Actualitate

Romii doljeni, motiv de îngrijorare pentru francezi

Cinci proiecte-pilot de repatriere a romilor sunt puse în aplicare de către autorităţile franceze în colaborare cu cele din Dolj şi Mehedinţi

Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, împreună cu prefectul Marius Deca, s-au întâlnit, săptămâna trecută, cu o delegaţie a Ambasadei Franţei la Bucureşti - Oficiul francez pentru imigraţie şi integrare în vederea stabilirii modalităţii de semnare a unui Acord de cooperare şi colaborare cu autorităţile oraşului Nantes. Acordul cadru semnat cu francezii are ca scop reinserţia persoanelor defavorizate, în special a persoanelor de etnie romă. La întâlnirea care a avut loc la CJ Dolj, partea franceză a fost reprezentată de Fabrice Basile, şeful misiunii Oficiul francez pentru imigraţie şi integrare din cadrul Ambasadei Franţei la Bucureşti, şi cu doamna Marie-Therese Leblanc, coordonatoarea acţiunii sociale de reinserţie în România.

Protocol experimental

Evenimentul a fost prilejuit ca urmare a unui protocol pe care cei doi premieri, român şi francez, l-au convenit şi care s-a concretizat printr-o hotărâre de Guvern, din 4 decembrie 2012. Acordul-Cadru al acestui protocol s-a semnat în septembrie 2012. Este vorba de un proiect-pilot pentru cinci judeţe din România, între care şi judeţul Dolj, care are ca scop reinserţia persoanelor de etnie romă şi nu numai. În general, se referă la persoane defavorizate, care trăiesc în zona Nantes – Metropole. „Discuţia de azi a privit modalitatea şi procedura pe care trebuie s-o urmăm pentru a semna acest protocol de colaborare, data fiind stabilită pentru 24 mai. Noi vom da tot sprijinul pentru realizarea acestui protocol experimental. În ceea ce priveşte judeţul Dolj, au fost selectate două familii, una din comuna Vârtop, cealaltă din Sălcuţa, în privinţa cărora se încearcă aplicarea acestui experiment care să se poată constitui pe viitor într-un model de bună practică şi pentru alte judeţe în ceea ce priveşte colaborarea bilaterală româno-franceză. Se încearcă şi valorizarea aptitudinilor pe care le au persoanele care pot fi repatriate. Altfel spus, dacă o persoană este mai aplecată spre agricultură să poată fi ajutată să-şi dezvolte o afacere, alta dacă ştie o mică meserie să poată fi ajutată cu bani de la Guvernul francez pentru a se stabili aici”, a explicat Ion Prioteasa.

"Au fost selectate două familii în privinţa cărora se încearcă aplicarea acestui experiment care să se poată constitui pe viitor într-un model de bună practică şi pentru alte judeţe în ceea ce priveşte colaborarea bilaterală româno-franceză.", Ion Prioteasa, preşedinte CJ Dolj

Romi puşi să muncească 10 hectare de teren

În zona Nantes există peste 5.000 de familii de romi pe care francezii încearcă să le repatrieze. Pentru proiectul pilot au fost selectate cinci famili din Oltenia: două din Dolj şi trei din Mehedinţi. În cazul uneia dintre ele, proiectul a demarat deja, aceasta fiind pusă să muncească 10 hectare de teren. „Apreciem aceste eforturi şi suntem alături de prietenii noştri francezi în acest proiect. Cinci dintre aceste familii, două din Dolj şi trei din Mehedinţi, au fost incluse în prima parte a proiectului pilot. De exemplu, persoana din comuna Vârtop, parte a acestui proiect experimental, a fost ajutată să muncească aproximativ 10 hectare cu ajutorul unor utilaje”, a declarat prefectul judeţului Dolj, Marius Deca. Parteneriatul semnat cu partea franceză nu este singular în Dolj, britanicii experimentând metode singulare pe comunitatea romă din satul Ocolna, comuna Amărăştii de Jos. Cu peste 3.000 de familii de romi din Europa de Est aşezaţi în apropierea oraşului Rotterham, reprezentanţii consiliului local din oraşul englezesc s-au văzut nevoiţi să facă un schimb de experienţă cu partenerii doljeni focusat îndeosebi pe tema locurilor de muncă, educaţiei şi sănătăţii persoanelor de etnie romă.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...