La Ţară

Proiectul parcului eolian din munţii Căpăţânii prinde contur

Primăria Horezu trebuie să răspundă rapid dacă doreşte să continue investiţia în zonă

Guvernul României, prin Ministerul Economiei, a înştiinţat autorităţile locale din Horezu că proiectul construirii unui parc eolian pe lungimea crestei munţilor Căpăţânii are undă verde pentru asigurarea finanţării acestuia. Ministerul a solicitat administraţiei locale un răspuns ferm pentru introducerea acestui proiect pe lista de finanţare din acest an. Comunele Malaia, Vaideeni şi oraşul Horezu sunt incluse într-un proiect amplu de dezvoltare a unui parc energetic eolian care se va întinde pe creasta munţilor Căpăţânii de pe Valea Lotrului până spre Polovragi. Lungimea traseului de creastă care va fi ocupat de turbinele eoliene este de peste 25 de kilometri, ocupând atât spaţii aflate în proprietatea administraţiilor publice locale cât şi ale obştilor de moşneni din cele trei localităţi.

Valoarea proiectului: 140 milioane euro

Concesiunea terenului pentru parcul eolian va duce la o creşte a bugetului local din surse proprii de peste 6%, în condiţiile în care veniturile proprii pe ultimii doi ani au fost de 1,5 milioane lei anual. „Redevenţa anuală negociată pentru spaţiul ocupat de o turbină se ridică la aproximativ 2.500 de euro. Cu 10 turbine ajungem la un plus bugetar de 25.000 euro”, a calculat primarul Fârtat. Pe lângă acest avantaj, administraţia locală va primi un megawat/oră de energie electrică pentru asigurarea iluminatului public şi a consumului din instituţiile publice de pe raza localităţii. „Încă nu am trimis răspunsul la Bucureşti, la minister. Dacă acest proiect se va implementa, înseamnă că am reuşit să atragem într-o investiţie 140 milioane euro. Abia după perioada sărbătorilor Pascale vom avea un răspuns clar”, a precizat purtătorul de cuvânt al Primăriei Horezu, Vasile Blidaru.

Turişti francezi atraşi de oraş

Nu doar investiţiile de amploare tind să fie atrase în Horezu, ci şi turiştii străini. O delegaţie de 24 de francezi va sosi pentru a petrece Paştele în stil românesc în oraşul staţiune din Vâlcea. Francezii sunt reprezentanţii unei comunităţi înfrăţite cu o comună din Sibiu, iar gazdele lor din România au considerat că o excursie la Horezu ar fi cea mai nimerită pentru „cocoşii galici”. „Da, ne-au luat cumva prin surprindere, pentru că nu ştiam de acest plan al lor, dar noi reuşim să facem faţă. Le-am promis că vom ţine legătura pe toată perioada vizitei şi sperăm să promovăm cât mai bine imaginea oraşului nostru în Franţa”, a precizat viceprimarul Cristi Popescu. Horezu este la rândul său înfrăţit cu localitatea La Destrousee din Franţa, iar noii vizitatori au declarat că doresc să viziteze Mănăstirea Hurezi, ctitorie a domnitorului Constantin Brâncoveanu, monument UNESCO, dar şi să vadă pe viu tehnicile de realizarea a ceramicii tradiţionale din zonă.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...