Eveniment

Fostul director al USG, Florin Bălan, a ajuns în instanţă pentru înşelăciune

Procurorii anticorupţie îl acuză pe acesta şi pe alţi complici de tentativa de a frauda compania cu aproape şase milioane euro

Procurorii DNA au dispus săptămâna trecută trimiterea în judecată a fostului director general al Uzinelor Sodice Govora, în sarcina acestuia fiind reţinute următoarele: asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, înşelăciune, cu consecinţe deosebit de grave, precum şi tentativă la infracţiunea de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave. Bălan va avea drept colegi de boxă un executor judecătoresc şi doi avocaţi. Eugen Fieraru, executor judecătoresc în cadrul Biroul Executorului Judecătoresc „Fieraru Eugen”, din municipiul Piteşti, judeţul Argeş; Mihai Andrei Cocaină, avocat în cadrul Baroului Argeş; Liviu Ardeiaş, avocat în cadrul Baroului Teleorman, arestat preventiv în lipsă, sunt acuzaţi de asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, înşelăciune, cu consecinţe deosebit de grave, tentativă la două infracţiuni de înşelăciune, cu consecinţe deosebit de grave, fals intelectual prevăzut în Legea contabilităţii.

Caruselul înşelăciunilor

În perioada 2009 - 2012, inculpaţii Florin Bălan, Eugen Fieraru, Mihai Andrei Cocaină şi Liviu Ardeiaş au constituit o asociere infracţională prin care au urmărit obţinerea sumei totale de 26,43 milioane de lei, prin inducerea în eroare a funcţionarilor unor agenţii bancare din Bucureşti, Sibiu şi Piteşti şi a reprezentanţilor SC Uzinele Sodice Govora SA. Planul în baza căruia inculpaţii doreau să obţină aceşti bani viza demararea unor proceduri de executare silită a unor creanţe, reprezentând cheltuieli de judecată stabilite de instanţele civile în favoarea lui Florin Bălan, creanţe ale căror valori (între 11,15 lei şi 25.194 lei) erau în mod vădit disproporţionate faţă de valoarea cheltuielilor de executare. „În acest scop, inculpaţii au emis facturi şi chitanţe pentru sume de bani care nu aveau acoperire în realitatea obiectivă, în cadrul unor proceduri de executare silită, cu titlu de aşa-zise cheltuieli de executare, cheltuieli care derivau şi se succedau dintr-un proces în altul, după un principiu „tip carusel”, fiind urmăriţi debitori solvabili din categoria băncilor sau companiilor petroliere. Procedurile de executare au fost derulate prin biroul executorului judecătoresc Fieraru Eugen şi inculpaţii au încheiat între ei mai multe contracte fictive (de asistenţă juridică şi de prestări servicii), onorariile acestor contracte fiind stabilite la valoarea totală de 26,43 milioane de lei”, se arată în rechizitoriul întocmit de procurorii anticorupţie. Prin modalitatea descrisă mai sus, inculpaţii au dobândit de la SC Uzinele Sodice Govora SA suma de peste 2 milioane de lei şi au încercat să obţină suma totală de 24,4 milioane de lei de la mai multe unităţi bancare fără să încaseze aceşti bani ca urmare a opoziţiei funcţionarilor bancari şi a faptului că executarea fusese suspendată provizoriu de către instanţa de judecată. „Părţile vătămate - Uzinele Sodice Govora, OMV Petrom şi ING - s-au constituit părţi civile în procesul penal cu suma totală de 4,16 milioane de lei”, se mai arată în rechizitoriu. Dosarul a fost înaintat spre judecare la Curtea de Apel Bucureşti.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...