Eveniment

Înfrăţire şcolară româno-poloneză sub patronajul USG

Un liceu din Râmnicu Vâlcea va intra în parteneriat cu o unitate şcolară din Jaroslav - Polonia

Inspectorul şcolar general Remus Grigorescu se pregăteşte să finalizeze un proiect pe care dorea să îl pună în practică încă din anul 2009, perioadă în care a ocupat funcţia de prefect al Vâlcii. „În perioada în care am fost prefect mi-am dorit să pun în practică un proiect de parteneriat educaţional între unităţi şcolare din Vâlcea şi din alte ţări europene. Nu am reuşit atunci, dar se pare că vom finaliza acest demers în primăvara acestui an”, afirmă încrezător Remus Grigorescu. Şeful învăţământului vâlcean a apelat la investitorii polonezi de la Uzinele Sodice Govora pentru a media parteneriatul care va fi dezvoltat între un liceu din Râmnicu Vâlcea şi unul din oraşul Jaroslav Polonia.

Grupurile Şcolare Oltchim şi Energetic, printre favorite

Deşi nu a decis încă unitatea şcolară din Vâlcea care va intra în parteneriat cu şcoala din Jaroslav, „generalul” Remus Grigorescu recunoaşte că are în minte deja două licee de tradiţie trecute în primele poziţii ale listei. „Cred că este bine să ne gândim la licee sau grupuri şcolare cu profil tehnic pentru acest proiect. Grupul Şcolar Oltchim este primul pe listă, dar o variantă o reprezintă şi GS Energetic. Nu exclud nici o înfrăţire ître şcolile generale din Vâlcea şi din Jaroslav. M-am gândit la două şcoli generale din oraş: nr. 9 şi nr. 10 pentru integrarea în acest program. Vor fi vizite reciproce între noi şi partenerii polonezi, urmând să analizăm programa şcolară, metodologia şi să învăţăm cât mai multe de la ei. Sperăm că şi oaspeţii din Polonia vor avea ce să înveţe de la noi”, consideră Remus Grigorescu. Cele două perioade în care şcolile din Vâlcea şi Polonia vor face schimb de experienţă au fost stabilite în datele de 03 mai şi 11 noiembrie ale fiecărui an. „Cum anul acesta data de 03 mai este foarte apropiată de cea a Sărbătorilor Pascale în rit ortodox, vizita în Polonia va fi amânată cu cel mult o săptămână. Va fi un prim contact în care vom pune bazele acestui parteneriat”, a mai spus inspectorul general şcolar din Vâlcea.

"Ne gândim la licee sau grupuri şcolare cu profil tehnic pentru acest proiect. Grupul Şcolar Oltchim este primul pe listă, dar o variantă o reprezintă şi GS Energetic.", Remus Grigorescu, inspector general şcolar

Oltenia-Polonia, legături de tradiţie

Sentimental, legăturile între zona Olteniei şi Poloniei sunt destul de puternice, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial guvernul aflat în exil şi preşedintele Poloniei de la acea vreme, Ignacy Moscicki, fiind găzduiţi în Palatul Jean Mihail, actualul Muzeu de Artă din Craiova. În Vâlcea, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, numeroşi refugiaţi polonezi au găsit un adăpost sigur. De altfel, o parte dintre aceştia nu s-au mai întors pe plaiurile natale, alegând să devină cetăţeni români. De altfel, săptămâna trecută, ambasadorul Poloniei la Bucureşti, Excelenţa Sa Marek Szczygiel a vizitat Craiova, la invitaţia preşedintelui CJ Dolj, Ion Prioteasa. „În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, în timpuri grele pentru polonezi, mulţi dintre ei şi-au găsit aici adăpostul. Craiova este unul dintre cele mai cunoscute oraşe româneşti în Polonia, mai ales că sunt multe persoane care au legături familiale cu aceste locuri. De altfel, astăzi am să vizitez şi mormintele compatrioţilor mei, care se află aici pe veşnicie”, a afirmat ambasadorul Szczygiel în timpul vizitei.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...