Sub Lupă

Păşunile alpine, izvor de bani pentru edilii din Malaia

Peste 450 de hectare de gol alpin au fost concesionate „pe sub mână” de primarul şi secretarul localităţii vâlcene

Subvenţiile acordate de APIA pentru păşunile alpine tind să lovească puternic în administraţia locală a comunei vâlcene Malaia, unde primarul şi secretarul localităţii şi-au dat mâna pentru a concesiona fără acordul consilierilor locali sute de hectare de gol alpin. Primarul Sergiu Bogdan şi Andrei Ioil sunt acuzaţi de către fostul ales al comunităţii de învârteli cu rudele în scopul obţinerii fondurilor destinate administrării păşunilor alpine.

Cu dedicaţie pentru vărul secretarului

04 iunie 2010 se dovedeşte o zi cu ghinion pentru alesul din Malaia, în condiţiile în care aceasta este ziua în care a ales să paseze fără ştirea consilierilor locali peste 450 de hectare de gol alpin-păşune, aflate în administrarea Consiliului Local, către câteva cunoştinţe din localitate. Două contracte semnate în aceeaşi zi, dintre care unul către vărul de grad secund al secretarului localităţii, l-au aruncat pe primarul Sergiu Bogdan în mijlocul unui întreg scandal. „Eu am văzut contractele recent şi am ridicat problema în şedinţa de Consiliu Local. M-am trezit că domnul primar îmi spune să îmi văd de treabă, că nu este o problemă care să mă preocupe. A spus că este treaba lui. Nu a dat nicio explicaţie, nici măcar de ce acei bani nu au fost încasaţi de către bugetul local”, afirmă consilierul local UNPR Ion Moga, fost primar înl egislatura 2004-2008. Cu o comisie în care i s-au alăturat contabilul Ion Deaconu şi secretarul Andrei Ioil, primarul Sergiu Bogdan a concesionat, pe perioada 04.06.2010-31.12.2012, mai multe parcele de teren situate pe creasta munţilor Căpăţânii către Florinel-Octavian Ganea şi Radu Ioil, văr de gradul II al secretarului localităţii.
„Astăzi, 04.06.2010, s-a încheiat prezentul contract între Comuna Malaia, proprietarul terenului, reprezentată prin: Bogdan Sergiu - primar; Deaconu Ion- contabil; loil Andrei - secretar şi între Ioil Radu, posesor al buletinului de identitate seria VX, nr. 076347 eliberat de poliţia Or. Brezoi la data de 02.02.2002 , C.N.P. 1591201380887 cu domiciliul în localitatea Malaia, satul Sălişte, judeţul Vâlcea, crescător de animale, în calitate de chiriaş.
Suprafaţa păşunii ce face obiectul prezentului contract este de 150,79 hectare.
- 37,32 ha. - pct. Cocora - bloc fizic 1145; - 91.72 ha. - pct Groapa Malăii - bloc fizic 1210; - 8,81 ha. - pct. Groapa Malăii - bloc fizic 2882; - 2,94 ha. - pct. Groapa Malăii - bloc fizic 1144 ; - 10 ha. - pct Groapa Malăii - neinclusă.
Capacitatea de păşunat este de 5 (cinci) capete caprine sau ovine adulte pe hectarul de păşune, una bovină adultă, două bovine tinere. La păşunat se învoiesc următoarele efective de animale:
- caprine 118 capete
- ovine adulte 120 capete
- ovine tinere 40 capete
- bovine adulte 10 capete
- bovine tinere 35 capete
- cabaline 6 capete”
se arată în contractul dedicat vărului secretarului din primărie. Pentru suprafaţa primită, acesta a trebuit să scoată din buzunar o sumă „imensă”. „Taxa de păşunat este de 55.000,00 lei şi va trebui achitată de d-l Ioil Radu în două tranşe, în primele 15 zile de la data încasării subvenţiei de la A.P.I.A. Neachitarea taxei până la aceste date face ca prezentul contract să-şi piardă valabilitatea, fiind nul”, se arată în contractul nr. 1912/04.06.2010 înregistrat la Primăria Malaia. Celălalt contract, copie aproape fidelă a primului, îi dă drept de folosinţă pe 300 de hectare de gol alpin lui Florinel Octavian Ganea, diferind doar numărul animalelor duse la păşunat şi suma, în valoare de 112.000 lei, plătibilă în aceleaşi termene de la încasarea subvenţiei.

Apărare fără noimă

"Eu nu am nicio rudă între cei care au concesionat. Poate secretarul Primăriei să fie rudă, văr parcă, cu domnul Radu Ioil.",
Sergiu Bogdan, primar comuna Malaia

Prins în colţ cu contractele de concesiune menţionate mai sus, primarul Bogdan aplică cel mai sigur contraatac, atacul direct la acuzator. „Păi, nu sunt două contracte, sunt patru, că şi domnul Moga are unele semnate de când era primar. Eu nu aveam cum să încasez banii la bugetul local pentru că APIA nu mai plăteşte către primării, numai către asociaţii de crescători de animale. Trebuia să avem o asociaţie proprie, dar până acum nu a fost constituită. Poate anul acesta vom reuşi să o facem. Eu nu am nicio rudă între cei care au concesionat. Poate secretarul Primăriei să fie rudă, văr parcă, cu domnul Radu Ioil. Şi aşa, Ganea nu a apucat să obţină niciun ban de la APIA, pentru că terenul era trecut ca proprietatea Administraţiei Domeniilor Statului şi, existând suprapunerea pe terenuri, nu s-a mai dat nicio subvenţie. ADS-ul a dat terenul în concesiune la un italian pentru 20 de ani şi uite că nici italianul, nici Ganea nu s-au ales cu nimic. Ba a mai trebuit să plătim noi şi pentru el. De intrat a intrat Ganea cu animalele pe teren, că italianul avea trecută ca activitate cositul păşunilor alpine (la peste 1780 metri altitudine- n.r.). De ce nu le-am trecut prin Consiliul Local? Pentru că nu erau în proprietatea noastră. Ne judecăm pe acest teren cu o obşte de moşneni din Câineni”, se scuză şi se acuză în acelaşi timp primarul din Malaia.

Cât plăteşte APIA pe hectar de păşune alpină folosită

Conform datelor obţinute de la APIA Vâlcea, plata subvenţiei pentru un hectar de păşune alpină nu este deloc de neglijat. Pe lângă subvenţia acordată pe cap de animal, păşunarea şi îngrijirea terenurilor aflate în golul alpin se plăteşte cu peste 230 euro/hectar. În sumă intră cele patru pachete de subvenţie alocată: 124 euro/ha în pachetul agro-mediu; 54 euro/ha pentru păşunat; 50 euro/ha pentru pachetul destinat zonelor defavorizate şi plata la suprafaţă în valoare medie de 105 euro/ha între anii 2011-2012. Numai calculul efectuat pe suprafaţa de 150 ha ocupată de ruda secretarului primăriei indică un profit de peste 100.000 lei băgat în buzunarul lui Radu Ioil.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...