Economic

Vosganian: Privatizarea Oltchim va începe în iunie

Există şi responsabilităţi ale clasei politice, ale unor reprezentanţi ai autorităţilor publice locale, ale unor reprezentanţi ai sindicatelor, care au acceptat tacit acumularea de datorii

Procedura de privatizare a combinatului chimic din Râmnicu Vâlcea, aflat în insolvenţă, ar trebui să înceapă în luna iunie, a declarat la Craiova ministrul economiei Varujan Vosganian. Pe 15 aprilie se întruneşte adunarea creditorilor Oltchim, care va da ca sarcină administratorului judiciar planul de organizare, ce trebuie terminat până când va începe procedura de privatizare.

Ministrul Economiei a caracterizat Oltchim drept o cutie neagră a crizei de management a proprietăţii de stat din ultimii 20 de ani, un model de teză de doctorat pe tema crizei proprietăţii de stat din tranziţie, pentru că aici se găsesc toate elementele care au dus la discreditarea statului ca administrator al proprietăţii.

“Administratorii judiciari mi-au comunicat evaluările finale privind datoriile Oltchim. Din păcate, Oltchim este recordmanul absolut al industriei economiei naţionale la acest capitol. Nu a existat nicio companie din industria prelucrătoare care să adune datorii atât de mari către terţi – aproape 800 de milioane de euro, o sumă enormă, şi responsabilităţile efective pentru aceasta ale celor care au condus combinatul le-am prezentat. Am restabilit relaţiile cu traderii şi cu beneficiarii, rămâne să mai găsim o finanţare de 15 milioane de euro, pentru a o duce la peste 50 la sută. Pe 15 aprilie se întâlneşte adunarea creditorilor, care va da ca sarcină administratorului judiciar planul de organizare, ce trebuie terminat până în luna iunie, iar în luna iunie ar trebui să pornim procedura de privatizare”, a declarat la Craiova ministrul Varujan Vosganian.

Situaţia Oltchim a fost cauzată de faptul că această companie cumpăra scump, vindea ieftin, nu cumpăra de la oricine şi vindea doar prin anumite firme

“Una dintre cele mai puternice companii din Europa, nu există nicio hartă a industriei chimice europene care să nu cuprindă Oltchim. Cu instalaţii moderne, şi totuşi cu aproape 800 de milioane de euro datorii. Cumpăra scump, vindea ieftin, nu cumpăra de la oricine, nu aveai voie decât prin anumite firme să furnizezi, nu aveai decât prin anumite firme voie să vinzi”, a precizat Vosganian.

Cine sunt cei mai mari creditori ai Oltchim, gigantul cu datorii de 800 milioane de euro

Varujan Vosganian: Există şi responsabilităţi mai largi, ale clasei politice, ale unor reprezentanţi ai autorităţilor publice locale, ale unor reprezentanţi ai sindicatelor, care, ştiind bine că o parte din salarii sunt plătite din acumulări de datorii, au acceptat tacit această situaţie.

Administratorii judiciari ai combinatului chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT) au finalizat recent tabelul preliminar al creditorilor companiei, care a intrat în insolvenţă la începutul anului, iar datele arată că au fost acceptate în total creanţe de 793 mil. euro.

În tabelul preliminar de creanţă al Oltchim au fost înscrise creanţe totale în valoare de 793 mil. euro, dintre care ponderea cea mai mare o au cele deţinute de Electrica, de 150,2 mil. lei, AVAS, înscrisă cu 123,5 mil lei, BCR, cu o creanţă de 78,7 lei şi Banca Transilvania, care are 37,5 milioane lei de recuperat.

În total, statul are de recuperat de la Oltchim circa 473 mil. euro dacă luăm în calcul instituţiile şi companiile pe care acesta le controlează, precum Electrica, înscrisă în tabelul creditorilor cu suma de 150,1 mil. euro, Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului - AAAS (273 mil. euro) şi CFR Marfă (26,3 mil. euro). La începutul anului se discuta despre datorii ceva mai mici, în valoare de 400 mil.

Creanţe garantate:
Electrica 150,2 mil. Euro
AVAS 123,5 mil. Euro
BCR 78,7 mil. Euro
Banca Transilvania 37,5 mil. Euro
Altele 89,8 mil. euro

Creanţe bugetare:
AVAS 150,5 mil. Euro
Altele 22,7 mil. Euro

Creanţe chirografare:
MFC Commodities 34,5 mil. Euro
CET Govora 35,5 mil. Euro (acceptată 31,8 mil. euro)
CFR Marfă 26,5 mil. euro
Kronos Worldwide Ltd. 11,8 mil. Euro
Altele 36,6 mil. Euro.
Total creanţe: 798,4 mil. Euro.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...