Actualitate

Coplata la olteni: Vâlcea şi Dolj, cele mai scumpe spitale

Spitalul Judeţean Mehedinţi merge pe varianta minimă a taxei suplimentare pentru ziua de spitalizare

Vâlcea şi Dolj sunt judeţele regiunii unde serviciile de asistenţă medicală sunt practicate la nivelul maxim aprobat prin lege. Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat, la începutul acestei luni, că pacienţii internaţi din 1 aprilie vor plăti la externare, indiferent de durata petrecută în spital, o sumă între 5 şi 10 lei. Nicolăescu susţine că introducerea acesteia este cuprinsă în acordul cu FMI şi nu poate fi schimbată decât prin ruperea acordului. Taxa reprezentând coplata pentru serviciile de spitalizare se plăteşte din 1 aprilie şi este stabilită de fiecare spital, prin Consiliul de Administraţie, dar trebuie să se încadreze între 5 şi 10 lei. Această taxă nu se plăteşte pentru internările de urgenţă, toate internările pacienţilor cu boli cronice, a căror patologie necesită internări multiple, nici de către copiii până la 18 ani, gravidele şi lăuzele, pensionarii care au pensii sub 740 de lei şi cei cu statut de persoane cu handicap.

Spitale la tarif maxim

Spitalul Judeţean de Urgenţă din Craiova a găsit o scuză credibilă în ceea ce priveşte aplicarea unui tarif maxim pentru pacienţii internaţi, numărul mare de cazuri trimise din alte judeţe. „Această coplată s-a stabilit să fie la nivelul de 10 lei pe spitalizare continuă. Vor plăti în momentul în care îşi fac foaia de internare”, a declarat Florin Petrescu, managerul SJU Craiova. Şi la Vâlcea, în ciuda cazurilor trimise pe bandă rulantă către alte centre medicale, managerul SJU, Georgeta Sălişte a decis să profite de oportunitate şi să impună un tarif maximal, dar cu plata la externare. „Banii vor trebui plătiţi de către aparţinători sau de către bolnav înainte de externarea acestuia”, a explicat Sălişte. Din punctul de vedere al managerului vâlcean, unitatea nu va avea un venit consistent din practicarea acestui sistem, cele mai multe cazuri fiind internate în spital prin Unitatea de Primiri Urgenţe.

Mehedinţi: 5 lei în plus la ziua de spitalizare

Pacienţii care de la începutul acestei luni vor face cunoştinţă cu saloanele Spitalului Judeţean de Urgenţă din Drobeta Turnu Severin vor achita la externare 5 lei, valoarea coplăţii fiind stabilită în Consiliul de Administraţie al unităţii medicale. „Nu ni s-a părut normal să se achite cei 5 lei din data de 1 aprilie. Vor plăti taxa cei care s-au internat începând cu data de 1 aprilie şi se vor externa în perioada următoare”, a spus managerul unităţii sanitare, Doina Borugă. La Spitalul Judeţean de Urgenţă din Drobeta Turnu Severin se internează lunar aproximativ 3.000 de pacienţi, însă această taxă va fi achitată, cel mai probabil, de circa o mie de pacienţi, în condiţiile în care fac excepţie de la achitarea coplăţii cazurile de urgenţă, pacienţii cu boli cronice care se internează de mai multe ori pe lună din cauza patologiei, copiii sub 18 ani, gravidele şi lăuzele, pensionarii şi persoanele cu handicap. Potrivit conducerii Spitalului Judeţean, banii obţinuţi din coplată ar urma să fie folosiţi pentru dezinfecţie, pentru achiziţionarea de materialele de curăţenie sau obiecte sanitare.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...