şi pe o parte şi pe alta, şi nu e vorba că se aude, dar mi se dărâmă baraca peste mine”, spune o alta.

Ameninţat de fiul patronului

"Eu o să-i dau şi în scris să nu mai depăşească tonajul şi să respecte legea aşa cum este.", Constantin Bărzăgeanu, primar comuna Mihăeşti

Conflictul dintre localnici şi patronul firmei a degenerat însă în urmă cu câteva zile. În încercarea de a opri camionul, unul dintre localnici s-a postat în faţa unui camion cu lemne, fiind la un pas să fie bătut de fiul patronului, susţine acesta. „În data de 05.04.2013, ora 18.00, am oprit tirul plin cu buşteni, vecinii au sunat imediat la Primărie şi la Poliţie pentru a se prezenta la faţa locului şi să vadă şi ei cu ochii lor ce se întâmplă. A venit fiul lui Floricel (n.r. patronul firmei) cu un prieten şi, în loc să avem o discuţie civilizată, vorbind foarte urât s-a urcat în locul şoferului şi a plecat cu tirul, eu fiind în faţa tirului. Observând că nu reuşeşte să mă facă să plec, el împreună cu celălalt m-au luat pe sus, m-au băgat în şanţ şi, dacă nu erau vecinii, mă strângeau de gât cu eşarfa pe care o port la gât. Menţionez că eu sunt operat la corzile vocale din care motiv nu pot vorbi şi port eşarfă împotriva răcelii. Unul dintre vecini a fost lovit cu pumnii, curgându-i sânge din gură şi din nas”, a declarat Florin Speriatu, unul dintre nemulţumiţi. Acesta a făcut sesizare la Primărie şi la Poliţie în urma acestui conflict şi aşteaptă să se ia măsuri urgente, în caz contrar fiind decis să meargă mai departe cu plângerile, dorinţa lui şi a celorlalţi cetăţeni fiind ca autorităţile să interzică firmei care exploatează lemnul în pădurea din apropierea caselor lor să mai treacă încărcate cu lemne aduse din alte părţi.

Primarul promite să ia măsuri

Oamenii sunt nemulţumiţi şi de faptul că, de cele mai multe ori, buştenii sunt depozitaţi pe izlazul unde ei îşi pasc animalele şi au cerut ajutor autorităţilor. „Noi avem o sesizare de la un cetăţean din Arsanca cu privire la un conflict cu proprietarul care a câştigat licitaţia la acest parchet. Noi am trimis o echipă să stea de vorbă cu dumnealui, i-au fost verificate documentele pentru exploatarea pe care o are în zonă şi s-a constatat că are toate actele în regulă din acest punct de vedere, dar oamenii sunt în continuare nemulţumiţi pentru că se aduc lemne din alt parchet, pe care le taie aici şi le încarcă din nou. Nu cred că este legal şi eu am să sesizez postul de poliţie al comunei Mihăeşti şi o să trimit o echipă şi din partea Primăriei să facă cercetările respective şi să se afle de unde au venit lemnele şi cu ce drept le-au adus aici, pentru că nu are aprobarea să aducă din alte părţi lemne aici în izlaz. Aici nu e depozit, izlazul îl foloseşte toată lumea. Apoi limita de tonaj este de 7,5 tone pe acest drum, dar dumnealui nu a respectat această limită şi pune 20, uneori chiar 40 de tone de lemn pe maşini şi din acest motiv oamenilor din sat le-au crăpat casele. Eu o să-i dau şi în scris să nu mai depăşească tonajul şi să respecte legea aşa cum este. În plus, o să îi interzicem să mai facă transporturile noaptea şi o să-i punem un program orar ca la orice societate comercială pe care va trebui să-l respecte. Drumul comunal nu este afectat în acest moment, dar dacă se va trece tot timpul cu tonaj mare nu va rezista. Este un drum pietruit, sunt şi conducte de apă, de gaz care trec pe acolo şi care pot fi afectate”, a precizat Constantin Bărzăgeanu, primarul din Mihăeşti
Contactat telefonic, patronul firmei în cauză a precizat că exploatează lemnul din zonă în limitele autorizaţiei pe care a primit-o şi că nu s-a încălcat nicio restricţie.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...